Bilim İnsanları Kremlere ve Doktorlara Para Dökmeden Genç Kalmanın Yolunu Açıkladı
Afrika Turkuaz Killifishler doğa şartlarına geliştirdiği yetenekleriyle insanlık için ilham oluyor.
1. Bu balıklar embriyo halindeyken hücre ve organ büyümesini geçici olarak durdurarak ömrünü iki katına çıkarabiliyor.
2. Afrika turkuaz killifish embriyoları, yaşadığı havuzlar kuruduğunda, hayati fonksiyonlarını yavaşlatıyor.
3. Afrika turkuaz killifish embriyoları, diyapoz adı verilen "askıya alınmış bir aktivite durumu"nda gelişimlerini durdurabiliyor.
Yapılan çalışmalar embriyoların bu diyapoz durumunda etkin bir şekilde yaşlanmadığını gösteriyor. Genetik analizler, balıkların zaman içinde 'donmuş' kalmak için hücre büyümesi ve organ gelişimi gibi işlevleri beklemeye aldığın ortaya koyuyor.
4. Genetikçi Stanford Üniversitesi'nden Anne Brunet, “Doğa, saati duraklatmanın yolunu bulmuş görünüyor.” diyor.
'Killifish'in yaşamlarını nasıl duraklattığını bilmek, bilim insanlarının yaşlanma ile ilgili hastalıkların nasıl tedavi edileceğini anlamalarına veya insan organlarını uzun süre nasıl koruyacaklarını öğrenmelerine yardımcı olabilir.'
5. Benzer olarak nematod solucan larvaları (Caenorhabditis elegans), yiyecek eksikliği ile karşılaştığında veya çevreleri aşırı kalabalık olduğunda gelişimlerini durdurabiliyorlar.
Bununla birlikte, nematodlar, uyarlanabilir bağışıklık sistemi gibi diğer hayvanları yaşlandıran özelliklerin çoğundan yoksunlar. Farelerden ayılara kadar 130'dan fazla memeli türü de bir çeşit diyapoz gerçekleştirebiliyor.
6. Killifish (Nothobranchius furzeri), kuru mevsimde aylarca kuru kalan Mozambik ve Zimbabve'deki havuzlarında yaşıyor.
7. Ortalama dört ila altı ay yaşayan yetişkinler için, kuruyan göletler çok fazla tehdit oluşturmuyor.
Ancak yaşamın başında olan killifish embriyoları, göletler tekrar dolana kadar kuru aylarda gelişimlerini dondurup müthiş bir adaptasyon sağlıyorlar.
8. Killifish embriyoları büyümelerini beş aydan iki yıla kadar dondurabilir, tipik bir yetişkinin yaşam süresine erişebilir veya hatta aşabilir.
Brunet'e göre insanlar benzer bir şey yapabilirlerse, 80 yaşındaki bir kişi bunun yerine 160 ila 400 yıldan fazla bir ömre sahip olabilir.
9. Çalışmada Brunet ve meslektaşları, büyümelerini durduran killifish embriyolarını diyapozu atlayan ve yumurtadan çıkaranlarla karşılaştırdı.
10. Araştırmacılar, diyafazın yetişkin bir balığın büyümesini, ömrünü veya çoğalma yeteneğini azaltmadığını gözlemledi.
Bu hayvanın gelişimini tipik yaşamından daha uzun süre duraklatmış olsa bile yaşlanmadığını gösteren bir işaret.
11. Ekip daha sonra hangi genlerin aktif olduğunu belirlemek için diyafazda askıya alınan embriyoların genetik planını analiz etti.
Çalışma, diyapoz sırasında hücre çoğalması ve organ gelişiminin parçası olan genlerin kapatıldığını gösterdi. Bu arada, sistem ekranı olarak hareket eden genlere bağlanılırken kas muhafazası ve metabolizmaya bağlı genler de etkilendi.
12. Araştırmacılar, diyapoz sırasında baskın olan CBX7 genini bir kısım embriyodan çıkardılar.
CBX7 içermeyen embriyolar daha erken diyaframdan çıktı ve kasları bir ay sonra bozulmaya başladı.
13. Yeni çalışma, embriyoların pasif olarak daha iyi çevresel koşulları beklemediğini gösteriyor.
Araştırmacılar, bu CBX7 proteinin insanlarda manipüle edilmesinin mümkün olabileceğini ve yaşlanma sürecini değiştirme olasılığını artırabileceğini söylüyor.
Yorum Yazın
Ben de zor bir şey sanmıştım. Tüm yapılması gereken Mozambik ve Zimbabve'deki havuzlardan Afrika turkuaz killifish embriyosu veya nematod solucan larvalarını... Devamını Gör