Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI NEDİR?
BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI NEDİR?
Tüketicinin korunması hakkında çıkarılan yeni yönetmeliğin ana başlıklarından biri olan Bina tamamlama sigortası, Hazine Müsteşarlığınca 11 Mart 2015 tarihinde yayınlanan genelge ile yürürlüğe girmiştir. Maket satışı yapan büyük inşaat firmalarınca yaptırılması zorunlu hale getirilen bu yeni sigorta poliçesi, konut satış ve teslimatlarında, tüketicinin haklarının koruma altına alınması baz alınarak düzenlenmiştir.
Büyük ve kapsamlı yaşam alanlarının oluşturulmasını üstlenen firmaların yaptırmakla mükellef olduğu bu sistemin primleri inşaat şirketleri tarafından ödenecektir. Maketten satışı yapılan dairelerin, şirketin iflası yada her hangi bir sebeple yapıyı vaat edilen zamanda teslim edilmediği takdirde devreye giren sigorta şirketi; yapılan ön ödemeler , yatırılan taksitler ve yasal faizleriyle birlikte müşteriye geri ödeme yaparak, mağduriyet tablosunun ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
Ödeme primlerinin sigorta acenteleri tarafından belirlendiği bu düzenlemeler; limit belirleme, her bir tüketici için teminat senedi düzenleme ve senette belirtilen miktara kadar sigorta firmasının sorumlu tutulmasını ön görme ile inşaat firmasına verilen limit ile kişi başı ayrılan limitin birbirine denk olmasına dikkat etme aşamalarından oluşmaktadır. Bir de bu sigorta dahilinde yer almayan başlıklar vardır onlarda şu şekilde sıralanmaktadır.
Sözleşmenin güvenilirliğinden emin olunmaması ve yanlış düzenlemeler yapılması, inşaat yapım aşamasında iken oluşan doğal afetler, terör ve savaş durumlarında yapının tamamlanmasının gecikmesi, projede var olan fakat bina ile bir ilgisi bulunmayan taşınmazların zararının karşılanmasından sigorta şirketleri muaf tutulmaktadır. Durum böyle olunca tabiki sigorta firmaları da kendini garantiye almak için güvenilir müteahhitlerle yada şirketlerle çalışmak isteyecek, bu doğrultuda araştırmalar yapacaktır.
Eğer kötü giden bir gidişat var ve de anlaşılan firma yapıyı tamamlamada sorun yaşıyorsa, yasa; sigorta şirketlerine, tüketici isterse ödeme yerine inşaatı tamamlayıp teslim etme yetkisini de vermiştir. Aynı zamanda sigorta firması çalıştığı şirket ile haklı olarak sorun yaşaması durumda bakanlığa bilgi vererek sözleşmeyi iptal edebilecek bir başka yetkiye de sahip olmaktadır.
Yorum Yazın