Görüş Bildir
Haberler
Fularlarınızı Takın! Geçmişten Geleceğe Ufkunuzu Genişletecek İllüstrasyon Teknikleri

Fularlarınızı Takın! Geçmişten Geleceğe Ufkunuzu Genişletecek İllüstrasyon Teknikleri

idil kaba
31.05.2019 - 12:35

İllüstrasyon veya çizim teknikleri denince aklımıza birçok çeşit gelebilir. Bu tekniklerin en temel ayrımını 'geleneksel ve modern' olarak yapabiliriz.

Tasarım ve sanat alanında, zaman içerisinde malzemelerin değişmesi ve gelişmesi ile birçok farklı teknik ortaya çıkmıştır. Teknoloji ile birlikte; Photoshop, 3ds Max ve Illustrator gibi daha nice program sayesinde 2 boyutlu, 3 boyutlu modern tasarım türleri de ortaya çıkmıştır.

Peki bu uçsuz bucaksız dünyada geleneksel ve modern tekniklerin kaçını biliyoruz? Bizler de dünyamızı renklendiren bu tekniklerin birkaçını sizler için derledik...

Kaynak: https://graphicmama.com/blog/types-of...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Gravür Tekniği

1. Gravür Tekniği

Dünyanın en eski hayatta kalan eserlerinde görebileceğiniz, antik bir tekniktir. Ortaçağ'da oldukça popülerdi ve matbaanın icadından sonra daha çok tercih edilen bir teknik haline geldi. Oymalı blok resimler, seri üretilen kitapların baskılarında sıkça kullanılmaktaydı.

Bu teknik için ayırt edici olan, kontrast renklerdir. Resimdeki karanlık ve aydınlık alanlar arasındaki kontrast ve asıl eleman önem taşımaktadır. Günümüzde bu resimlerin kaba hissini ve dokulu görünümünü seven birçok çağdaş illüstratör gravür tekniğini tercih etmektedir.

2. Metal Oyma Baskı Tekniği

2. Metal Oyma Baskı Tekniği

Farklı birçok metal gravür tekniği bulunmaktadır. Fakat çoğu uzun ve zahmetli bir işlemden geçmektedir. 

Geleneksel saf aşındırma işleminde, aside dirençli mumsu bir zemin ile bir metal (genellikle bakır, çinko veya çelik) plaka kaplanır. Sanatçı daha sonra, bitmiş parçada görünmesini istediği çizgileri, sivri etli bir iğne ile zemine çizer, bu şekilde çıplak metali ortaya çıkarır.

Plakanın her tarafı mürekkeplendikten sonra, mürekkep yüzeyden silinerek yalnızca kazınmış çizgilerde mürekkep bırakılır. Plaka daha sonra bir tabaka kağıt ile birlikte yüksek basınçlı bir baskı makinesine konulur ve kağıt, mürekkepi kazınmış çizgilerden alır ve bir baskı ortaya çıkarır.

3. Kalem Tekniği

3. Kalem Tekniği

Belki de en popüler örnek çizimlerden biri de kalemdir. Keskin, doğru çizgiler oluşturmanın yanı sıra yumuşak gölgeler ve geçişler oluşturmanıza olanak tanıyan zengin bir malzemedir. Oldukça çeşitli teknik ve yan materyallerin kullanıldığı kalem çizimleri, teknik açısından da oldukça zengindir. 

Örnek resim,  hiperrealist çizimin kalem tekniği örneğidir.

4. Kömür ve Karakalem Tekniği

4. Kömür ve Karakalem Tekniği

Kömür çizimleri genellikle kalem ve kurşun kalem çizimleri kadar keskin değildir, ancak kısa öyküler ve hızlı çizimler için tercih edilen bir seçenektir. Kömürün kabarması, sanatçının, malzemeleri ve gölgeleri, insanları, nesneleri ve doğal dünyayı temsil eden bir dizi doku oluşturmasını sağlar. Sanatçılar, yumuşak malzemeyi harmanlamak ve yumuşak gölgeler oluşturmak için parmaklarını ve dokuları kullanırlar. Ayrıca sanatçılar kömürü farklı şekilde işleyerek, çizimlerinde farklı teknikler ortaya koymaktadır.

5. Litografi (Taş Baskı) Tekniği

5. Litografi (Taş Baskı) Tekniği

Litografi, Yunanca taş kelimesinden gelir. Kireçtaşı levhasının yüzeyine yağ veya balmumu ile çizilmiş görüntüden oluşur. Günümüzde, çoğu renkli basılmış kitap ve dergi türleri, 1960'lardan bu yana en yaygın baskı teknolojisi haline gelen ofset litografi ile basılmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Suluboya Tekniği

6. Suluboya Tekniği

Suluboya resimlerde, renk pigmentlerini doğru kullanmak ve renge su ekleyerek nüanslar ve farklı yansımalar oluşturmak bu tekniğin temelini oluşturmaktadır. İllüstrasyon sanatçılarının, yemek kitaplarında, moda illüstrasyonu türlerinde, çocuk kitabı resimlerinde oldukça sık kullandığı bir tekniktir.

7. Guaj Boyama Tekniği

7. Guaj Boyama Tekniği

Guaj boya, suluboyanın opak halini elde etmek için modifiye edilen bir boya türüdür. Suluboyadan zengin, daha kalın, biraz daha koyu tonlar sunar ve birkaç yıl sonra bile yeniden kullanılabilir. Sanatçılar poster, illüstrasyon, çizgi roman ve diğer tasarım çalışmaları gibi işler için guaj boyayı sıklıkla kullanmaktadırlar. 20. yüzyıl animasyonlarının çoğunda arka planda opaklığı sağlamak adına da kullanılmıştır.

8. Akrilik Boyama Tekniği

8. Akrilik Boyama Tekniği

Akrilikler yeni başlayanlar için en çok tercih edilen tekniklerden biridir. Bu boya ile çalışmak sulu boya veya guajdan daha kolaydır. Yine de sanatçı, guaj boya ve sulu boyalara benzer etkiler sağlayabilir. Neredeyse her türlü yüzeyin üzerinde bu boya yapılabilir ve kuruduktan sonra suya dayanıklı hale gelir. Bu boyalar, aynı zamanda metalik gibi ilginç etkilere sahip oldukları için çok yönlüdür.

9. Kolaj Tekniği

9. Kolaj Tekniği

Sanat eserlerinde yeni bir bütün oluşturmak için, genellikle farklı malzemelerden oluşan ve farklı biçimlerde bir araya getirilen bir tekniktir. Bu illüstrasyon tipi son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir ve hatta materyal tasarımı için ilham kaynağı olarak kabul edilir. Genellikle, illüstratörler derinlik elde etmek için kolajların farklı katmanlarında oluşan gölgeleri kullanırlar.

10. Kalem ve Mürekkep Tekniği

10. Kalem ve Mürekkep Tekniği

Mürekkep kullanımı, sanatçının güçlü kontrastlı alanlar oluşturmasını sağlar.  Mürekkepler yaygın olarak erişilebilir ve uygun maliyetli malzemedir, taşınması ve anlamlı bir şekilde kullanılması kolaydır. Gravür yapımına nazaran mürekkep, daha mobil olmanıza ve daha ince çizgiler oluşturmanıza olanak tanır. Mürekkep tekniğini daha detaylı ve gerçekçi bir resim ortaya koymak için kalem ile kullanan birçok sanatçı vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Serbest Çizim Dijital Tekniği

11. Serbest Çizim Dijital Tekniği

Serbest çizim dijital resimler çok yumuşak ışık ve gölge geçişlerine izin vererek karmaşık bir arka plan ve ince detaylar oluşturulmaktadır. Bu resimlerin çoğu piksel tabanlıdır ve kalitelerini kaybetmeden yalnızca belirli boyutlarda ölçeklendirilebilir ve yazdırılabilirler.

12. Vektörel Çizim Tekniği

12. Vektörel Çizim Tekniği

Bu resimlerin üretilme şekli, boyutunda herhangi bir kalite kaybı olmadan ölçeklendirme olanağı sağlar. Dezavantajı vektörler çizimlerde yumuşak bir geçiş yapmak daha zordur, ancak vektörün belirli bir görüntü stili vardır ve kalite konusunda sizi yarı yolda bırakmaz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?