Geliyor Bak Kalem Kaşlı! Türk Müziğinde Alternatif Bir Akım: Üçüncü Yeniler
Geliyor Bak Kalem Kaşlı! Türk Müziğinde Alternatif Bir Akım: Üçüncü Yeniler
Kısa sürede büyük bir kitleye ulaşan, ruhunuza hitap eden Üçüncü Yeniler akımı ve temsilcilerini tanımaya ne dersiniz?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2010 yılı sonrasında, aslında belli bir akım oluşturmadan, yalnızca doğal olarak alternatif bir Türk müziği ortaya çıkmaya başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu yeni alternatif müzikte grup isimlerinde ve şarkı sözlerinde olan hayali sınırlar kalktı, alışılagelmişin dışına çıktı.
Başta absürt gelse de, zamanla büyük bir kitleye ulaştılar ve dinleyenlere çok daha "modern" gelmeye başladılar.
Aslında yeni alternatif Türk müziği "Üçüncü Yeniler" ismini, bir müzik platformunun verdiği liste adıyla aldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kendileri bir sınıflandırmaya girmek istemeseler de, müzik tarzları yakın olan insanların bir şekilde aynı toplulukta sayılacaklarını biliyorlarmış elbette.
Yine de birçoğu herhangi bir sınıflandırmanın içinde bulunmaktan pek hoşnut değillermiş. Yani, istedikleri tek şey müzik yapmak!
Halihazırda tanınan sanatçıları bir yanda tutarsak, tanınmayan sanatçılar için büyük bir şans!
Üçüncü Yeni akımı söz yazarları, içinde yaşadığı ortam ve o ortamın kültüründen oldukça etkileniyor. Bunu diğer ülkelerdeki alternatif müzikler için söylemek pek mümkün değil, çünkü daha çok dinleyici kitlenin beklentisini karşılamayı hedefliyorlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fiziksel albüm satışından ziyade bu grupların çoğu, konserler ve sanal ortamlardan satılan albümleri sayesinde para kazanıyorlar.
Hitap ettikleri yaş grupları çoğunlukla 14-22 olarak tahmin edilebilir. Ancak alternatif müzik türü yaygınlaştıkça, daha fazla yaş grubundan dinleyici elde etmeye başladı.
Müzisyenlerin genel yaş ortalamalarına bakınca da Y kuşağından oldukları söylenebilir. Boş vermiş ve apolitik olma özellikleri de bu bakış açısıyla değerlendirilebilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak bu müzik akımıyla ilgili bilinmesi gereken en önemli şey, sanatçılar bir edebi akımın parçası değil. Yani, ikinci yeni akımına karşı oluşturulmuş bir düzen yok aslında.
Burada yalnızca, eskisinden farklı bir şeyler ortaya koymayı amaç edinen müzisyenler var.
Sevenleri olduğu kadar, sevmeyenleri de var elbet. Yine de, Türk müziğine bir alternatif getirdikleri için değer görüyorlar.
Kaç Canım Kalmış, Mehmet Güreli, Melike Şahin, No Land, Nil İpek, Gözde Öney, Hay Bin Kunduz, Boom Pam ve ismini sayamadığımız niceleri...
Üçüncü Yeniler hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Çocukluğumda başlayan 'yazma' sevgim tüm eğitim hayatım boyunca sürdü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Adalet bölümlerinden mezun olduktan sonra Kentleşme ve Çevre Sorunları'nda yüksek lisans yaptım ve tüm bu süreç boyunca çeşitli mecralarda yazarlık yaptım.
Metin yazarlığı, editörlük, soru yazarlığı, hikaye yazarlığı üzerine çalıştıktan sonra 2024 yılı Mayıs ayından bu yana Onedio bünyesinde TV-Dizi/Sinema editörü olarak çalışıyorum.
Ekranlarda gördüğümüz tüm ilgi çekici olayları ve sosyal medyadaki etkilerini etik değerler içinde sizlerle en hızlı şekilde buluşturmayı amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Şu anda olmaları gereken kitlenin çok altında olan insanlar hepsi.Gereken değeri yeteri kadar göremiyorlar.Neredeyse her şarkıları mükemmel.
Sertab Erener’in, Tarkan’ın, Teoman’ın kuşağını hiçbir şekilde geçemezler
Teşekkürler, bize özgü olan şeylerin içine sıçmışsınız. Sorması ayıp, kaç para verdiler?
Korumaya çalıştığımız ergen kitlesi saracak burayı.