Çocuklarını Gerçekten Öldürdü mü? Kolhis Prensesi Büyücü Medea'nın Öyküsü
Çocuklarını Gerçekten Öldürdü mü? Kolhis Prensesi Büyücü Medea'nın Öyküsü
Kolhis'in biricik prensesi, Güneş tanrısı Helios'un torunu büyücü Medea'nın öyküsünü duydunuz mu? Yunan mitolojisinde Medea ve İason'un aşkı nesillerden nesillere aktarılmış sonu mutsuz biten bir aşk öyküsüdür ne yazık ki. Aşık olduğu erkek için ailesini karşısına almış, ülkesinin en önemli simgesi iktidar ve zenginliğin sembolü Altın Post'un İason'un eline geçmesi için büyüler yapmış ancak sevgilisinin ihaneti ile sarsılmıştır. Medea'nın sırf İason'dan intikam almak istediği için kendi çocuklarını öldürdüğü söylenir. Peki bu ne kadar doğru? Gelin hep birlikte Prenses Medea'nın öyküsüne yakından bakalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Medea ya da diğer bilinen ismiyle Medeia, Yunan mitolojisinde Güneş tanrısı Helios'un torunu, Kolhis kralı Aietes ve Lazların kraliçesi Eidya'nın kızı, Kolhis soylusu büyü tanrıçası Kirke'nin yeğenidir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Antik dünyanın en usta büyücülerinden olan Medea yaptığı ilaçlar ve zehirlerle ün salmıştır. Gittiği şehirlerde erkek yönetimine karşı çıktığından ve bu düzeni yıkmaya çalıştığından Yunan yazarlar kendisinden ''erkek öldüren'' ve ''cadı'' şeklinde bahseder.
Açık ve parlak renkli gözlere sahip olan Medea'yı Yer ve Ay tanrıçası diye kabul edip tapanlar olmuştur. Bazı kaynaklara göre Medea'ya büyücülük halası Kirke tarafından öğretilmiştir.
Medea'yı mitolojide görmemiz ise şu hikayeyle başlar: İolkos kentinin kralı Pelios, kral olmak için kardeşi Aeson ile bütün çocuklarını haince katletti. Ancak Pelios'un hizmetinde olan kehanet bilicisi sonunun kendi soyundan biri tarafından gerçekleşeceğini söyledi.
Tüm çocukları katledilen acılı anne Alcimede, İason'un hayatını kurtarmak için ölü doğduğunu bildirdi. Böylece İason ölümden kurtuldu. Yıllar sonra tahta geçmek isteyen İason amcası Pelias'ın karşısına çıktı ve amcası Pelias, tahta geçmesinin sadece Yunanlıların dünya iktidarı simgesi Altın Post'u getirmesiyle mümkün olacağını duyurdu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bunun üzerine İason, iktidarı Kolhis'ten getirmek üzere Yunan kraliyet ve tanrı soyundan gelen bir grubu yanına alarak ''Argo'' adını verdikleri bir gemiyle yola çıktı. Grup kendine ''Argonotlar'' demeye başladı.
İçinde Herakles'in de bulunduğu Argonotlar ne kadar güçlü olurlarsa olsun Altın Post'u almak çok zor olduğu için hileye başvurmaya karar verdiler. Aşk Tanrısı Eros'tan aldıkları yardım ile Kolhis kralının kızı Medea İason'a aşık oldu.
Kolhis'e vardıklarında İason Medea'nın babası Aietes'e her şeyi anlattı. Altın Post'u almak için Aietes'i ikna etmeye çalıştı. Buna rağmen Aietes, İason'a Altın Post'u vermek imkansız şartlar belirledi.
Prenses Medea aşık olduğu İason'a haber göndererek babasının verdiği zorlu görevler için yardım edeceğini fakat kendisine bağlılık yemini etmesini şart koştuğunu söyledi.
Medea şartı kabul eden İason'a acı çiğdem çiçeğinden yaptığı ilacı gönderdi. Bu sayede İason Aietes'in şartını koyduğu görevleri yerine getirdi. Aietes, Argonotların ve İason'un hile yaptığını anladı ve onların sonunun geldiğini söyledi. Argonotlar, Medea'nın sayesinde ölümden kurtuldu. Medea onları Altın Post'un olduğu Savaş Tanrısı Korusu'na götürdü. Kolhis ejderhasını ilaçla uyutan Medea sayesinde İason Altın Post'u aldı ve son hızla kaçmaya başladılar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kolhis askerleri bunun üzerine Argonotların peşine düşüp grup üyelerine saldırdı. Argonotlardan ölenler oldu. İason da okla yaralandı. Yaralılar Medea'nın şifalı iksirleriyle iyileşti ve hep birlikte halası Kirke'nin yanına sığındılar. Günahlarından arınmak için Kirke'den yardım istediler.
Günahlarından arınan Argonotlar Kirke'nin yanında bir süre kalıp Yunanistan'a geri döndüler. Medea, Iolkos kralı Pelios'u öldürerek şehri ve tahtı ele geçirdi ancak İolkos meclisi onları sürgüne Korinthos'a gönderdi. Medea, Korinthos kralını zehirledi. Tahta oturan İason ile Medea'nın 7 kız 7 erkek çocuğu oldu.
İason çeşitli nedenler sunarak Medea'ya Kral Kreon'un genç kızı Prenses Glauke ile evlenmek istediğini söyledi. Bu haberle yıkılan Medea, İason'a bağlılık yeminini hatırlattı. İason ise bu yemini zor durumda kaldığı için ettiğini söyledi. Bu olanlara sinirlenen Medea, İason'un düğün günü için tuzak hazırladı ve herkesi öldürdü.Bir tek İason kaçarak canını kurtardı. Bunun üzerine Yunanlılar Medea'dan intikam almak için bütün çocuklarını öldürdü.
İason tanrılara verdiği yemini bozduğu için lanetlenir ve sefil bir şekilde ölür. Thebai'ye göçen Medea burada istenmez ancak Atina kralı Aegeus Medea'dan etkilenir ve onunla evlenmek istediğini söyler. Aegus ve Medea Atina'da evlenir. Medus adında bir oğulları olur.
Medea, oğlu Medus'un Atina hakimiyetine engel olacağı için Theseus'u öldürmek istese de başarılı olamadı. Babasının amcası tarafından tahttan indirildiği haberini duyunca oğlu Medus'u da yanına alarak Kolhis'e gitti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Amcası Perses, Medea'nın oğlu ile geri döndüğü haberini alınca Medus'u yakalatarak zindana attırdı. Buna çok sinirlenen Medea rahibe kılığına girdi. Perses'i bir erkeği tanrılara kurban ederek Kolhis'in belalardan kurtaracağına inandırdı ve Medus'u kendisine vermesi gerektiğini söyledi. Medus'u alır almaz da Perses'i tanrılara kurban ederek babasını tekrar tahta çıkarttı. Oğlunu yanına alan Medea güneye inerek Med İmparatorluğunu kurdu.
Peki Medea'nın çocuklarını öldürdüğü hikayesi nereden çıktı? Bu hikaye doğru muydu? Şair Euripides'in "Medea" oyununda Medea İason tarafından ihanete uğradığında cinnet geçirir ve intikam almak için İason, İason'un karısı ve öz iki oğlunu katlederek Atina'ya gider.
Stoacı oyun yazarı Seneca'nın "Medea"sında da Medea'nın çocuklarını katledildiği görülür ancak burada olaylar Euripides'in oyunu gibi perde arkasında gerçekleşmez. Oyunda Medea'nın büyücülüğüne de değinilir.
Kısaca hikayesiyle birçok oyuna, filme, kitaba konu olan Medea sanılanın aksine çocuklarını öldüren zalim bir anne değildir. Euripides'in oyunu o kadar sevilmiş ki Medea'nın ismi de zalim bir anne olarak anılmaya başlanmıştır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
"Ben, Kirke" kitabında da konuya değinilir. Tabi yazar Euripides'in öyküsünü baz almış. Amaç Medea'yı kötü göstermekten ziyade Kirke'nin ailesini deli ve sap... Devamını Gör