Curiosity, Mars'ta Üçüncü Sondajını Gerçekleştirdi
Curiosity Üçüncü Sondajını Gerçekleştirdi
Mars'ta keşif görevine devam eden Curiosity, Kızıl Gezegen'de üçüncü kez sondaj gerçekleştirdi. Curiosity'nin topladığı numuneler üzerinde gerçekleştirdiği analiz, birkaç gün içinde sonuçlanacak.
Mars keşif robotu Curiosity, Kızıl Gezegen'de üçüncü kez sondaj gerçekleştirdi. NASA, numunelerden elde edilen sonuçları birkaç gün içinde açıklayacak.
NASA, 1 ton ağırlığındaki altı tekerli nükleer laboratuvar Curiosity'nin üçüncü sondaj çalışmasını başarıyla gerçekleştirdiği duyurdu. Yapılan açıklamada, keşif robotunun Windjana adı verilen kaya üzerinde 1.6 santimetre genişliğinde ve 6.5 santimetre derinliğinde bir delik açtığı belirtildi. Sondajdan elde edilen kaya tozu, Curiosity'nin bilimsel donanımı tarafından birkaç gün içinde analiz edilecek.
En son deney hakkında açıklama yapan Curiosity ekibinden Jim Bell, 'Windjana kayasının geçmişte sondaj yapılan iki kayaya kıyasla ortaya çıkan tortunun daha koyu ve daha az kızıl olduğunu' belirtti. Arizona State Üniversitesi'nde görevli olan Bell, bu belirtilerden yola çıkarak, Windjana kayasının önceki sondajlara kıyasla farklı kimyasal bulgular verebileceğini ifade etti.
Mars'a Ağustos 2012'de iniş yapan Curiosity, iki sondajını kayalık Sarıbıçak Körfezi'nde gerçekleştirmişti. Gale kraterinde yer alan bölgeden elde edilen ilk numuneler, Mars'ın bir zamanlar antik nehir yatağına ve akıntılara sahip olduğunu öne sürmüş ve mikrobiyolojik yaşamın bir zamanlar var olduğu savını güçlendirmişti.
En son sondajın gerçekleştirildiği Windjana kayası, Sarıbıçak Körfezi'nin 4 kilometre güneybatısında kalıyor. Kaya, Curiosity'nin eteklerine ulaşmaya çalıştığı 5 bin metre yüksekliğindeki Sharp Dağı'nın yolu üzerindeki bölgede bulunuyor. Curiosity, Mars'ın milyonlarca yıl öncesine uzanan çevresel değişimlerini incelemek için Sharp Dağı'nın eteklerindeki çok katmanlı yüzeyleri inceleyecek.
Curiosity, 2012'de Mars'ta antik nehir yatağı keşfetmiş ve geçtiğimiz yıl da organik yaşama dair çok önemli izler sunan sülfür, nitrojen, hidrojen, oksijen ve karbon mineralleri tespit etmişti. Bir diğer Mars keşif aracı Opportunity de aynı yıl içilebilir su izlerine rastlamış ve Kızıl Gezegen'in bir zamanlar yaşam barındırdığına dair delilleri güçlendirmişti.
Al Jazeera
Yorum Yazın