Daha Kötüsü Gelmedi! Osmanlı'nın En Sevilmeyen Padişahının Hikayesi
Daha Kötüsü Gelmedi! Osmanlı'nın En Sevilmeyen Padişahının Hikayesi
Dile kolay; 600 yıl, 36 padişah, devasa bir hükümdarlık. Her biri çok iyi eğitimler alarak buralara gelen bu padişahların arasında bir isim özel bir yere sahip. Bu isim taht ömrü yalnızca bir yıl süren IV. Mustafa'dan başkası değil. Kimilerinin düzenbaz, kimilerinin vefasız yaftasını yapıştırdığı padişah, fazlasıyla farklı bir hayat hikayesine sahip.
Kaynak: Cavit Pancar
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hayat hikayesi pek bilinmeyen, tarihin tozlu sayfaları arasına karışmış IV. Mustafa, 8 Eylül 1779'da Sultan I. Abdulhamid ve Ayşe Sultan'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Ancak bazı kaynaklar annesinin Nükhetsezâ Hanım olduğunu da iddia etmekte.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Babasısın ölümü üzerine tahta geçen ve merhametliğiyle bilinen III. Selim çocuğu olmadığı için kardeşinin çocuklarına öz evlat gibi davrandı. Bu nedenledir ki IV. Mustafa rahat bir hayat sürerken aslında geleceğini de tehlikeye atıyordu.
Zira annesinin eğitimine verdiği önem ve III. Selim'in desteklerine rağmen tembelliği seçen IV. Mustafa eğitimini yarım bıraktı. Günler bu şekilde geçerken verimsizleşen Yeniçeri Ocağını düzeltmek isteyen III. Selim, 1793'ta Batılı tarzdaki ilk askeri yapılanma olan Nizam-ı Cedid'i kurdu.
Nizam-ı Cedid ordusuna karşı ayaklanan Yeniçeri Ocağına en yakın destek ise sürpriz bir şekilde IV. Mustafa'dan geldi. Yeniçerileri teşvikleri sonucunda 1807'de ayaklanma gerçekleşti ve IV. Mustafa tahta geçti.
Emrinde bu ayaklanmayı bastıracak kadar askeri donanma olmasına rağmen kan dökülmesini istemeyen III. Selim, 17 Mayıs 1807'de tahttan çekildi. Böylelikle IV. Mustafa 28 yaşında tahta çıktı ancak bu pek de iyi sonuçlar getirmeyecekti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kendisini tahta çıkaran Kabakçı Mustafa ve emrindekileri devletin iyi yerlerine alan IV. Mustafa, gün geçtikçe bir kukladan farksız hale geliyordu. İsyandan sonra kendilerine verilen tavizlerle birlikte Yeniçeriler gücüne güç atarken İstanbul için de sıkıntılı günler başlıyordu.
Yeniçerilerin eşkıya gibi haraç kestiği bir döneme ev sahipliği yapan IV. Mustafa dönemi III. Selim'i mumla aratır olmuştu. Bu sıkıntıları gören komutan Alemdar Mustafa Paşa, devletin kötü gidişatını düzeltmek için emrindeki 16 bin kişilik orduyla bir gece aniden baskına gitti.
Yaptığı ani baskınla birlikte Kabakçı Mustafa ve emrindeki Yeniçerileri katleden Alemdar Mustafa Paşa, III. Selim ve II. Mahmud'u hapisten kurtarmak için sarayı bastı. Ancak bunu önceden duyan IV. Mustafa, her ikisinin katli için emri vermişti.
III. Selim kana susamış Yeniçeriler tarafından boğularak öldürülürken II. Mahmud görevlilerin yardımıyla kaçırıldı. Bir süre sonra tahta geçmesine ve çevresindekilerin ısrarına rağmen II. Mahmud, kardeşi IV. Mustafa'yı öldürtmedi.
Ancak gözünü taht hırsı bürüyen IV. Mustafa, hapisten saray içindeki adamlarına haber salarak ayaklanma çıkarmayı planlıyordu. Bunu duyan II. Mahmud, şeyhülislamdan aldığı fetvanın da etkisiyle kardeşini boğdurttu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kardeşinden sonra hanedanlığa bir güneş gibi doğan II. Mahmud, peşi sıra Yeniçeri Ocağını kapattı. Usta işi bir stratejiyle kapatılan Yeniçerilerin yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediyye kuruldu.
Böylelikle IV. Mustafa, en sevilmeyen ve kuvvetle muhtemel en cahil imparator olarak tarihe geçti. Yaşattığı karanlık günler bir yana arkasında bıraktığı enkaz ile birlikte Sultan V. Murat'tan sonra Osmanlı tarihinde en kısa süre tahtta kalan padişah oldu.
Osmanlı'nın En Cahil ve Sevilmeyen Padişahı...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Daha kötüsü en sevilmeyeni Sultan Mehmet Reşat'ın tahta çıktığında mezarını dahi ziyaret etmediği III. Mehmet'dir tahta çıkınca 19 kardeşini boğdurtmuş saray... Devamını Gör
Cavit pancar kim? Kaynak aldığın kişiye bi bak Allah aşkına!!? Tık uğruna YouTube’da dikkat çekecek başlıklar atıp içerik oluşturan birini kaynak diye göster... Devamını Gör
Şimdi baştan aşağı buram buram cehalet değer görüyor memlekette :(