onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Boya Çeşitleri Nelerdir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Boya Çeşitleri Nelerdir?

cihan çakır
25.07.2014 - 11:37 Son Güncelleme: 25.07.2014 - 11:46

Filli Boya

Boya Çeşitleri Boyalar; kullanıldığı yere, parlaklıklarına ve kurumalarına göre sınıflandırılabilir. 

1) Su bazlı boyalar Su ile inceltilen boyalara su bazlı boyalar denir. Lateks boyalar, akrilik boyalar diye de adlandırılabilirler. Kokusuzdur. Uygulamadan kısa bir süre sonra boyanan mekanlar kullanıma açılabilir. Çevreye ve insan sağlığına zarar vermez. Çabuk kurur. İkinci kat boya uygulaması solvent bazlılara göre daha kısadır. Nefes alma özelliğine sahiptir. Uygulanması kolaydır. Su ile kolayca temizlenir. Su bazlı boyalar, parlaklık derecelerine göre ölü mat, mat, soft mat, ipek mat, yarı mat ve parlak olarak sınıflandırılabilir. 

Ölü mat ve Mat boyalar Bu parlaklıktaki boyalar plastik boya diye adlandırılırlar. Silinebilme özellikleri yoktur. Bu tür boyaların çok sık nemli bezle silinmesi önerilmez. Aksi halde zamanla yüzeyden boya çıkabilir. Mat oldukları için yüzey hatalarını diğer parlaklıktaki boyalara göre daha iyi gizlerler. 

İpek mat, soft mat ve Yarı mat boyalar Bu parlaklıktaki boyalara genel isim olarak su bazlı saten boyalar denir. Bu tür boyalar macun çekilmiş düzgün yüzeylerde daha iyi performans gösterir. Boyanın parlaklığı arttıkça yüzey hatalarını daha fazla gösterir. Fakat silinme dirençleri de artar. 

Parlak boyalar Su bazlı boyalarda parlak çok tercih edilmez. Bazı firmaların parlak boyaları genellikle kapı, pencere ve metal doğramalarında kullanılmak üzere sentetik esaslı boyalara alternatif olarak tasarlanmıştır. 

2) Solvent bazlı boyalar Tiner ile inceltilen boyalara solvent bazlı boyalar denir. Hem uygulama sırasında hem de uygulandıktan sonra uzun bir süre koku yaparlar. Kurşunsuz ve aromatsız olanları diğerlerine göre daha iyidir. Kurşunsuz olanlar hariç çevreye ve insan sağlığına zararlıdır. Geç kurur. İkinci kat boya uygulaması için en az 24 saat beklenmelidir. Nefes alma özelliği yok denecek kadar azdır. Uygulanması su bazlı boyalara göre daha zor ve daha uzun sürer. Temizlik için kendi incelticisi olan tiner kullanılmalıdır. Solvent bazlı boyalar, parlaklık derecelerine göre mat, ipek mat, yarı mat ve parlak olarak sınıflandırılabilir. 

3) Vernikler Pigment içermeyen bağlayıcı, çözücü ve katkı maddelerinden oluşan ve uygulandığı yüzeyde saydam bir katman meydana getiren boyaya vernik denir. Verniklerin sentetik, selülozik, poliüretan, polyester, akrilik gibi çeşitleri vardır. Genellikle ahşap binaların bütün yüzeylerinde kullanılırlar. Ayrıca diğer binaların kolon(direk), kiriş, merdiven gibi elemanları ile duvar ve tavan kaplamaları, kapı, pencere, korkuluk, panjur gibi yüzeylerinde de güzel bir görünüm elde etmek için kaplama malzemesi olarak tercih edilirler. Genellikle saydam olduğu için üzerine sürüldüğü elemanın yüzeyini veya desenini gösterirler.

Kaynak: http://www.habervakti.com/haber-detay...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın