Burçak Yüce Yazio: Paralel Evrenlerdeki Hayatlarımız
Haydi, bugün beraber ilginç dünyalara dalalım.
Kiminde zengin, kiminde deli, kiminde engelli, kiminde sabıkalı, sevimli ya da suratsız, muzır, masum, belki günahkâr, mavi gözlü, İtalyan, Fransız, doktor veya ıssız bir dağda çoban olduğumuz, her birinde farklı olasılıkları barındıran evrenlerden bahsedelim.
Bundan yıllar evvel henüz yirmili yaşlarındaki bilim insanı Hugh Everett birçoğu fizik bölümünü bitiren arkadaşlarıyla benzer bir sohbetteydi. Bu konular kuantum mekaniğinin ilgi alanı içine giriyor ve sohbet gelip paralel evrene ve süperpozisyona dayanıyordu.
(Bilmeyenler için kısaca anlatmak gerekirse, süperpozisyon elektron gibi temel parçacıkların tek bir durumda bulunmaması yani ölçülene değin aynı anda birden fazla yerde, hızda ve yönde olma halidir. Bir parçacığın konumunu ve hızını aynı anda ölçemezsin.)
Ancak bizim yaşadığımız makro evrende alışageldiğimiz üzere bir şey ya bir yerdeydi ya da başka bir yerde. Olasılık değil, kesinlik hâkimdi. Makro evrende mikro evrendeki gibi belirsizlik, süperpozisyon yoktu. Bu arada iyi ki de böyle çünkü makro evrende bir insanın süperpozisyonda olduğunu görsek aklımızı yitirebilirdik.
Burada bilim insanlarını rahatsız eden konu şuydu:
Yani ne oldu da o patlama oluştu?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Parelel evrende yaşıyorum :))