Görüş Bildir
Haberler
Bir Başarı Öyküsü: Filenin Sultanları

etiket Bir Başarı Öyküsü: Filenin Sultanları

Çağın Altuğ
20.11.2023 - 19:38 Son Güncelleme: 21.11.2023 - 10:46

Hiçbir başarı tesadüf değildir. Arkasında büyük bir emek, cesaret gibi birçok etmeni barındırır.  Yaşayıp gittiğin ve kendini rahat hissettiğin düzenin içinden sıyrılmaktır cesaret. Emin olduğu limandan yeni limanlara yelken açmaktır. Evet, sıkıntılıdır zordur bu süreç. O yüzdendir ki çoğu zaman sınırlı şartlar içerisinde de olsanız düzenini kolay kolay terk etmezsiniz.

Korunaklı dünyasından çıkıp, cesaretle geleceğini arayan ve kendi elleriyle onu inşa eden FIVB Milletler ligi, CEV Avrupa şampiyonası ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemelerinde şampiyon olan takımımız “Filenin Sultanları’’nın hikâyesi sizlerle.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Filenin Sultanları adı nereden geliyor?

Filenin Sultanları adı nereden geliyor?

Görsel Kaynağı

Her şey 2003 Avrupa şampiyonası öncesi TRT’ de uzun yıllar görev yapan Mustafa Yener’in kadın voleybol takımımız için sultanlar ünvanını kullanmak istemesiyle başladı. Maç öncesi bunun kararını veren Mustafa Yener, maç esnasında kadın voleybol takımızın gösterdiği müthiş performans sonrası ilk kez “Filenin Sultanları” anonsunu yaptı. Bu ünvan 7’den 77‘ye o kadar çok sevildi ki o günden sonra tüm medya – yayın organları manşetlerini “Filenin Sultanları” olarak duyurdu. 

Tesisleşme ve alt yapı 

Federasyon başkanı Sayın Üstündağ, alt yapısı sağlam temeller üzerine kurulmayanın üst yapısının başarısının geçici olacağını söylüyor ve bu doğrultuda tesisleşme ve alt yapı hamleleri gelmeye başlıyor. Türk voleybolunun mabedi olarak kabul edilen Burhan Felek Spor Salonunun yıkılarak yerine 7 bin seyirci kapasiteli ve içerisinde otel bulunan tesisin diğer büyük şehirlere de örnek teşkil etmesiyle süreç hızlanıyor. 

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Voleybol Federasyonu arasında imzalanan protokolle 2009’da eğitime başlayan ve ilk tematik spor okulu olma özelliği taşıyan TVF Spor Lisesi, milli takımların alt yapısını oluşturuyor.  MEB genelgelerine uygun yetenek sınavıyla öğrenci alan okul, milli takımlara genç yetenekler kazandırıp, kulüplerin alt yapısına da sporcu desteği sağlıyor.

Ayrıca TVF 2013 yılında bir voleybol okulu organizasyonu olan Fabrika Voleybol projesini başlatarak 6-12 yaş grubundaki çocukları voleybolla tanıştırmayı hedefliyor.  İzmir’den Eskişehir’e, Kahramanmaraş’tan Tunceli’ye, Lüleburgaz’dan Giresun’a kadar Türkiye’nin 28 farklı noktasında voleybol okulları açılıyor. Fabrika voleybol projesinde yetişen sporcular alt yapılarda değerlendirilirken, burada yetişen sporcuların birçoğu milli takımların çekirdek kadrosunu oluşturuyor.

Vargas ile çok farklı

Henüz 16 yaşındayken Eczacıbaşı karşısında gösterdiği performansla dikkatleri üzerine toplayan Vargas’a 2018 yılında Fenerbahçe kapılarını açtı. Burada gösterdiği performansla bir anda tüm dikkatleri üzerine topladı. O dönem formasını giydiği Fenerbahçe’nin antrenörü Zoran Terzic, onu Sırbistan milli takımına kazandırmak istese de, Türkiye Voleybol Federasyonu başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ın yoğun çabalarıyla ay yıldızlı formaya bir adım daha yaklaşıyor.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da devreye girmesiyle beraber, kimlik kartını düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı’nın elinden alan Vargas, milli formayı giyebilmek için 2 yıl kadar bekliyor. Bu sürenin dolmasıyla beraber Cumhuriyetin 100. Yılında milli formaya kavuşan Vargas, ilk önce FIVB milletler liginde, daha sonraysa Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası adıyla oynanan olimpiyat elemelerinde gösterdiği performansla Filenin Sultanlarını şampiyonluğa taşıyor.

Türk halkı tarafından çok sevinen Vargas, ligde 44 numaralı formayı giymesi nedeniyle “Malatyalı Vargas”, yaptığı smaçlarla 3 metre 26 cm kadar yükselmesiyle de  “Vargas Hava Yolları” olarak anılıyor.

Bayrağı Santarelli devraldı

Bayrağı Santarelli devraldı

Görsel Kaynağı

Türkiye Voleybol Federasyonundan yapılan açıklamada, 2017 yılından bu yana A Milli Kadın Voleybol Takımı’nı çalıştıran Giovanni Guidetti ile gerçekleştirilen görüşme sonrasında karşılıklı olarak yolların ayrılmasına karar verildiği bildirildi.

Yapılan görüşme sonrası Guidetti sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Türkiye bana sahip olduğum en değerli şeyleri verdi. Eşimi bu ülkede tanıdım, kızım bu ülkede dünyaya geldi. Bu ülke bana saha içinde bir kariyer, saha dışında çok mutlu bir hayat hediye etti. Her gün 'Bu güzel ülkeye neler verebilirim?' diye düşündüm.' ifadelerini kullandı.

Yapılan tören sonrası Guidetti ile yollar ayrıldı ve Milli Takım Sırbistan’la Dünya Şampiyonluğu yaşayan bir başka İtalyan Daniele Santarelli’ye emanet edildi.

31 Mayıs-4 Haziran tarihlerinde Antalya'da düzenlenen FIVB Milletler Ligi'nde ilk haftada oynanan Güney Kore maçıyla milli takımın başında ilk müsabakasına çıktı. Burada 12 maçta 9 galibiyet elde eden Santarelli, bu organizasyonda kariyerinde ilk kez altın madalya kazandı. Filenin Sultanları'nın başında çıktığı ilk organizasyonda şampiyon olan Santarelli, daha sonra Milli Takımla ilk defa Avrupa Şampiyonluğu yaşadı ve olimpiyatlara katılma hakkını elde etti.

Gençlere ilham kaynağı oldular

A Milli Voleybol Takımı’nın, 2023 yılında kazandığı başarılardan sonra yurdun dört bir yanından voleybol kurslarına talepler her geçen gün artıyor. Uluslararası arenada elde edilen bu başarılar voleybola olan ilgiyi arttırırken, aileler çocuklarını bu kurslara yazdırabilmek adına birbirleriyle yarışıyorlar.

Filenin Sultanları’nın Cumhuriyetimizin 100. Yılında elde ettiği bu başarılar ülkemizde kadın hareketine öncülük etmeye devam ederken, genç kadınlara ilham olmaya da devam ediyorlar.  Filenin Sultanları, rol model oldukları kız çocuklarına fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini en yüksek perdeden göstermiş oldular. 

Eskişehir’de bir kolej bünyesinde Spor Akademisi kuran Meryem Boz’un sözlerini hatırlayalım:

'Bizim için çok onurlu ve gururlu bir gün. Biz güçlü kadınlar oluşturmak istiyoruz, sporla beraber çocukların önünü açmak istiyoruz.’’

İşte bu sebeple; kendi ayakları üzerinde durabilen, özgüven sahibi ve üretken kız çocukları yetiştirmede sporun rolü göz ardı edilemez. Tam da bu nedenle elimizden geldiğince kız çocuklarını spora teşvik etmeli ve sporu hayatlarının bir parçası haline getirmeliyiz.

Instagram

Facebook

'Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio' 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
5
0
0
0
0
0