onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Böyle Buyurdu Zerdüşt Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Böyle Buyurdu Zerdüşt Ne Anlatıyor?

Böyle Buyurdu Zerdüşt Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Böyle Buyurdu Zerdüşt Ne Anlatıyor?

Böyle Buyurdu Zerdüşt hem edebiyat hem de felsefede ele alınabilecek bir kitaptır. Bu eserde, insan sadece varlığı açısından değil, varlık olmasının beraberinde getirdiği gereksinimler de konu edilmiştir. Bu yönüyle okuyucuların salt bir okuyucu rolünden çıkıp düşünmesi amaçlanmıştır. Böyle Buyurdu Zerdüşt, yazarının felsefi görüşlerini içmektedir ve bu sebeple zaman zaman birçok eleştiriye maruz kalmıştır. Peki Böyle Buyurdu Zerdüşt konusu nedir, ne anlatır? Böyle Buyurdu Zerdüşt yazarı kimdir? 

Gelin birlikte Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabını inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Böyle Buyurdu Zerdüşt sadece edebi anlamda değil aynı zamanda felsefi anlamda incelenmesi gereken, anlatım biçemiyle ise şiirsel felsefi metin olan önemli bir eserdir.

Böyle Buyurdu Zerdüşt sadece edebi anlamda değil aynı zamanda felsefi anlamda incelenmesi gereken, anlatım biçemiyle ise şiirsel felsefi metin olan önemli bir eserdir.

Böyle Buyurdu Zerdüşt ilk kez 1883 yılında Almanya'da yayınlanmıştır. Ardından birçok dile kazandırılan bu eser, tüm dünyada felsefe anlamında başvurulan kaynaklardan birisi haline gelmiştir. Kitapta “üstinsan” ve “bengi dönüş” kavramlarından bahsedilmektedir. Üstinsan terimi dünyada var olan inanç sistemlerini yerle bir ettiğinden ve Hıristiyan kültürünü eleştirdiğinden sık sık eleştirilere de maruz kalmıştır. 

Kitap düz bir metin şeklinde yazılmaktan ziyade, şiir, düz yazı ve kimi zaman da ikisinin karışımı şeklinde kaleme alınmıştır. Bu anlatım ise okuyucuyu farklı diyarlara götürür ve aynı zamanda okuyucunun düşünmesini kolaylaştırır.

Böyle Buyurdu Zerdüşt Konusu Nedir?

Böyle Buyurdu Zerdüşt Konusu Nedir?

Kitabın ana karakteri Zerdüşt'tür. 30 yaşına geldiğinde artık her şeyi geride bırakmak ister ve dağlara çıkar, kendi kendine zaman geçirmeye başlar. Yalnızlığın tadını doyasıya çıkardıktan sonra geri dönmeye karar verir. Ancak onu bekleyen dünya, bıraktığı dünyayla aynı değildir.

Zerdüşt, yalnızlığın ona getirdiği bilgelikle insanla yaklaşır ancak onun dünyasındaki insanların Zerdüşt'ün bilgeliğini dikkate almazlar. Zerdüşt tüm bunlara rağmen bilgeliğini paylaşmaya devam eder. Böylece okurlar bir düşünürün hayata bakış açısını anlama şansı elde ederler.

Böyle Buyurdu Zerdüşt Yazarı Kimdir?

Böyle Buyurdu Zerdüşt Yazarı Kimdir?

Böyle Buyurdu Zerdüşt, Alman filozof Friedrich Nietzsche tarafından 1883- 1885 yılları arasında kaleme alınmış felsefi bir eserdir. Günümüzde başyapıt olarak nitelendirilen bu eser, ilk yayınlandığı zamanlarda yoğun eleştirilere maruz kalmıştır. Zamanının çok ötesinde bir eser bırakan Nietzschse, kendisinin yıllar sonra hatta ancak yüzyıl sonra anlaşılacağını belirtmiştir. Toplumun kendisini eleştirmesini hiçbir zaman içselleştirmemiş, hatta eleştirilmemesi halinde kendisiyle çelişeceğini de düşünmüştür.

Nietzsche sadece felsefi görüşlerinde değil aynı zamanda yazım tarzında da kendine özgü bir tarz geliştirmiştir. Eserde oldukça sert bir dil kullanılmıştır. Bir yandan Hıristiyan kültürünü eleştirir ancak bir yandan da İncil`in üslubunu eserinde kullanır. Zerdüşt, tıpkı İsa gibi benzetmelerle, metaforlarla, yorumlanmaya açık cümlelerle konuşur.

Nietzsche felsefesinin ana yapıtı: Böyle Buyurdu Zerdüşt

Nietzsche felsefesinin ana yapıtı: Böyle Buyurdu Zerdüşt

Nietzsche, Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabında aforizmaları yer vermektedir. Böylece anlatmak istediği bir konuyu doğrudan anlatmak yerine benzetmeler yoluyla anlatır. Böyle Buyuydu Zerdüşt kitabı düz bir okumayla anlaşılacak bir kitap olarak değil, konu hakkında düşünülerek bir sonuca varılması gereken bir kitap olarak ele alınmalıdır. Kitabı bitiren bir okuyucunun kendi yargılarını oluşturması beklenir. 

Friedrich Nietzsche kitabını “Yazılmış en yüce kitap, insanlığa şimdiye dek verilen en büyük armağan” olarak tanımlamıştır.

"Herkes için ve hiç kimse için bir kitap."

"Herkes için ve hiç kimse için bir kitap."

Kitabın alt başlığı olarak belirlenen 'herkes için ve hiç kimse için bir kitap' sözü aslında kitabın özeti niteliğindedir. Nietzsche'nin görüşlerini kabul ettiremediği çağdaş insanları için bu kitap 'hiç kimse için bir kitaptır.' Ancak ilerleyen yıllarda kıymetinin anlaşılması üzerine 'herkes için bir kitaba' dönüşecektir. 

Peki sizler bu kitabı okudunuz mu? Neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
2022 yılında Ege Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü'nden mezun oldum. Farklı alanlarda tercümanlık ve metin yazarlığı yaptım. Henüz öğrencilik yıllarımda merak saldığım içerik dünyası, profesyonel hayatımın büyük bir parçası haline geldi. Onedio'da Yaşam Editörü olarak dünyadaki en güncel haberleri takip ediyor, yaşamın içinden dikkat çekici konuları sizlere aktarıyorum. Z kuşağının bir üyesi olarak internet dünyasının içine doğdum, şimdi ise onu şekillendiriyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın