Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Bu Soruların Cevaplarını Öğrendiğinizde Birilerine Anlatmak İçin Can Atacaksınız!
Birkaçı daha önce aklınıza mutlaka takılmıştır. Şimdi o soruların yanıtlarını öğrenme zamanı!
1. Hollywood Filmlerindeki Rögar Kapağından Buhar Çıkması Olayının Sebebi Ne?
2. ABD'de Neden Film ve Dizilerde Bolca Gördüğümüz Ortak Bir Çamaşırhane Kullanılıyor?
3. Katı Cisimlerin Çoğu Matken Cam Neden Şeffaftır?
4. Neden Bazı İnsanların Aksanı Var?
5. Avrupa Ülkelerinin Sokaklarında Neden Hiç Kedi Göremiyoruz?
6. Bazı Şarkıları İlk Seferde Sevmezken Neden Zamanla Güzel Bulmaya Başlıyoruz?
7. Ay’a Giden Astronotlar Nasıl Geri Döndü?
8. Kar Yağarken Çevre Neden Daha Sessiz Olur?
9. Suyun Rengi Var mı?
10. Neden Bazı Bebeklerin Kuvöze İhtiyaçları Var?
11. Böcekler Uyur mu?
12. Kadın ve Erkek Yüzü Arasındaki Farkı Nasıl Ayırt Ediyoruz?
İnsanlar da diğer primatlar gibi yüz ayırt etme yeteneğine sahip olmadan doğarlar. Beynimizin bu özelliği geliştirmesi uzunca bir zaman alır. Bilim insanları uzun süredir, görsel uyaranın anlamlandırıldığı “alt temporal korteks” bölgesinin aynı zamanda yüzleri ayırt etmemizi de sağladığını söylüyordu fakat ellerine kanıt geçmemişti. Geçenlerde ise MIT’den bir grup bilim insanı, makaklarda bulunan bazı sinir hücrelerinin yüzleri ayırt etmeye yardımcı olduğunu buldu.
PNAS’de yayınlanan bu araştırma için ekip iki makağı yüzleri ayırt etmeleri için eğitti. Bu eğitimin sonucunda makaklar ekranda kadın yüzü gördüklerinde yukarıya, erkek yüzü gördüklerinde aşağıya bakmayı öğrendiler. Eğitim sırasında ise bilim insanları elektrotlar yardımıyla maymunların beyin aktivitelerini ölçtüler. Ölçümden çıkan sonuçlara göre, ayırt etme sırasında maymunların alt temporal korteks bölgeleri büyük oranda aktivite göstermekte. Bu kadar da değil, ekip bu bölgedeki sinir hücrelerinin çalışmasını durduracak virüsleri makaklardan bir tanesinin beynine gönderip bir ay kadar beklediler. Bir ay sonra, sinir hücreleri engellenmiş olan maymunun yüz tanıma testinde diğerine göre daha başarısız olduğunu gördüler. Yani bu araştırma, uzun yıllardır öne sürülen hipotezi doğruluyor.
Makaklar ile insanların alt temporal korteks bölgeleri aynı. Bu yüzden, yapılan araştırmanın insanlar üzerinde de yapılması düşünülüyor. Bu sayede insanların bazı davranışlarının anlaşılabileceği ve bazı beyinsel sorunlara daha etkili tedavi yöntemleri geliştirilebileceği düşünülüyor.
Yorum Yazın
#5 Şok oldum şu an da! Ulan ''medeniyet'' diye bas bas bağıranlara bak. Canlı yakılır mı hiç? Ben toplanıp barınağa götürülüyor sanıyordum.
Barınakların durumu malesef acınası, barınakta çalışan insanlar da diğer insanlar gibi hafta sonları ve tatillerde yasaklar da işe gitmiyorlar, bu durum da h... Devamını Gör
salt maruz kalmalar bazen ters tepiyor tabi :d
Avrupada kafana gore kedi kopek alamiyorsun zaten artik yasak pet shop’lar da satilmalari, almak istiyorsan barinaga gideceksin sonra barinaktan kisiler geli... Devamını Gör