onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Kara Atlas' Türkiye’nin Yeni Kanser Haritası mı Olacak?

'Kara Atlas' Türkiye’nin Yeni Kanser Haritası mı Olacak?

Onedio Medya
04.02.2015 - 14:14 Son Güncelleme: 05.02.2015 - 10:03
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Greenpeace, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kansere neden olan en önemli etmenlerden hava kirliliğine ve hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden kömürlü termik santrallere dikkat çekti.

Türkiye’de planlanan kömürlü termik santraller haritasının, Türkiye’nin kanser haritası olabileceği konusunda uyaran Greenpeace, Sağlık Bakanlığı’nı kömürlü termik santrallerle ilgili harekete geçmeye çağırdı.

2013 yılında Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliği ve özellikle gözle görülemeyen parçacık maddelerin başta akciğer ve mesane kanseri olmak üzere pek çok kanser çeşidine sebep olduğunu açıkladı. Havadaki kirliliğin sebepleri arasında sağlık için en tehlikeli olanı, PM 2,5 adlı, saç telinden bile küçük olan ince parçacık maddeler. Her gün tonlarca kömürün yakıldığı kömürlü termik santraller de, kansere yol açan bu sessiz katillerin en önemli sebepleri arasında.

Türkiye’de zaten var olan santraller ve mevcut hava kirliliği nedeniyle şu anda pek çok kent zehir soluyor. Buna rağmen 80 yeni kömürlü termik santral planı var ve bu planlarla Türkiye, dünyanın en büyük 4. kömür tehdidi konumunda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 64 ilde trafik, endüstri, yüksek hava kirliliği potansiyeli bulunuyor. Ayrıca bir de bu santraller yapılırsa bacalarından çıkacak olan sessiz katillerin kanser yapacağı resmen ispatlanmış iken, Sağlık Bakanlığı bu santrallere izin verilirken nerede diye soruyoruz?

Bu santrallerin yapılacağı yerlere izin verilirken o bölgede kaç tane kanser hastası olduğu ve santraller yapılırsa bu sayının ne kadar artacağının araştırılması gerekiyor. İnsanların temiz hava hakkı ellerinden alındıktan sonra, erken tanı, teşhis ve tedavi ile kanserle savaşıyoruz demek gerçekçi ve yeterli değil. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nı, hava kirliliğine neden olan kömürlü termik santrallerle ilgili acilen harekete geçmeye çağırıyoruz. Sağlık Bakanlığı halkın sağlığını korumak için izin süreçlerinde aktif rol almazsa, planlanan santralleri gösteren ‘Kara Atlas’ın Türkiye’nin yeni kanser haritası olması kaçınılmaz.

Greenpeace’in Stuttgart Üniversitesi ile birlikte hazırladığı Sessiz Katil Raporu’nun sonuçlarına göre 2010 yılında Türkiye'de 7900 kişi çalışan kömürlü termik santraller yüzünden hayatını kaybetti. Ayrıca Afşin- Elbistan ve Soma Termik Santralleri 2010 yılında Avrupa’nın en çok can alan santralleri oldular. Ayrıca, Avrupa Çevre Ajansı’nın verilerine göre 2012 yılında Türkiye’de şehirde yaşayanların %97,2'si yıl içinde sağlık sınırlarının üzerinde parçacık madde kirliliği olan hava soludu.

Ülkemizde kanser istatistiklerine ulaşılabilen en yakın tarih maalesef hala 6 yıl öncesi olan 2009 yılıdır.

  • 2009 yılı verilerine göre her yıl yaklaşık 98 bin erkek ve 63 bin kadın kansere yakalanmaktadır.

  • Erkeklerde en fazla görülen kanser %66 ile akciğer kanseri iken kadınlarda %40,6 ile göğüs kanseridir.

  • İncelenen kanserler içinde, sağ kalım süresi en kötü olan akciğer kanseridir.

  • Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir.

  • Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir.

  • Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür.

Kaynak: Greenpeace

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam