Görüş Bildir
Haberler
Döktüğümüz Göz Yaşlarının Pek de Bilinmeyen Gizli Gücü : Ağlamanın 9 İnanılmaz Faydası

Döktüğümüz Göz Yaşlarının Pek de Bilinmeyen Gizli Gücü : Ağlamanın 9 İnanılmaz Faydası

Duru
29.10.2023 - 08:01

Mutluluktan ağlamak gibi bir gerçek de olsa da, ağlamak genellikle kötü şeylerle ilişkilendirir. Diğer yandan ağlamanın bilinmeyen bazı faydaları da var. Gelin ağlamanın faydaları nelermiş öğrenelim!

Kaynak: https://bestlifeonline.com/why-crying...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ağladığınızda içinizdeki kötü duygulardan bir miktar da olsa arınırsınız.

Yas, kin ve hatta keyif gibi yoğun duygular hissettiğinizde bu duyguları yansıtmak istemeniz gayet doğal. Terapist ve sosyal hizmet görevlisi, Tania Paredes, bunun yemek yedikten sonra gelen tokluk ve rahatlama hissine benzediğini söylüyor.

2. Sakinleşmenize yardımcı olabilir.

Bebekler ve küçük çocuklar olarak, olumsuz duygular yaşadığımızda kendimizi sakinleştirmeyi öğreniriz. Bu da şüphesiz yetişkinliğe taşınmak için önemli bir yetenektir. Endorfin üretimini ve salınımını uyardığı için ağlamak yatışmamızı sağlıyor olabilir.

3. Ağlamak sosyal becerileri güçlendirebilir.

Başkalarının sizi ağlarken görmesine izin verdiğinizde, bu bir iletişim biçimi olarak hizmet edebilir. Terapist Prihandito'ya göre, başkalarının karşısında ağlamak birlik ve karşılıklı destek duygusu yaratabilir ve empati kurmayı sağlar. Bu da insanlarla daha derin bağlar kurmayı sağlar.

4. Zihinsel rahatlık sağlayabilir.

Duygular yoğun olduğunda, net düşünmek zor olabilir. Prihandito'ya göre, birikmiş duyguları ağlayarak serbest bırakmak zihnin genellikle bunaltıcı düşüncelerle daha az yüklenmesini sağlıyor. Bu süreç, daha net ve odaklı düşünmeye izin verir ve yaşamın zorluklarını ele almak için tazelik ve yenilenmişlik sunar.

5. Öz farkındalığı ve problem çözme yeteneğini güçlendirir.

5. Öz farkındalığı ve problem çözme yeteneğini güçlendirir.

Hissettiğiniz duyguları açıkça kabul etme ve ifade etme özgürlüğüne sahip olduğunuzda, bu duyguları keşfetme özgürlüğüne de sahip olursunuz. Psikiyatrist Ryan Sultan, gözyaşlarının ardındaki nedenleri düşünmenin artan öz farkındalığa, kişisel tetikleyicileri ve duyguları daha iyi anlamaya yol açabileceğini söylüyor. Paredes ise ağlamanın bizi derinlemesine etkileyen bir tür uyarı sistemi olarak işlev gördüğünü aktarıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ağlamak stres hormonlarının atılmasına yardımcı olur.

Uzmanlar tüm göz yaşlarının aynı olmadığını, duygusal göz yaşlarının adrenokortikotropik hormon ve  Leu-enkefalin de dahil olmak üzere daha fazla stres seviyeleri içerdiğini söylüyorlar. Üzüntü veya öfke nedeniyle ağladığınızda ise vücudunuz bu hormonları atmaya ve daha istikrarlı bir fizyolojik duruma geri dönmeye yardımcı olmak için gözyaşlarını kullanıyor.

7. Empati yeteneğini güçlendirir.

2017 yılında CNS Spectrums dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre duygularını gözyaşları aracılığıyla ifade edebilenler, diğer insanlara karşı daha empatikler. Araştırma ağlama yeteneğini kaybettiğini bildiren 475 ile yapıldı ve bu grubu orta derecede ağlama sıklığına sahip 179 kişi ile karşılaştırdı. Gözyaşı dökmeyen grubun, diğer insanların duygularını anlama ve paylaşma olasılıklarının daha düşük olduğu ve kaçınan bağlanma tarzına sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu sonucuna varıldı.

8. Göz sağlığına faydalı.

Genellikle ağlamak zihinsel sağlıkla ilişkili olsa da, ağlama eyleminin aslında göz sağlığımıza da faydaları var. Örneğin, ağlamak gözlerinizdeki istenmeyen maddeleri uzaklaştırabiliyor. Klinikal danışman Niloufar Esmaeilpour'e göre, gözyaşları, bakterileri dakikalar içinde öldürebilen ve potansiyel göz enfeksiyonlarına karşı koruyucu faydalar sağlayan bir enzim olan lizozim içeriyor.

9. Ağlamak fiziksel bir ağrı kesici gibi.

Harvard Health Publishing, ağladığınızda vücudunuzun ağrı hissini azaltmaya yardımcı olabilecek oksitosin hormonunu salgıladığını söylüyor. Akıl sağlığı danışmanı Brandon Santan ise acıdan kaynaklı gözyaşlarının farklı bir kimyasal bileşim içerdiğini ve doğal bir ağrı kesici görevi görebileceğini söylüyor.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın