onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Erzurum'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Erzurum'da Ne Yenir?

Erzurum'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Erzurum'da Ne Yenir?

Elif Ateş
05.11.2021 - 09:30

Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Kuzeyinde Artvin ve Rize, kuzeydoğusunda Ardahan, batısında Bayburt ve Erzincan, doğusunda Kars ve Ağrı, güneyinde ise Bingöl ve Muş illeri vardır. Erzurum'un 20 ilçesinden 8'i Karadeniz Bölgesi'nde, geriye kalan 12 ilçesi ise Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır. Bu şehir,  Türkiye'nin en yüksek yerlerinden biridir ve geneli dağlar ile çevrilidir. Ayrıca İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı da tarih boyunca yerleşim alanı olarak seçilmiştir. Şehir, Dadaşlar Diyarı ya da Evliyalar Beldesi olarak da bilinmektedir. Peki, Erzurum'da gezilecek yerler nerelerdir? Erzurum'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Erzurum, önemli uygarlıkların merkezi olarak bilinir. Bundan dolayı Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda Erzurum ve çevresinde ilk yerleşim, yontma taş devri zamanlarında görülmektedir. Bu bölgede Hurriler, Asurlar, Kimmerler ve İskitler hakimiyet kurmuşlardır. M.Ö 6.yy'da Persler tarafından istila edilmiştir. Fakat M.Ö 4.yy'da Makedonya Kralı İskender burayı istila etmiştir. Daha sonra Selevkoslar, ardından Romalılar egemen olmuştur. Erzurum, Roma İmparatorluğu'nun bölünmesinin ardından, Bizans İmparatorluğu'nun sınırları içerinde kalmıştır. Bu dönemde şehrin adının Theodosiopolis olduğu bilinmektedir. Bölge, uzun bir süre  İslam orduları ve Bizanslılar arasında el değiştirmiştir. 1071 yılından 1202 yılına kadar Anadolu'daki ilk Türk Beylik olan Saltuklular'a ev sahipliği yapmıştır. Pek çok medeniyete tanıklık eden Erzurum'un gezilecek yerlerini ve yöresel yemeklerini sizler için derledik...

Erzurum'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Erzurum'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Tortum Gölü: Türkiye'deki en büyük set gölü olan tortum gölü, birçok kuş çeşidini içinde barındırır. Ayrıca Türkiye'nin yüksek seyir terası da burada bulunmaktadır. Tortum Gölü'nde kayıklar ile gezilebilmektedir.

  • Erzurum Kalesi: Roma İmparatorluğu döneminde 5.yy'da inşa edilmiştir. Bu kale, Asurlular, Sasaniler, Persler ve Araplar gibi birçok uygarlığın eline geçmiştir. Kale içerisinde ise ilk  Türk- İslam eserleri de bulunmaktadır.

  • Erzurum Evleri: Geleneksel Erzurum yaşamını yansıtan bu evler, soğuğa karşı oldukça dirençlidir. Bu tarihi evler, ilk başta 500 tane iken, restorasyonla birlikte 100'e düşmüştür. Evlerin içinde yöresel yemeklerde yenilebilmektedir.

  • Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi: Bu bina, Erzurum Kongresinin toplandığı ilk yer olarak bilinir. Binanın içinde sanat ve edebiyata dair pek çok kitapta yer almaktadır.

  • Narman Peri Bacaları: Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan tek jeolojik oluşumdur. UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından  Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınmıştır.

  • Tortum Şelalesi: Dünyadaki en büyük şelalelerden biridir. Doğa tutkunları için vazgeçilmez yerlerden biridir. Şelale ve göl, su sporları için kullanırken şelalenin etrafı da piknik alanı olarak kullanılmaktadır.

  • Palandöken: Her yıl binlerce turistin akınına uğrayan bu yer, hem amatör hem de profesyonel kayakçıların uğrak noktasıdır. Aynı zamanda dünya çapında kayak yarışları da yapılmaktadır.

Erzurum'da Ne Yenir?

Erzurum'da Ne Yenir?
  • Cağ Kebabı: Erzurum ile özdeşleşmiş yemeklerinden biri olan cağ kebabı, keçi ve kuzu eti ile hazırlanır. Yatay bir şekilde pişirilir. Erzurum'a gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Şalgam Dolması: Yöre de oldukça meşhur bir yemektir. Şalgam dilimleri arasına kıyma, pirinç, saçla ve çeşitli baharatlardan hazırlanan harc koyulur.

  • Lalanga: Özellikle kahvaltılarda oldukça sık tüketilen bir hamur işidir.  Yumurta, süt,  un gibi malzemeler ile hazırlandığı için krepe benzer.

  • Lor Dolması: Yörenin kültürel değerlerini yansıtan bir dolma çeşididir. Pazı, lor peyniri ve bulgur ile hazırlanır. 

  • Hasuta: Erzurum'un sevilen tatlılarından biridir. Tatlının ana malzemeleri dut pekmezi ve nişastadır. İsteğe göre şeker de koyulabilmektedir.

  • Çiriş Yemeği: Bölgeye ait ot olan çiriş, Erzurum'da birçok yemekte kullanılır. Bu otlar, Nisan ayında toplanır ve tada kavrulur. Üzerine ise yumurta kırıldıktan sonra servis edilir.

  • Erzurum Ketesi: Ramazan aylarının vazgeçilmez hamur işlerinden biridir. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sıkça yapılsa da, Erzurum'da içine ceviz koyularak pişirilir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın