Görüş Bildir
Haberler
Annelerin Karşılaştığı Yaygın Bir Sorun: Doğumdan Sonra İdrar Kaçırmayla Alakalı Her Şeyi Anlatıyoruz!

Annelerin Karşılaştığı Yaygın Bir Sorun: Doğumdan Sonra İdrar Kaçırmayla Alakalı Her Şeyi Anlatıyoruz!

İdrar kaçırma sorunu doğum yapan annelerde sıklıkla görülebilen bir durum. Bu durumun birçok nedeni var. Hamilelik sonrası yaşanılan idrar kaçırma ile ilgili detaylı bilgi almak için içeriğe buyurun!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğum sonrası idrar kaçırma sıklıkla annelerin yaşadığı bir durum. Bu sorun genellikle pelvik taban kaslarının zayıflaması nedeniyle oluşuyor.

İdrar kaçırma, karın içindeki basıncın artıması ve pelvik taban kaslarının bu baskıyı kaldıramaması nedeniyle oluşuyor. Kadınların hamilelikleri ve doğum süreçleri pelvik organları etkileyebiliyor.

Anne doğum yaparken doğum kanalı bebeğin çıkabilmesi için esniyor. Bu esneme sonucunda pelvik taban kasları zorlanabiliyor veya yırtılabiliyor.

Pelvik kasların zayıflaması da idrar kaçırmaya neden oluyor. Zayıflayan kaslar doğum sonrası idrar kontrolünü zorlaştırıyor. Özellikle zaten hassas mesaneye sahip olan anneler için doğum sonrası idrar kaçırma görülmesi muhtemel oluyor.

Doğum sonrası idrar kaçırmanın bir diğer nedeni de doğum sonrası rahmin küçülerek mesaneyi sıkıştırması. Bu sıkıştırma sonrasında idrar tutamama durumu oluşuyor.

Hamilelik sırasında ve sonrasında meydana gelen hormon değişiklikleri de mesaneyi etkileyebiliyor.

Hem gebelik hem doğum, kadınların hormonlarında değişikliklere neden oluyor. Östrojen seviyesindeki düşüşler pelvik taban dokularının zayıflamasını etkileyebiliyor.

İdrar kaçırma sorunu, doğum yöntemiyle ilişkili. Normal ya da sezaryen doğumda kullanılan teknikler, annenin doğum sonrası idrar kaçırmasını etkileyebiliyor.

Doğum sırasında uygulanan kesikler pelvik taban yapısına zarar vererek idrar kaçırma sorununa neden olabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Annenin idrar kaçırma sorununa neden olan bir etken de bebeğin büyük veya birden çok olması.

Çoklu gebeliklerde ya da bebeğin çok büyük olduğu gebeliklerde pelvik taban üzerindeki baskı artarak bu kasların zayıflamasına neden olabiliyor.

Hamilelik bittikten sonra idrar kaçırmanın ne zaman biteceği annelerin çok merak ettiği sorulardan.

Hamilelik sonrası idrar kaçırmanın bitmesi birkaç haftayı bulabiliyor. Bazı durumlarda ise bu sorunun son bulması için aylar geçmesi gerekiyor. 

Bu süreci kısaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler elbette var.

İdrar kaçırma problemi yaşıyorsanız pelvik taban egzersizleri yapabilirsiniz.

Kegel egzersizleri de denilen bu egzersizler, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için ideal egzersizlerden. Doğum sonrası bu egzersizleri düzenli yaparak idrar sorununuza çözüm bulabilirsiniz. İdrar kaçırma sorununu daha hızlı aşmak için doğum sonrası hayatınıza bu egzersizleri dahil edebilirsiniz.

Bu dönemde kaçınmanız gereken bazı şeyler var. Bu dönemde pelvik kaslarınızı aşağı doğru iten tüm aktivitelerden uzak durmanız gerek.

  • Hapşırmadan ve öksürmeden önce pelvik taban kaslarınızı sıkmalısınız.

  • Bu dönemde asla yapmamanız gereken ağır bir şey kaldırmak. 

  • Kegel egzersizlerinin bu dönem için ideal olduğunu söylemiştik. Ama pelvik bölgenizi geren egzersizler bu döneme uygun değil.

Bu dönemde yeterli sıvı tüketimi çok önemli.

  • Yine bu dönem boyunca alkol, sigara, gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durmanız öneriliyor.

  • Bu dönemde sizi rahatlatacak ürünler de kullanabilirsiniz. Kotex 2in1 Mesane ve Regl pedini kullanarak bu süreci daha rahat geçirmeniz mümkün.

  • Hamilelik sırasında artan kilolarınız için de uygun bir diyet yapabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bütün bu söylenenleri dikkate aldıktan sonra hala idrar kaçırma sorunu yaşıyorsanız o zaman bir doktora görünmenizde fayda var.

İdrar kaçırma sorunu birkaç ay içinde geçmediyse ve sizi rahatsız ediyorsa bu durumu mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerek. Doktorunuz size ilaç tedavisi veya başka seçenekler sunabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mamamia

Gebelikte ve gündelik hayatta da pelvik taban egzersizlerini ihmal etmeyin 🌸