Görüş Bildir
Haberler
Anadolu'daki Medeniyetler Hangileridir?

Anadolu'daki Medeniyetler Hangileridir?

Elif Ateş
23.09.2021 - 08:00

Anadolu, Asya kıtasının tüm özelliklerinin barındırdığı için Küçük Asya olarak da bilinmektedir. Anadolu Yarımadası, bu kıtanın en batısında Akdeniz, Karadeniz ve Ege denizi arasında kalan ve yaklaşık olarak 755.000 kilometre karelik bir alanı kapsar.  Uzunluğu Batı'dan Doğu'ya doğru 1.000 kilometreden fazla,  genişliği ise 400 kilometreden 600 kilometreye kadardır. Asya ve Avrupa'nın birleştiği noktada bulunan Anadolu, stratejik konumu nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dünyada en eski yerleşim yerleri Anadolu'da kurulmuştur. Peki Anadolu'daki medeniyetler hangileridir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolu Yarımadası'nda birçok devlet ve uygarlık gelişmiştir. Anadolu tarihindeki medeniyetlere ait izler, Orta ve Doğu Anadolu'daki arkeolojik kazılarda ortaya çıkmıştır. Bazı eski halkların kökenleri halen daha bilinmese de , birçok uygarlığın günlük yaşamları ve ticaret hayatlarıyla ilgili bilgiler bulunmaktadır. İnsanların henüz üretime geçmediği Yontma Taş Devri'ne ait izleri; Göbeklitepe, Belbaşı, Karain, ve Beldibi Mağaralarında bulmak mümkündür. Neolotilik dönem de denilen Cilalı Taş Devri'ne ait ilk yerleşimler Anadolu'nun birçok bölgesinde görülmektedir. Sadece Taş Devri değil, Tunç Çağı, Demir Çağı, ve Antik Çağ uygarlıkları ile ilgili halen daha çalışmalar yapılmaktadır. Anadolu Yarımadası'nda kurulmuş olan medeniyetlerle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

ANADOLU'DAKİ MEDENİYETLER HANGİLERİDİR?

Hititler, Anadolu'ya ilk yerleşen medeniyetlerin başında gelir. Bu uygarlığın Kafkaslardan Anadolu yarımadasına geldiği bilinmektedir. Kızılırmak çevresine yerleşen bu halk, Hattuşaş'ı merkez olarak belirlemişlerdir. Bu devlet, topraklarını genişleterek 14.yy 'da döneminin süper gücü haline gelmiştir. Anadolu tarihinin en farklı medeniyetlerinden biri olan Frigler'in ise  buraya yerleşimi M.Ö 1200'lü yıllara denk gelmektedir. Hitit Devleti'nin yıkılmasının ardından kurulmuştur. Dağınık ve düzensiz bir yapıya sahip olduklarından ancak M.Ö 750 yıllarında siyasi yapılarını oluşturabilmişlerdir.

Başkenti Tuşpa ( Van) olan Urartular, M.Ö 1.yy'da kurulmuşlardır. Van ve çevresine yerleşen kavimler, beylikler halinde yaşamaktansa kendilerini korumak için bir devlet haline gelmişlerdir. Urartu Devleti M.Ö 7. ve 8.yy'da oldukça güçlenmiştir. Günümüzdeki Doğu Anadolu Bölgesi'ne hakim oldular.  Bir diğer medeniyet olan Lidya, Gediz Nehri ve Küçük Menderes vadilerini kapsayan bölgeye yerleştiler. Doğu Anadolu Bölgesi'nden, şuan ki Manisa ve Uşak illerinin olduğu yere gelmişlerdir. Lidyalılar, ilk başta Friglerin egemenliği altına girmiştir. M.Ö 680 yılında Friglerin  yıkılmasıyla bağımsız bir devlet oldular.

Demir Çağı uygarlıklarından biri olan Geç Hitit Devletleri, M.Ö 1200'lü yıllarda Ege'den göç etmişlerdir. Birbirinden bağımsız halde bulunan topluluklar Tuz Gölü ve Fırat Nehri arasına yerleşip bir devlet kurmuşlardır. M.Ö 11.yy'da ise Aramiler'in etkisi altına kalıp asimile oldular. Güney Asya'dan göç eden Pers İmparatorluğu ise 13.yy'da Anadolu'da hüküm sürdüler. Kültür olarak oldukça zengin bir halk olan Persler, birçok medeniyeti de etkiledi. Ayrıca Zerdüşt bir halk olan Persler, Zerdüştlüğü burada yaymaya çalışmışlardır.

Helenist dönemde Makedonya Kralı Büyük İskender, Pers orduları ile  savaşarak Anadolu'ya hakim oldu. Anadolu'da İskender İmparatorluğu'nu kurdu. Hem doğu- batı ticaretini hem de kültürleri etkiledi. İlk Çağ'ın en uygar medeniyetlerinden olan Roma İmparatorluğu ise M.Ö 735- M.S 1453 yılları arasında yaşadı. Bu büyük imparatorluk içinde üç dönemi sığdırdı. Roma Devleti;  Krallık, Cumhuriyet ve İmparatorluk süreçlerinden geçti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
6
3
3
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın