Fatma rolünü sergileyen Burcu Biricik gerçekten rolün içerisine girmiş. Fatma rolüne bürünürken sadece dış görünüşe değil aynı zamanda onun sahip olduğu psikolojiyi de yaşamaya çalışmış adeta. Burcu Biricik bir röportajında Fatma rolüne bürünmek için bir psikologla karakteri analiz yapıp, bu karaktere bürünmek için yönetmen Özgür Önurme ve Özer Feyzioğlu ile birlikte çalıştıklarını ifade etmişti.
Fatma Karakteri
Fatma yıllarca köyden çıkmamış sessiz, içine kapanık, kendisini savunmakta zorlanan zayıf bir kadını sergilemektedir. Köyün ahırında yaşadığı travmadan dolayı büyük bir utanç ve suçluluk duymaktadır. Fatma’nın çocukken yaşadığı cinsel istismarın görüntüleri sürekli gözünün önüne gelmektedir. Fatma yaşadıklarını gizlemeye çalışsa da o travmatik anılarını tekrar yaşıyor ve ani tepkiler sergiliyor.
Fatma yaşadıklarından dolayı kendisinin kabul edilmeyeceğini düşünüyor. Bütün köy halkı, özellikle de kız kardeşi Fatma’nın yaşadıklarını görmezden geliyor. Fatma toplum tarafından dışlanacağını düşündüğü için Zafer’in onu sevdiğini düşünerek evleniyor. Kocasından otizmli çocuğu oluyor. Toplumdan sürekli dışlanan bir insan olarak, mücadele eden bir anne olarak güçlü kalmaya devam ediyor. Fatma aynı zamanda birçok insan tarafından görünmez bir kişi, kimsenin dikkatini çekmediği, sönük bir karakter.
Seri katil mi, yoksa cinayet mi?
Adli psikoloji alanına göre bir kişinin seri katil olarak kabul edilmesi için üç kriter olması gerekir;
En az 3 cinayeti benzer yöntemlerle öldürmesi ve planlı olması gerekir.
Cinayeti işlerken belli bir zamanın geçmesi gerekir. Soğuma süresi
Anormal bir kişilik bozukluğu yaşaması gerekir.
Fatma benzer silahları kullanarak cinayet işlememiştir. Daha öncesinden birilerini öldüreceğim düşüncesi ile yola çıkmamıştır. Anlık karar vererek cinayet işler. Fatma soğuma süresini dahi beklemeden hızlı bir şekilde insanları öldürmüştür. Fatma kişilik bozukluğundan daha ziyade travma sonrası stres bozukluğu yaşamaktadır. Geçmişte yaşadığı olaylar gözünde tekrar canlandığı için o anın etkisiyle hiçbir tereddüt ve korku duymadan ona zarar verenleri öldürüyor.
Empatik dinleme sorunu
Fatma kendisini ifade etmeye çalıştığı anda birçok insan onu dinlemek yerine cevap veriyor. Yazar, kız kardeşi, komiserler kimse Fatma’nın ne demek istediğine kulak asmıyor. Bu ülkemizde çok sık rastlanan sorunlardan bir tanesidir. İnsanlar dinleme odaklı değil cevap verme odaklı dinliyor. Kendisinin anlaşılmadığını hisseden Fatma ise insanlara bir şey anlatmaktan vazgeçiyor. Bizlerde çevremizde bizi dinleyen insanlar kalmayınca kendi kabuğumuza çekiliyoruz. Kendi iç dünyamızda duygularımızı yaşıyoruz. Herkesin duygusal desteğe bir şekilde ihtiyacı vardır. Özellikle çocukları dinlemeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Çocuklarınızla yaşadıklarını, duygularını ve düşünceleri sormayı ihmal etmeyin. Siz dinlemezseniz dışarıda dinleyecek birilerini aramaya başlayacaklar…
Merak ettiğim ve aslında tartışmamız gereken sorulardan bir tanesi de şu:
Fatma’nın bu cinayetleri işlemesine sebep olan durum nedir?
Çocukluk travması mı toplumun dışlaması mı güvenlik güçlerinin onu görmemesi mi eğitim eksikliği mi? Daha birçok neden sayabiliriz.
Peki biz bu tarz olayların nasıl önüne geçebiliriz?
Yorum Yazın
Burcu Biricik iyi oyuncu. gelecekte bi ödül alacaktır muhtemelen
uluslararası bi ödül olacaktır.
Öykü güzel, verilmeye çalışılan mesaj güzel, burcu biricik de abartılı ve büyük oynamışsa da güzel, lakin senaryo, kurgu, yönetmenlik adeta insanların zekası... Devamını Gör
Charlize theron'un oynadigi monster filmine benzettim biraz 🤔