Dünyanın En Eski Kanser Vakasına 1.7 Milyon Yıllık Bir Fosilde Rastlandı
İnsanlığın Beşiği olarak adlandırılan Swartkrans’da bulunan ve kesinlikle kötü huylu kansere sahip olduğu söylenen 1.7 milyon yıllık ayak kemiği fosilinin keşfedilmesiyle hastalığın ortaya çıkış tarihi, tarihöncesinin oldukça derinlerine gerilemiş oldu. Ayak kemiğinin ait olduğu tür kesin olarak bilinmemekle birlikte, kesinlikle bir hominin türüne ait olduğu söylendi.
Ayak tarağında bulunan kanser, tedavi edilmediği takdirde erken ölümle sonuçlanan bir kanser türüne işaret ediyor
Fosilin ayak tarağında bulunan kötü huylu kanser, modern insanlarda genellikle genç yaştaki insanları etkileyen ve tedavi edilmediği takdirde erken ölümle sonuçlanan bir kanser türüne işaret ediyor. Fosilin yetişkin bir hominine mi yoksa çocuk bir hominine mi ait olduğu bilinmiyor. Ayrıca, uzmanlar kanserin homininin ölümüne sebep olup olmadığını da henüz bilmiyor. Fakat oldukça acı veren bir durum olduğu için yürümesini ya da koşmasını etkilemiş olmalı. Bu durumda, yırtıcı hayvanlardan kaçması da oldukça güçleşmiş olabilir.
Çeşitli X-Ray teknolojilerini kullanan bilim insanları, Swartkrans arkeolojik alanındaki çalışmalar sırasında bu fosile rastladıklarında ayak parmaklarından birinin içinin opak olduğunu fark ettiler. Sağlıklı bir kemiğin içinin boş olması gerekiyordu. Günümüz kanser hastalarının biyopsi örnekleriyle yapılan karşılaştırmalar sonucunda fosilde bulunan opaklığın kanserden kaynaklandığı ortaya çıktı.
Kanser hastalığının modern insan ortada yokken var olduğu kanıtlanmış oldu
Modern tıp kanserin ve tümörlerin insanların yaşam tarzı ve çevrelerinden dolayı ortaya çıktığını varsayma eğilimindeydi. Bu çalışma ile birlikte bu hastalıkların kökeninin endüstrileşmiş toplumlar daha ortaya çıkmadan milyonlarca yıl öncesine ve hatta daha modern insan ortada yokken var olduğunu ortaya koydu.
Yorum Yazın
yani biz yapmadık hastalığı diyolar
kanserin kökeninin bulunmasını sağlayacaktır umarım
bize ne yararı var ????
Gereksiz bilgi yoktur, bilgi güçtür.