Günün En Önemli Öğünü Olan Kahvaltıda Muhtemelen Sizin de Yaptığınız 19 Hata
Uzmanlara göre kahvaltı gününüzün nasıl geçeceğini belirleyen en önemli öğün. Gün içindeki şişkinlik, rahatsızlık ve enerjiniz sabah yediğiniz gıdalara bağlı olabiliyor. Bu yüzden vücudunuz için gerekli olan maddeleri uzmanınıza danışarak kahvaltıda almanız en doğrusu.
1. Kahvaltıdaki çay tüketimine dikkat!
2. Kupanıza kremayı boca etmek.
3. Fazla tuz tüketimi
Artık tuzu kesmenin zamanı geldi. En sevdiğiniz kahvaltı seçeneklerinin çoğuna fazlaca tuz ekleniyor. Sodyum, su tutmanızı sağlar, bu da günün başlangıcından itibaren şişkinlik yaratır. Yumurtalarınızı veya yulaflarınızı lezzetlendirmek isterseniz onları kırmızı biber, zerdeçal veya toz hardal ile harmanlamayı deneyin.
4. Güne ağır bir kahvaltıyla başlamak.
Güne büyük, yüksek yağlı, yüksek sodyum içeren bir kahvaltıyla başlamak sizi şişkin bir karın ve bütün gün çekeceğiniz halsizlikle baş başa bırakır! Vücudunuzun bu kalorileri sindirmesi çok zaman alıyor ve uykulu, şişmiş ve verimsiz bir gün geçirmenize neden oluyor.
5. Kahvaltıyı atlamak.
Kahvaltı öğününü atlamak aşırı yemeye, metabolizmal sorunlara ve daha fazla zarara neden olabileceği için önemlidir. Alarmla uykunuz zaten bölündü, kalkın ve kahvaltınızı yapın. Erteleme düğmesine basmak büyüme faktörü ve kortizol da dahil olmak üzere hormonlarınızı olumsuz yönde etkilemektedir; bu da göbek yağlarınızı olumsuz yönde etkileyebilmekte. Alarmınızı kalkamayacağınız bir saate ayarlamayın. Uyanabileceğiniz saate kurup çalar çalmaz yataktan kalkın.
6. Aşırı lif tüketmek
Sabahları çok miktarda lif tüketmek size gaz sorunu yaşatabilir. Evet, lif önemlidir fakat her şeyin fazlası zarar. Sindirim sisteminizin düzgün çalışabilmesi için doğru miktarda lif tüketip bolca su içtiğinizden emin olun.
7. Yalnızca kahve içmek.
'Ben kahvaltıyı atlamıyorum, sadece kahve içiyorum.' diyenlerdenseniz üzgünüz ama hata yapıyorsunuz. Kahvenin her ne kadar yağ yaktığı söylense de şimdiki moda olan kahve seçeneklerinden her sabah tüketiyorsanız kilo size merhaba diyebilir. Ayrıca kahve, kahvaltıda almanız gereken protein ve lif miktarını içermediğinden sizi uzun süre tok da tutmaz.
8. Sağlıklı ürünler tükettiğinizden emin olun.
Bu görünüşte masum gıdaya çoğu firma şeker ekliyor. Satın aldığınız granola/müslilerin içeriğini dikkatlice okuyun. Bazı firmalar farklı adlandırdıkları şekeri ürünlerine ekleyerek müşterilere şekersiz olduğunu iddia ediyor olabilirler. Daha sağlıklı beslenmek isterken her sabah vücudunuza şeker yüklemesi yapıyor olmayın. Ayrıca daha uzun süre dayanabilsin diye paketli ürünlerde bulunan koruyuculara da dikkat! İmkanınız varsa ayrı ayrı alacağınız doğal ürünlerle kendiniz hazırlayın.
9. Hamur işi tüketimi
Günlük hayatta hepimiz hızlı bir koşuşturmaca içindeyiz. Çoğu zaman daha fazla uyumak uğruna ya da yetiştiremediğimizi düşündüğümüzden kahvaltımızı yapmıyor ve en yakın fırından poğaça alıp karnımızı doyuruyoruz. Sürekli olarak yoğun miktardaki hamur işi tüketimi sağlığınızı ciddi şekilde tehdit eder.
10. Bir gün önceden kalanları yemek.
Hem çöpe gitmesin hem de farklı bir şey hazırlamayayım derdinde oluyoruz hepimiz çoğu zaman. Akşamdan kalan pizza ve doğum günü pastası bizi kısa bir süreliğine doyuruyor diye düşünüyoruz fakat bunu yapmamak en iyisi. Pizzanın yağ ve tuzu ile pastadan alınan şeker şişkinlik, yorgunluk ve kan şekeri iniş çıkışlarından gün boyu sorumlu olacaktır.
11. Kahvaltı yaparken televizyon izlemek.
Belki yeni yılda kararınız güncel olaylara daha iyi hakim olmaktı. Üzgünüz ama bunu kahvaltı sırasında yapmamanız öneriliyor. Yemek yerken televizyon izlemek aldığınız gıdanın tadını ve dokusunu anlamamanıza sebep oluyor. Bu da daha fazla yemek yemenize neden oluyor. Bu yüzden her ağzınıza attığınız lokmaya değer verin ve yemek için ayrı zaman ayırın.
12. Uyanır uyanmaz su içmemek.
Vücudunuzdaki her süreç suyun içinde gerçekleşir. Uyandığınızda su içmek vücudunuzu güne en iyi şekilde hazırlamanın en kolay yollarından biridir.
13. Süt tüketimi.
Süt ve bazı süt ürünleri içerdiği laktoz sebebiyle kahvaltıda tüketildiğinde gün boyu şişkinlik hissi verebilir. Bu yüzden kenevir ve badem sütü gibi ürünleri tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
14. Sebze tüketmemek.
Kahvaltıda vücudunuz için yapabileceğiniz en güzel şey sebze tüketmektir. Lif açısından bol ve vitaminlerce zengin sebzeler kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmez unsuru olmalı.
15. Sürekli aynı gıdaları tüketmek.
Sürekli aynı şeyleri yemek sizi sıkacak ve yanlışa doğru itecektir. Uzmana danışarak kendinize uygun olan farklı kahvaltı fikirlerini deneyin.
16. Kahvaltıda meyve yemek.
Evet, meyve sağlıklıdır ve antioksidan bakımından zengindir ancak karışıma protein eklemezseniz bir iki saat sonra açlığınız tarafından rahatsız edilirsiniz.
17. Yalnızca kuruyemiş tüketmek.
Fındık sağlıklıdır ve vitaminler, mineraller ve iyi yağlar içerir, ancak karbonhidrat içermezler. Beyniniz ve kaslarınız yakıt için karbonhidratlara ihtiyaç duyar.Karbonhidrat olmazsa, bitkin hissedeceksiniz ve uykuya ihtiyaç duyacaksınız. Bu yüzden gerekli olan maddelerin harmanlandığı bir kahvaltı düzeni en sağlıklısıdır.
18. Yetersiz yağ tüketimi.
Kilo vermeye çalışan insanlar genellikle kaloriyi azaltmak için yağı tamamen keserler. Ancak yağın, daha uzun süre yiyecek istemekten alıkoyan doyma hissini arttırdığını unutmayın. Vücudumuzun işlevlerinde görme ve metabolizmaya kadar güçlü rol oynayan bazı vitaminleri (A, D, E, K) emmek için yağa da ihtiyacımız var. Sebzelerinizde kullanacağınız doğal tereyağı miktarı için uzmanınıza danışın.
19. Kırmızı et tüketimi.
Kırmızı etin hazmı zor olduğundan kahvaltıda tüketilmesi önerilmiyor. Gün boyunca sindirim sisteminizin düzgün çalışabilmesi için haşlanmış yumurta ve sebze gibi daha hafif ürünler tüketmeniz en doğrusu olacaktır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Haftada bir gün iznim var o gün sucuk yemek için çıldırıyorum neymiş hazımsızlıkmış hadi oradan.
Ne yiyek?
İstediginizi yiyin, spor yapin. Onu yeme bunu yeme demekle saglikli olunmaz. Gunde sadece 10 dakikanizi bilincli olarak ihtiyaciniz olan spor sekline ayirin ... Devamını Gör