Görüş Bildir
Haberler
Erkeklerde Çok Sık Görülen Prostat Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Erkeklerde Çok Sık Görülen Prostat Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri. Erken evrelerinde teşhis edildiğinde tedavi başarısı yüksek olan bu kanserle ilgili bazı bilgileri derledik. Sağlıklı günler....

Not: En doğru bilgi tanı ve tedavi için uzmana danışın.

Kaynak: 1, 2, 3

İçeriğin Devamı Aşağıda

Prostat kanserinin belirtileri nelerdir?

Prostat kanserinin belirtileri nelerdir?

Prostat kanseri erken evrelerinde belirti veya semptomlara neden olmayabilir. Büyüyen tümör ağrıyı tetikleyecek hiçbir şeye neden olmadan sessizce orada kalmaya devam edebilir.

Daha gelişmiş olan prostat kanseri, aşağıdaki gibi belirti ve semptomlara neden olabilir:

Daha gelişmiş olan prostat kanseri, aşağıdaki gibi belirti ve semptomlara neden olabilir:
  • İdrar yapma sorunu

  • İdrar akışında azalan kuvvet

  • Menide kan

  • Pelvik bölgede rahatsızlık

  • Kemik ağrısı

  • Erektil disfonksiyon

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

srv.onedio.com

Sizi endişelendiren herhangi bir belirti veya bulgu varsa, doktorunuzdan randevu alın.

Prostat kanseri taramasının riskleri ve faydaları konusunda tartışmalar devam etmekte ve sağlık kuruluşları öneriler konusunda farklılık göstermektedir. Doktorunuzla birlikte, sizin için neyin en iyi olduğuna karar verebilirsiniz.

Prostat kanseri neden olur?

Prostat kanseri neden olur?

Prostat kanseri prostatınızdaki bazı hücreler anormal hale geldiğinde başlar Anormal hücrelerin DNA'sındaki mutasyonlar, hücrelerin normal hücrelere göre daha hızlı büyümesine ve bölünmesine neden olur. Anormal hücreler, diğer hücrelerin öleceği durumlarda yaşamaya devam eder. Bazı anormal hücreler de kırılabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir).

Prostat kanseri riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

Prostat kanseri riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

Yaş: Prostat kanseri riskiniz yaşlandıkça artar.

Irk: Henüz belirlenemeyen sebeplerden dolayı, siyah kimseler diğer ırklardan daha fazla prostat kanseri riski taşıyor. Siyah erkeklerde, prostat kanserinin daha agresif veya ilerlemiş olma olasılığı daha yüksektir.

Aile öyküsü: Ailenizde erkekler prostat kanseri geçirmişse, riskiniz artabilir.

Obezite: Prostat kanseri teşhisi konan obez erkeklerin daha zor olan ilerlemiş hastalığa sahip olma olasılığı daha yüksektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Prostat kanseri bazı komplikasyonlara neden olur.

Prostat kanseri bazı komplikasyonlara neden olur.

Yayılan kanser (metastazlar): Prostat kanseri, mesaneniz gibi yakındaki organlara yayılabilir. Kan dolaşımınız ve lenfatik sisteminiz üzerinden kemiklerinize veya diğer organlara sıçrayabilir. Kemiklere yayılan prostat kanseri ağrıya ve kemiklerin kırılmasına neden olabilir.  

İdrar kaçırma: Hem prostat kanseri hem de tedavisi idrar tutamamaya neden olabilir. İnkontinans tedavisi, sahip olduğunuz tipe, ne kadar şiddetli olduğuna ve zaman içinde iyileşme ihtimaline bağlıdır. 

Erektil disfonksiyon: Erektil disfonksiyon prostat kanseri, cerrahi işllemler, radyasyon veya hormon tedavileri dahil olmak üzere tedavi yöntemlerinden kaynaklanabilir.

Prostat kanseri riskini en aza indirebilmek için yaşamınızda düzenlemeniz gereken durumlar bulunmaktadır.

1. Sağlıklı beslenin.

1. Sağlıklı beslenin.

Yüksek yağlı yiyeceklerden kaçının ve bunun yerine çeşitli meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar seçmeye odaklanın. Meyve ve sebzeler, sağlığınıza katkıda bulunabilecek birçok vitamin ve besin içerir. Prostat kanserini sağlıklı beslenmeyle önleyebileceğiniz kesin olarak kanıtlanmamıştır ancak bu genel sağlığınıza katkı sağlayacaktır.

2. Haftanın çoğu günü egzersiz yapın

Egzersiz yapmak genel sağlığınızı iyileştirir, kilonuzu korumanıza ve ruh halinizi iyileştirmenize yardımcı olur. Egzersiz yapmayan erkeklerin PSA seviyelerinin daha yüksek olduğuna, egzersiz yapan erkeklerin prostat kanseri riskinin daha düşük olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Egzersiz yapmaya yeni başladıysanız, kısa sürelerle kolay hareketlerle başlayın ve yavaş yavaş artırın.

3. Sağlıklı kiloyu koruyun.

3. Sağlıklı kiloyu koruyun.

Şu an vücudunuz için sağlıklı kilodaysanız, haftanın çoğu günü egzersiz yaparak aynı kiloda kalmaya çalışın. Kilo vermeniz gerekiyorsa, daha fazla egzersiz yapın ve her gün yediğiniz kalori miktarını azaltın. Kilo vermeniz ya da almanız gerekiyorsa doktorunuzdan sağlıklı kilo kaybı için bir plan oluşturma konusunda yardım isteyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Kanser riskiniz hakkında doktorunuzla konuşun.

4. Kanser riskiniz hakkında doktorunuzla konuşun.

Prostat kanseri riski yüksek erkekler, risklerini azaltmak için ilaçları veya diğer tedavileri göz önünde bulundurabilirler. Bunun için doktorunuza danışın ve önerileri dikkate alın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
4
4
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın