onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bitcoin’in Ortaya Çıkmasını ve Emek Harcayanların Kazanmasını Sağlayan Mekanizma: Proof of Work

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Bitcoin’in Ortaya Çıkmasını ve Emek Harcayanların Kazanmasını Sağlayan Mekanizma: Proof of Work

Musical Dio
29.06.2021 - 15:00

Hazırsanız bugünkü konumuz Proof of Work, yani iş ispatı. Proof of Work konsensüs algoritmasını kullanan kripto paralar, Proof of Work’ün avantajları, dezavantajları neler bunlardan bahsedeceğiz, buyursunlar

Bu içerik bilgilendirme ve eğlence amacıyla üretilmiştir.Yatırım tavsiyesi içermemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Proof of Work yani Tükçesi ile iş kanıtı nedir?

Proof of Work yani Tükçesi ile iş kanıtı nedir?

Basitçe bir sistemin işleyişini aksatmaya yönelik saldırıların ve e-posta ile gönderilen Spam olarak adlandırılan istenmeyen mesajların engellenmesi için ortaya çıkarılmış bir protokoldür. İş Kanıtı protokolü, 1993 yılında Cynthia Dwork ve Moni Naor isimli bilgisayar uzmanlarının kaleme aldığı bir makalede ortaya çıkmıştır. 1999 yılına gelindiğinde ise Markus Jakobsson ve Ari Juels isimli araştırmacıların çabalarıyla literatüre katılmıştır. PoW'un doksanlı yıllardaki geliştirilme sürecinde en yaygın kullanım alanı, DDoS (Denial of Service) saldırıları başta olmak üzere bilgisayar sistemlerini çalışamaz hale getirmeye yönelik saldırıların önüne geçmekti. Aynı şekilde Spam'in önüne geçilmesi de yine Proof of Work protokolünden faydalanılıyordu.

Satoshi Nakamoto'nun adının duyuluşu

Satoshi Nakamoto'nun adının duyuluşu

31 Ekim 2008'de Satoshi Nakamoto takma isimli biri veya birileri tarafından yayınlanan Bitcoin teknik dokümanında, karşımıza daha önceki kullanım alanlarından farklı bir şekliyle ortaya çıktı. İlk kriptopara Bitcoin'i ortaya çıkaran 'Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi' isimli doküman, Proof of Work protokolü sayesinde güvenilir bir ödeme sistemi ve kriptopara biriminin nasıl var olabileceğini ortaya koymuştur.

Peki Proof of Work’ün Çalışma Prensibi Nasıl?

Peki Proof of Work’ün Çalışma Prensibi Nasıl?

Bitcoin ve diğer pek çok kriptopara birimi, merkezsiz düğümlerin (node) bir araya gelerek oluşturduğu ağlar vasıtasıyla korunan blok zinciri sistemleridir. Bu sistemlerin temel görevi ağın sürdürülebilirliği ve sürekliliğini sağlamaktır. Ağda madenci ismi verilen ve blok zincirine yeni bloklar eklemekle görevli operatörler bulunmaktadır. Bu blokların eklenebilmesi ise bazı karmaşık matematik problemlerinin çözülmesiyle mümkün olabilmektedir. Söz konusu problemleri çözmek hayli zor olduğu için güçlü işlemcilere ihtiyaç duyulmaktadır. Problemi çözen ve bloktaki işlemleri doğrulayan ilk madenci işlemi ağa yayınlayarak ağda belirlenen kripto para ödülü karışılığını ve bloktaki işlemler için ödenen işlem ücretlerini almaya hak kazanır. Madenciler tarafından doğrulanan ağda yayınlanan işlemler blok zinciri olarak adlandırılan dağıtık defter sistemine kaydedilir. Ağa bağlı tüm kullanıcılar, blok zincirinin bir kopyasını indirebilir ve aynı zamanda onaylanmış tüm blokların doğrulamasını gerçekleştirilir.

Proof of Work Protokolünün Nedir?

Proof of Work Protokolünün Nedir?

Kriptopara endüstrisinin en yaygın ve temel protokolü olan Proof of Work, bir ödeme sisteminin ve para biriminin merkezi otorite olmadan çalışabilmesine imkan vererek teknolojik ve ekonomik bakımdan radikal değişiklikler sunmaktadır. Örneğin hesaplama gücü, ağdaki verilerin güvenliğini sağlayan önemli mekanizmalardan biri olarak kullanılmaktadır. İş Kanıtı protokolü sayesinde Bitcoin ağına düzenlenebilecek saldırıların başarılı olabilmesi için ağdaki hesaplama gücünün en az yüzde 51'inin ele geçirilmesi gerekmektedir. Günümüzde Bitcoin ağının büyüklüğü ve yüksek hesaplama gücü (hashrate) dikkate alındığında böyle bir saldırının başarıya ulaşmasına ihtimal verilmemektedir. Hesaplama gücü, ağdaki işlemcilerin bir saniyede yapabildiği deneme sayısını temsil eder ve doğrulama gücü olarak düşünülebilir.

Neden Güvenli?

Neden Güvenli?

Ağı ele geçirmek için hesaplama gücünün çoğunu ele geçirme zorunluluğu, sağladığı güvenlik sebebiyle PoW protokolünün en büyük avantajlarından biri olarak görülse de uzmanlar, bu durumun tekelleşmeye yol açabileceği endişesini de dile getirmektedir. Dolayısıyla bu büyük avantaj, bir noktada PoW protokolünün en büyük dezavantajlarından biri haline gelmektedir. Çünkü en büyük paya sahip işlemciler, ağda en yüksek oylama gücüne sahip olabilmektedir. Bitcoin ağının en önemli özelliği olarak karşımıza çıkan merkezsizlik ilkesi, güçlü olanın rahatlıkla otorite kazanabilmesi riski nedeniyle ağ ilkeleriyle çelişki yaratmaktadır. Aktif  Bitcoin madencilik havuzlarının, ağdaki işlemci gücünün %51'ini ele geçirme ihtimali çok düşüktür. Ancak 2017 yılında madencilik cihazları üreticisi Bitmain'in yönettiği madecilik havuzu, ağdaki işlemci gücünün neredeyse %45'ine ulaşmayı başarmıştır.

PoW protokolüne dayalı bir sistem, yüksek işlem gücü gerektirdiği için çok yoğun enerji kullanımına yol açmaktadır. Bu durum hem yüksek maliyete hem de enerji kaynaklarının mesuliyetsizce kullanımına sebebiyet verebilmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kripto para konusundaki tüm işlemlerinizi Dünyanın Lider Kripto Borsası OKEx ile gerçekleştirebilirsiniz!

Kripto para konusundaki tüm işlemlerinizi Dünyanın Lider Kripto Borsası OKEx ile gerçekleştirebilirsiniz!

OKEx, her seviyeden traderlar için tamamen özelleştirilebilir bir kripto borsası sunar! 

OKEx ile Bitcoin ve diğer alt coinlerin alım satımını yapmak için tıklayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın