Dünya Ekonomisini Basitçe Anlatan 26 Detaylı Harita
.
1. Kişi Başı Gayri Safi Milli Hasıla
Ticaret dünyayı birbirine bağlıyor. Sahip olduğumuz her şeye karmaşık ticari ve politik ilişkiler sayesinde sahibiz. Bu karmaşık ilişkileri bir veya iki görsel ile ifade etmek mümkün değil. Bu yüzden bunu, 26 tane harita ile yapmaya çalışacağız. Bu haritalardan kimisi büyük resim ile ilgileniyorken, kimisi daha ufak detaylara odaklanıyor.
2. Dünyanın Ekonomik Merkezinin Değişimi
1950'de savaş sonrası bitmiş bir Avrupa. Bu durumdan faydalanan Amerika, dünyadaki ekonomik ağırlığını hissetiriyor. 1990'dan sonra ise Asya ülkelerindeki gelişme ile merkez tekrardan doğuya doğru kayıyor. Görünen o ki kaymaya da devam edecek.
3. Avrupa'da işsizlik
Almanya'nın doğusu kısmen Polonya'ya benziyor. İspanya ve Yunanistan'da durum can sıkıcı. İtalya'nın güneyi ile kuzeyinin iki farklı ülke gibi olduğunu ise bilmeyen yok. Avusturya'da ise işler yolunda gözüküyor.
Ülkemize bakarsak; İzmir'de, Doğu Anadolu'da ve Hatay, Maraş, Antep bölgesinde yüksek işsizlik var gibi. İlginç bir şekilde, herkesin iş bulma ümidiyle geldiği İstanbul'da da yüksek işsizlik var.
4. Avrupa ile Rusya Arasındaki Derin Bağlar
Rusya'dan çıkan doğalgaz Avrupa'yı mı Rusya'ya, Rusya'yı mı Avrupa'ya bağlıyor bilinmez; ama arada bir bağ olduğu kesin.
5. İhracat haritası
Ülkelerin başlıca ihraç ettiği ürünler. Aynı ürünü ihraç eden ülkeler aynı renkte gösterilmiştir. Gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasındaki fark burda da oryaya çıkıyor.
6. En yoğun 50 kuru yük gemisi limanı
Dünyaya mal dağıtan Çin'in limanlarındaki yoğunluk da dikkatten kaçmıyor.
7. Ticaret Gemilerinin Başlıca Rotaları
Görülüyor ki; Dünya'daki ticaret, üç başrol oyuncusu etrafında dönüyor. ABD-Avrupa-Uzak Doğu.
Diğer ülkeler mi? Onlar figüran.
8. En Uzun 20 Aktarmasız Uçuş
9. Silikon Vadisi
![9. Silikon Vadisi](https://img-s1.onedio.com/id-53fddd5ae1ffe7286417244e/rev-0/w-600/h-623/f-jpg/s-0896fc9a38443d13be73b28aa0cd4befa0c9339f.jpg)
10. Turistlerin Amerika'yı ziyaret etme nedeni ne? Eğlence mi iş mi?
Çinliler, Hintliler ve Almanlar iş için, Güney Amerikalılar ise eğlence için ABD'ye gidiyormuş.
11. Petrol Ticareti
Milyon ton olarak, bir senede nereden nereye ne kadar petrol akıyor?
12. Domuz Haritası
Biraz ilginç bir harita. Dünyada domuz yetiştiricilğinin nerelerde yoğunlaştığını gösteriyor. Beklendiği üzere domuz yemeyen İslam dünyası gri renkte. Türkiye'deki çok az domuz yetiştiriliyor olmasına rağmen İslam dünyasının geri kalanından farklı bir renk alabilmiş.
13. Nerede ne kadar balıkçılık yapılıyor?
Japonlar çok balık yedikleri için bu denli zeki olabilirler mi?
14. Doğurganlık oranı
Zengin ülkelerdekiler daha az, fakir ülkelerdekiler daha çok çocuk yapıyor. Tam tersi olması gerekirken.
15. Dairenin içinde daha çok insan yaşıyor.
Dairenin içinde yaşayan insan sayısı, dışında yaşayandan fazla.
16. Megaşehirler
Dünyanın en büyük 15 şehrinin 2001'deki nüfusları ve 2025'deki beklenen nüfusları.
Tokyo almış başını gitmiş.
17. Milyarder Sayısı
Bu görsel ülkelerin zenginliğini veya kişi başı gelirini falan göstermiyor. Üstteki grafik, renklendirilmiş bölgelerdeki milyarder sayısını gösteriyor. Alttaki görsel ise bu milyarderlerin sahip olduğu toplam serveti temsil ediyor.
Üstteki grafiğe bakarsak; bir yıl içinde dünyanın heryerinde milyarder sayısının artması, bize, ya dünyadaki para miktarının arttığını ya da gelir dağılımındaki adaletin biraz daha bozulduğunu gösterir. Ya da her ikisini birden.
18. Aşılanmamış çocuklar
19. Zengin ve Fakir
En baştaki GDP(PPP) grafiğindeki paraları 365'e bölmüşler, haritayı hareketli, ve böylece daha çarpıcı bir hale getirmişler. Bu görsel çıkmış ortaya. Amerika'da günde 200$ kazanan insan epey fazla gözüküyor.
Biz de Amerika'ya gitsek kazanırmıyız ki?
20. Bir Çin olmak kolay değil
21. Rio mu Ankara mı?
Konu metro hattıysa Rio, Ankara'ya epey benziyor.
Şangay ise son 20 yılda Şangay olmuş.
22. GDP / Nüfus
Türkiye dünya ortalamasının birazcık altında kalıyor. Sanırım gelişmiş ülke olmak için daha çok fırın ekmek yememiz lazım.
23. Öff! Etraf köri soslu tavuk koktu.
Hintlilerin bilmediğimiz bir yönünü öğreniyoruz. Meğerse tuvalet kullanmazlarmış. Bu harita ise Hindistan'daki (afedersiniz:) dışarıya kaka yapma oranını gösteriyor. Irkçılık yok. Biliyoruz ki hepsi fakirlikten.
24. Alkol Tüketimi
25. Küresel Açlık
26. Dünya Altyapı Hatirası
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!