Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarda Ateş Kaç Olmalı? Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?

Çocuklarda Ateş Kaç Olmalı? Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?

Şebnem Sucu
02.12.2021 - 10:56

Anne ve babaların en tedirgin olduğu durumlardan biri de çocuğunun ateşindeki artıştır. Ateş tek başına bir hastalık değildir. Farklı bir hastalığın belirtisi olarak çocuklarda genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde yaygın görülen bir durumdur. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları, ishal ve kusmaya neden olan farklı bakteri ve virüsler çocuklarda ateşin oluşumunun bilinen en önemli nedenleri arasında yer alır. Çocuklarda ateş varlığında üzerindekileri soymak ve ılık bir duş aldırmak yapılabilecek ilk müdahaledir. Bu yazımızda çocuklarda ateş kaç olmalı? Sorusunun cevabını bulabilir, bebeklerde ve çocuklarda ateşi kontrol altına almanıza yardımcı olacak bilgilere erişebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kış ayları ile birlikte bulaşıcı hastalıklar artış gösterirken çocuklarda ateşli hastalıklarında oranı artmaktadır. Çocuklarda çoğu zaman bir enfeksiyonun belirtisi olan ateş; orta kulak iltihabı, solunum yolu enfeksiyonu, ishal, menenjit gibi çeşitli hastalıkların sonucunda ortaya çıkabilir. İlk 3 aylık bebekler enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olduklarından ateşli hastalıklara yakalanma riskleri büyük çocuklara oranla daha fazladır. Bazen aşı sonrası ve diş çıkarma döneminde de çocukların ateşinde artış görülebilmektedir. Peki, çocuklarda ateş kaç olmalı? Bebeklerde ve çocuklarda ateş nasıl düşürülür? İşte tüm merak edilenler…

Çocuklarda Ateş Kaç Olmalı?

Çocuklarda Ateş Kaç Olmalı?

Çocuklarda görülen ateşli her durum anne ve babalarda bakteriyel enfeksiyonlar sebebi ile tedirginliğe neden olur. Ancak böyle bir durumda paniğe kapılmadan önce bebeğinizin ateşi doğru bir şekilde ölçmeniz gerekir. Çocuklarda normal vücut sıcaklığı 36.4 derecedir. 

Buna göre koltuk altından ölçülen ateş 37.5 üzerinde olması, makat ve kulaktan ölçülen ateşin 37.8 üzerinde olması çocuğunuzun ateşinin yüksek olduğuna işaret eder. Bebeğinizin koltuk altından ateşini ölçtüğünüzde 37.5 üzeri bir sıcaklık ile karşılaşıyorsanız bebeğinizin bulunduğu odayı serinleterek 10-15 dakika sonra tekrar ateşini ölçünüz.

Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebek ve çocuklarda ateş; uyumama, huzursuzluk, yanaklarda kızarma gibi problemlere neden olabilir. Çocuğunuzun alın ve vücut sıcaklığında artış gözlemlediğinizde ilk olarak ateşinin doğru bir şekilde ölçülmesi gerekir. Ateş ölçerken en doğru yöntem makattan yapılan ateş ölçümüdür. Bu yöntem vücudun gerçek sıcaklığını belirlemenize yardımcı olur. 

Bebek veya çocuğunuzun vücut sıcaklığında artış var ise ilk olarak üzerindeki kalın kıyafetler çıkarılmalıdır. Oluşabilecek sıvı kaybına karşı bebeğinizi emzirmelisiniz. Ek gıdaya geçen bebeklere bol sıvı verilmelidir. Çocuğunuzun alın, bilek ve kasık bölgelerine ıslak bir bez koyabilir yahut ılık duş aldırabilirsiniz. Ancak soğuk su ateşin aniden yükselmesine mahal verebileceği için çocuk asla soğuk su ile yıkanmalıdır. Çocuğun bulunduğu ortamın 22 derece olmasına özen gösterin. Aynı zamanda sirke ve limon gibi yöntemler ateşi daha da arttıracağından fayda yerine zarar verebileceğinden uygulanmamalıdır.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Özellikle 3 yaş altı bebeklerde ateş ciddi komplikasyonlara neden olabileceğinden hemen doktora başvurmanız gerekir. Bununla birlikte daha büyük bebek ve çocuklarda 24 saatten uzun süren ateş ve ateşe eşlik eden aşağıdaki belirtiler bulunuyorsa acil bir bakım almanız yararlı olacaktır;

• İshal ve tekrar eden kusmalar 

• Ciltte döküntüler

• Hırıltı, öksürük

• Karın ağrısı, boğaz ağrısı

• İdrar renginde farklılık ve azalma

• Gözyaşının olmaması, ağızda kuruluk 

• Nefes almada güçlük

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın