Görüş Bildir
Haberler
Emeklilik Borçlanması Nedir? Emeklilik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Emeklilik Borçlanması Nedir? Emeklilik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Müge Kakşi
23.10.2021 - 10:51

4A (SSK), 4B (BAĞKUR) ve 4C (Emekli Sandığı) gibi sigorta sistemlerinin herhangi birinde çalışan vatandaşlar belirlenen şartları sağladığında emekli olamaya hak kazanıyor. Bu şartlar arasında prim ödemeleri, sigortalılık günü ve yaş gibi çeşitli kriterler bulunuyor. Birçok aktif çalışma hayatının içerisinde olan vatandaşın hayali de bu şartları tamamlayıp emekli hayatına geçiş yapabilmek. Fakat bazı durumlarda çalışma hayatından uzak kalabiliyor ve birçok koşulu yerine getirmenize rağmen eksik prim ödemesinden dolayı emekli olamıyorsunuz. Bu gibi durumlar için devlet vatandaşlara imkan sunuyor ve bazı koşullarda geriye dönük prim ödemesi yapılabiliyor. Bu durum ise emeklilik borçlanması olarak adlandırılıyor. Peki, emeklilik borçlanması nedir? Emeklilik borçlanması nasıl hesaplanır? Tüm bu soruların cevabını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ülkemizde milyonlarca emekli olmak isteyen vatandaş emeklilik borçlanmasına dair detayları internet üzerinden araştırıyor. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı gibi sigorta sistemlerinde çalışıp prim ödemeleri, sigortalılık günü ve yaş gibi şartları sağlamış vatandaşlar başvurularını yaparak emekli olabiliyor. Fakat bazı durumlarda prim ödemeleri tamamlanmamış olduğundan emeklilik hakkı da olmuyor. Bu gibi durumlarda geriye dönük eksik prim günlerini borçlanarak ödeyebilir ve emekli olmaya hak kazanabilirsiniz. Fakat emeklilik borçlanması her durum için geçerli sayılmıyor. Emeklilik borçlanması sayılabilecek zamanlar ilgili kanunlarca belirlenmiştir. Emeklilik borçlanmasının ne olduğuna ve nasıl hesaplandığına dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Emeklilik Borçlanması Nedir?

Emeklilik Borçlanması Nedir?

Emekli olmak için aranan şartlar arasında prim günü, sigortalılık zamanı ve yaş gibi kriterler bulunuyor. Bazı durumlarda ise prim gününü dolduramayan vatandaşlar emekli olmanın çaresini arıyor. Devlet bu gibi durumlarda vatandaşlara geçmişe dönük prim ödemelerini yapma imkanı sunuyor. Fakat bu durum sadece prim gününde eksik olan ve kanunlar tarafından belirlenmiş olan kişileri kapsamaktadır. Emeklilik borçlanması olarak adlandırılan geriye dönük ödemeden yararlanabilecek kişiler şu şekildir;

  • Ücretsiz doğum izni alan tüm sigortalı kadınlar.

  • Askere giden erler veya yedek subay okuluna giden tüm askerler.

  • Sigortalı olamayan fakat doktora yapmak veya tıpta uzmanlık eğitimi için yurt dışına, yurt içine eğitime giden öğrenciler.

  • Sigortalıyken tutuklanan ve sonrasında beraat eden kişiler.

  • Grev zamanları.

  • Seçim kanunu kapsamında görevinden istifa etmiş vatandaşların seçim yapılana dek olan süre için.

  • Askerden önce sigortası olan vatandaşlar.

  • Tüm bunlar eğitim, askerlik veya doğum gibi prim ödemesinden uzak kalınan süre kadar geriye dönük prim ödemelerini yapabilirler.

Emeklilik Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?

Emeklilik Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?

Birçok vatandaş emekli olabilmek için prim günlerini tamamlamaya çalışıyor. Askerlik, doğum izni ve yurt dışı gibi belirlenen bazı zamanlar için geriye dönük prim ödemesi yapılabiliyor. Sadece belirlenen o süre için yapılan prim ödemeleri emeklilik borçlanması adı altında ödenmektedir. Emeklilik borçlanması ise Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Emeklilik borçlanması ödeyecek kişi borçlandığı süreye göre prim tutarını kendisi belirleyerek ödeyebilir. Fakat bu ödeme miktarının bir alt ve üst limiti vardır.

2021 yılı brüt ve net asgari ücret tutarına göre emeklilik borçlanması primi günlük en düşük 38.15 lira, en yüksek ise 286.20 lira olarak karşımıza çıkıyor. Bu tutar aralığında kendi belirlediğiniz miktarda ödeme yapmanız mümkündür.

Ayrıca dilerseniz https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-borclanma-tutari-hesaplama linkine tıklayarak sizden istenilen bilgileri doğru bir şekilde girip e-Devlet üzerinden tahmini bir emeklilik borçlanması tutarına ulaşaiblirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın