Görüş Bildir
Haberler
HEPİMİZİ ÖZEL KILAN ''YARATICILIK'' HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

HEPİMİZİ ÖZEL KILAN ''YARATICILIK'' HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

sanane
10.06.2019 - 16:00

Yaratıcılık maksatlı bir şekilde,çözümlemeli düşünme yöntemlerini kullanarak ortaya çıkan özgün ürün,tutum ve davranış biçimidir.Bugün gelişen dünyada hangi alanda ve meslekte olursanız olun vazgeçilmez ve öğrenilmesi gereken bir kavram.

İçeriğin Devamı Aşağıda

YARATICILIK NE DEĞİL?

YARATICILIK NE DEĞİL?

Yaratıcılık asla farklı olma adına aykırılaşma,komikleşme ya da tuhaf olma değildir.Yaratıcılığın zekadan ya da yetenekten farklı ve bağımsız olduğunu bilmeliyiz.

Çok zeki bir çocuk yüksek düzeyde bir yaratıcılığa sahip olmayabilir.Yetenek ise belli bir konuda sahip olunan teknik bir bilgi.Muhteşem bir tekniği sahip olan bir sanatçı da yaratıcı olmayabilir.

Yaratıcılık geliştirilebilen bir süreçtir.Bilgiyi biriktirmek değildir.Çeşitli bilgiler arası ilişkiyi görebilmek,kalıplardan kurtulup özgün olabilmektir.Problemi özgün yorumlamayı ve çok yönlü olmayı gerektirir.

YARATICILIĞIN BEYİNLE OLAN İLİŞKİSİ

YARATICILIĞIN BEYİNLE OLAN İLİŞKİSİ

Yaratıcılık mükemmel bir beyin işlevi sonucu değildir.Örneğin pek çok psiko-travmatik ve nörolojik bozukluk yaşayan kişilerde yaratıcı tavırlar saptanmaktadır.Dikkat bozukluğu olan ressam Picasso,Şair L.Byron,Mozart,Edison,O.Wilde vb. yaratıcı pek çok esere sahiplik etmiştir.

Bilim bize yaratıcılıkta  beynin ön lobunun sorumlu olduğunu söylüyor.Araştırmalar göstermektedir ki insan yaratıcı bir faaliyetle uğraştığında vücut stres hormonu salgılamamakta aksine o alana karşı yoğunlaşma olmaktadır.

YARATICILIĞIN ZEKA,CİNSİYET VE YAŞ İLE İLİŞKİSİ

YARATICILIĞIN ZEKA,CİNSİYET VE YAŞ İLE İLİŞKİSİ

Yaratıcılık için normal düzeyde bir zekanın şart olduğu konusunda araştırmacılar birleşmişlerdir.

Yüksek zekalı ve yaratıcı çocukların başarılı ve çevreye daha uyumlu oldukları,zekası yüksek yaratıcılığı düşük olan çocukların ise içe kapanık sadece derslerinde başarılı olduğu,düşük zekalı ve yaratıcılığı olan çocukların kendine güveninin az ve saldırgan oldukları gözlemlenmiştir.

Yaratıcılık için belli bir zeka seviyesine ihtiyaç vardır ancak yaratıcılık ne zeka ile ne de yaş ve cinsiyet ile doğrudan ilişkilidir.

SANATSAL YARATICILIK

SANATSAL YARATICILIK

Yaratıcılık her zaman hayal gücünü barındıran bir kavram.Lombroso sanatçının yaratıcı edimi akıldışılık özelliklerini içermekte ve belki de zihin patolojisinde gözlenen obsesyon özellikler taşıdığını söylemiştir.Freud için de sanatsal yaratıcılık başka koşullar altında nevroza çevrilen gerginlikleri içerir.Yani sanatsal yapıdaki öğeler nevrozu  önlemeye yönelik bir eğilimdir.

YARATICILIK ÖLÇÜLEBİLİR Mİ?

YARATICILIK ÖLÇÜLEBİLİR Mİ?

Yaratıcılık bir beceri olarak tanımlandığı takdirde yaratıcılığı ölçen testlerle ölçülebilir.Pek çok kişi ise yaratıcılığı değerlendirmenin mümkün olmadığı aksi durumunda yaratıcılık olmayacağı konusunda anlaşmıştır.

Yaratıcılığın ölçülmesinde yaratıcılığın tanımı referans alınır.Performans kriterleri belirlenir ve esnek şekilde deneyimler kaydedilip çocuklar için uygun program seçmede kullanılır.Örneğin yaratıcılık değerlendirme testi,Torrance yaratıcı düşünme testi,Flagan çağrışım testleri bunlardan bazılarıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

YARATICI ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ

YARATICI ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ

Fantastik,şakacı,deneyime açık,meraklı,yüksek hayalgücü,bağımsız,özgün, kendini kolay karmaşık ifade edebilen,esnek,hassas,eleştirici,kendinden emin,enerjik,becerikli ve yeniliklere düşkün olan çocuklar yaratıcı oluyor.

Elbette her şakacı yaratıcı,her hassas olmayanda yaratıcı değildir diyemeyiz.Yaratıcı çocuk karşısına çıkan fırsatlardan yararlanmasını bilir.Güçlükleri çözer,yeni buluşlar ortaya koyar.Ayrıntılara dikkat eder,yanlışları hisseder.Oyun oynamaya düşkün olup yeni oyunlar yaratırlar.

Yaratmanın başlangıcıdır düş gücü… Dilediğinizi düşler, düşlediğinizi amaçlar, amaçladığınızı yaratırsınız sonunda.     ''Bernad Shaw''

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın