Görüş Bildir
Haberler
Balgam Neden Olur? Balgam Nasıl Atılır?

Balgam Neden Olur? Balgam Nasıl Atılır?

Şebnem Sucu
14.09.2021 - 11:45

Balgam solunum sisteminin doğal bir paçası olan bir mukus türüdür. Mukuslar jel yapıda ve akışkandır. Vücutta önemli işlevi olan mukus, nemlendirici ve koruyucudur. Vücut her gün ortalama bir buçuk litre mukus üretir, ancak aşırı mukus artışı altta yatan bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu durum kimi zaman solunum yollarının tıkanması ile kişide rahatsızlık hissine yol açar ve bu balgam fazlalığının atılması gerekir. Peki, balgam nasıl atılır? Balgam neden olur? İşte balgam ile ilgili merak edilenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Alt solunum yoları ve akciğeri koruyan balgam, vücuda giren zararlı madde ve bakterilerin uzaklaştırılmasını sağlamak için filtre görevi görürler. Astım bronşit, kistik fibrozis gibi çeşitli hastalıkların yanı sıra sigara kullanımı ve kirli havaya maruz kalmak balgamın şiddetini arttırabilir. Balgam akciğer tarafından üretildiğinde öksürük yolu ile dışarı atılır. Ancak sinüs ve geniz akıntıları balgam ile karıştırılmamalıdır. Çoğu zaman tehlikeli olmayan balgam eğer uzun süredir devem ediyor ise balgamın rengi ve köpüklü olması gibi özellikler hekiminiz tarafından detaylı olarak incelenerek sorunun asıl kaynağı tespit edilir. Peki, balgam nasıl atılır, neden olur? İşte yanıtlar...

BALGAM NEDEN OLUR?

Özellikle balgam artışının altında pek çok etmen bulunmaktadır. Balgam genellikle grip, nezle, sinüzit, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak öksürük yolu ile balgamın fazladan atılımına sebep olmaktadır. Vücuda giren zararlı organizmalar ve yabancı maddelere maruz kalmak, solunum yollarının hasar görmesi, mikrop ve toz gibi faktörler balgamın artmasına neden olur. Balgam aynı zamanda sigara kullanan kişilerde de sık görülen bir durumdur. Balgamın oluşma sıklığının arttırabilecek hastalıklar ise şöyledir;

- Akciğer damarlarında meydana gelen tıkanma balgam pulmoner rahatsızlığı ile beraber belirginleşir.

- Balgamın diğer bir önemli nedeni ise çevresel etmenlere duyarlı ve alerjik reaksiyonlara açık kişilerde ortaya çıkan astım hastalığıdır. Astım balgamın oluşumunu tetikleyen bir hastalıktır.

- Kalp yetmezliği konjestif olarak bilinen hastalıkta balgam ve nefes darlığı görülmektedir.

- Akciğerde biriken toz balgamın aşırı artmasına sebep olabilir.

- Balgamın çocuk ve gençlerde oluşma nedeni ise kistik fibrozis durumundan kaynaklanır.

- Koah hastalarının yanı sıra akciğer kanseri hastalarında yoğun balgam şikayetleri görülür.

- Aynı zamanda akciğerde meydana gelen apse ve mantarlar balgam oluşumuna katkıda bulunmaktadır.

BALGAM NASIL ATILIR?

Balgam atmak için aşağıdaki yöntemlerden bazılarını deneyebilirsiniz;

- Balgamı daha kolay atabilmek için bol sıvı tüketmeniz gerekir.

- Kırmızıbiber, karabiber ve bal karışımına biraz su ekleyerek içebilirsiniz.

- Balgamı atmak için zerdeçal tozu çayı da denenebilir. Zencefil çayını kaynattıktan sonra tüketebilirsiniz.

- Bir bardak ılık suyu içine kaya tuzu ekleyerek gargara yapabilirsiniz. Bu karşımla günde 3 kez gargara yapmanız gerekir.

- Antibiyotik özelliği yüksek olan sarımsak ve soğan tüketiminizi bu süreçte arttırmaya özen gösterin.

- Eğer yoğun balgam birikmesi sorunu ile karşılaşıyorsanız ada çayı, kekik çayı, nane, ballı süt ve pekmez gibi ürünleri tüketerek balgam atımını kolaylaştırabilirsiniz.

- Göğsünüze okaliptüs yağını günde 2 defa masaj yaparak uygulayın. Ilık bir örtü ya da tülbent ile alanı kapatın.

Balgam miktarınız fazla ve tüm denemelere rağmen atamıyorsanız doktorunuza başvurunuz. Doktorunuz önereceği balgam söktürücü ilaçlar daha rahat balgam atmanıza yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın