Görüş Bildir
Haberler
Ardahan'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Ardahan'da Ne Yenir?

Ardahan'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Ardahan'da Ne Yenir?

Elif Ateş
21.09.2021 - 08:00

Gürcistan sınırında yer alan Ardahan, Türkiye'nin kuzeydoğu kesiminde bulunur. Kuzeyinde Hanak, güneyinde Göle, doğusunda Çıldır, batısında ise Artvin'in Şavşat ilçesi yer alır.  Ardahan şehrinin dört tarafı dağlarla çevrilidir. Sadece dağları ile değil platoları, vadileri, ovaları ve gölleri ile oldukça zengin bir yapıya sahiptir.  Özellikle kışın donan Çıldır Gölü adeta bir buz pisti haline gelir. Her yıl binlerce turistin ilgisini çekmeyi başaran bu göl, kış turizmin gelişmesine olanak sağlar. Bu şehir sadece doğal güzellikleriyle değil tarihi yapılarıyla da herkesi kendine hayran bırakmaya devam etmektedir. Peki, Ardahan'da gezilecek yerler nerelerdir? Ardahan'da ne yenir? İşte detaylar...

Ardahan, Ahameniş İmparatorluğu döneminde, Zerdüştlüğe bağlı olarak ortaya çıkmış bir yerdir. Bu şehrin isminin kökenine bakıldığında Arta kökünden ve eski Farsça'dan geldiği görülmektedir. Zerdüştlük dininde Asa olarak bilinen tanrıdan ilham alındığı bilinir. Arta ismi sadece Ardahan'a değil birçok yere de adını vermiştir. İlk başta Gürcülerin elinde olan bu bölge, 16.yy'da Osmanlıların hakimiyeti altına girmiştir. Bu bölge uzun yıllar Osmanlı yönetiminde kaldıktan sonra, Osmanlı- Rus Savaşı ile Rusya İmparatorluğu'nun eline geçmiştir. I. Dünya Savaşı ile Rusya buradan geri çekilmiş ve Ardahan, bağımsız Gürcistan'ın topraklarına katılmıştır. 1921 yılında ise Rusya ve Türkiye arasında yapılan antlaşma ile Artvin ve Ardahan tamamen Türkiye'ye bırakılmıştır. Birçok tarihe ev sahipliği yapan Ardahan'ın gezilmesi gereken yerleri ve yemeklerini sizler için derledik...

ARDAHAN'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

  • Şeytan Kalesi: Şehri simgeleyen en önemli yapılardan biri olan bu kale, Orta Çağ döneminin en güzel mimarilerinden biridir. Üç tarafı uçurumlarla çevrili olan bu tarihi yapı mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Ardahan Kalesi: 16.yy eseri olarak kabul edilen Ardahan Kalesi, Osmanlı döneminden kalmış en önemli yapılardan biridir.

  • Taşköprü Kitabeleri: Bu tarihi eser, Ardahan'ın Çıldır ilçesine bağlı Taşköprü köyünde yer alır. Urartu Kralı II. Sardus tarafından yaptırıldığı bilinen bu eserler, bölgenin en eski kitabelerindendir.

  • Yalnızçam Kayak Merkezi: Kış turizmin önemli merkezlerinden biridir. Hem profesyonel hem de amatör kayakçılar için yapılmış pistleri bulunur.

  • Akçakale Adası: Çıldır Gölü'nün yanı başında yer alır. Küçük bir yol ile karaya bağlanmış olan bu ada da aynı zamanda yürüyüş rotaları bulunmaktadır. Tarihi kazı alanları ise oldukça ilgi çekicidir.

  • Bülbülan Yaylası: Yaz aylarında yapılan Bülbülan Yaylası Festivali ile herkesin ilgi odağı haline gelmiş bir yerdir. Ayrıca doğa yürüyüşleri, dağ tırmanışları gibi birçok aktivite yapılabilmektedir.

  • Çıldır Gölü: Türkiye'nin en önemli göllerinden biri olan Çıldır Gölü, muhteşem manzarası ile yaz kış ziyaretçilerini ağırlar. Özellik kışın donma noktasına gelen gölde at arabalarıyla geziler düzenlenmektedir.

ARDAHAN'DA NE YENİR?

  • Kaz Etli İçli Pilav: Özellikle bayram, sünnet gibi özel günlerde yapılan bu yemek, Ardahan'da tadılması gereken lezzetlerin başında yer alır. Haşlanmış kazın içerisine, soğan ve pirinçle hazırlanmış iç harcı koyularak pişirilir.

  • Ardahan Köftesi: Bu köfte diğerlerinden oldukça farklı bir lezzettir. Közlenmiş patlıcanın üzerine köfte sarılır. Aralarına ise biber dizilerek fırında pişirilir.

  • Hıngel: Yörenin ünlü hamur işlerinden biri olan hıngel, patates ile yapılır. Haşlanmış ve püre şekline getirilen mantı, elde açılan hamurların içine koyularak pişirilir. Sarımsaklı yoğurt ve sos ile servis edilir.

  • Mafiş Tatlısı: Hamurların fiyonk şekline getirilip kızartılmasıyla yapılan bu tatlı, şerbetlendikten sonra servis edilir. Ardahan'a seyahat edeceklerin yemesi gereken tatlılardan biridir.

  • Yarpuzlu Köfte: Ardahan bölgesine ait olan yarpuz otunun nohutla birleştiği en güzel yemeklerdendir. Bulgurdan yapılan misket köfteler, nohut ve kıyma eklenerek yapılır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın