AKP ve CHP Heyetleri Son Kez Görüştü; Top Artık Liderlerde
Heyetler arasında yapılacak son görüşme bitti. Artık iki lidere sunulacak raporlar hazırlanacak. Büyük ihtimalle hafta ortasından sonra Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu bir kez daha buluşacak.
Ankara Palas’taki buluşma beşinci ve son görüşmeydi. Saat 14:15'te başlayıp, 21:30 sıralarında bitti. Görüşmeye AK Parti'yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ile milletvekilleri Taha Özhan, Mücahit Arslan ve Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Lütfi Elvan katıldı. CHP'yi ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, Murat Özçelik, İstanbul Milletvekili Âkif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek temsil etti. Gündem dış politika, iç ve dış güvenlik ile eğitim oldu. AK Parti heyetine bu turda AB Bakanı Volkan Bozkır dahil oldu. CHP heyetine de Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik katıldı.
CHP'li Koç'tan açıklama
CHP'li Haluk Koç görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, 'Olumlu, olumsuz diye bir çerçeve sunmuyoruz. Bazı konularda ciddi görüş ayrılıkları da var, örtüşen konular da. Bundan sonra liderler ile görüşülecek. Partimizin yetkili kuruluşlarına da götürülecek. Temel sorumluluklarımızı biliyoruz. Bize verilen görev bitti. Türkiye'nin bu kritik gündeminde, ülkenin hükümetsiz kalmaması, geniş tabanlı, yüksek profilli, birinci sınıf demokrasiyi hedefleyen bir ülkeyi nasıl oluşturabilirizin siyasi sorumluluğunu, ev ödevini, siyasi ödevini yerine getirmiş oluyoruz' dedi
Ömer Çelik ise şunları söyledi:
'Yaklaşık 30-35 saat kendi heyetimiz arasında toplantı yaptık. CHP heyeti ile toplam 30 saatlik görüşme yaptık. Toplamda harcadığımız süre 60 saatten fazla olmuştur. Yoğun emek verdiğimiz bir süreç oldu. Bir toplantı hariç her bir toplantı 7-8 saat sürdü. Tüm konu başlıklarını tamamlamış bulunuyoruz. Bize verilen görev çerçevesinde üzerinden geçmemiz gereken tüm konuların üzerinden geçtik. Genel Başkanlarımıza gerekli sunumu yapacak seviyeye gelmiş durumdayız. Anlaşılan, anlaşılamayan ve Genel Başkanımızın takdirine bırakılan konular olmak üzere 3 başlık halinde raporumuzu Genel Başkanımıza sunacağız. Genel Başkanımız ve partimizin yetkili organları karar verecek. Koalisyon görüşmeleri için yeterli ve tatminkâr bir uzlaşma alanı kanaatine varırlarsa koalisyon aşamasına geçilecek. Varılmazsa sona erecek. CHP heyeti ile nezaketle her konuyu görüştük. Bu çalışma sağlıklı bir şekilde, açık bir dille, nezaket içinde gerçekleşti. Gösterilen karşılıklı nezaket ve yoğun çalışma takdire şayandır. CHP heyetine teşekkür ediyoruz. Konuların ince ayrıntısına kadar ilke ve prensip açısından baktık. Genel Başkanımızın uygun olduğu bir zamanda sunum yapacağız, biz yarından itibaren sunum için hazır oluruz.'
Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na objektif bir rapor sunacaklarını da ekledi.
4. toplantıda gerilim
AK Parti ve CHP’nin bugüne kadar gerçekleştirdikleri turların en kısası ve dışarıya gerilimin yansıdığı toplantı 1 Ağustos Cumartesi günü Meclis’te gerçekleştirilen oldu.
Toplumsal uzlaşı başlığı altında Kürt sorunu, din ve inanç özgürlüğünde çeşitli inanç gruplarının talepleri, kamu bürokrasisi, kamu yönetimi, medya özgürlüğünün ele alındığı toplantıdan sonra yapılan açıklamalar seçilen sözler ve kullanılan ton, içerde gerilim yaşandığını düşündürdü. Ancak taraflar bu konuda net açıklama yapmadı. Toplantının ardından ilk açıklama yapan CHP Sözcüsü ve Heyet Başkanı Haluk Koç Türkiye’nin demokrasi, güvenlik, dış politika ve ekonomide büyük tehdit ve sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek şöyle konuştu:
'Açıkça söylüyoruz; fırtınalı bir denizin ortasındayız, dalgalar kabarıyor ve gemi maalesef su alıyor. Ancak biz, hepimiz bu geminin içindeyiz. Bu gemiye bir şey olursa bunun bedelini hep beraber ödeyeceğimizi de biliyoruz.Böyle bir zamanda bizler asla küçük hesapların peşinden koşmayız, koşamayız. Kısa vadeli ve dar kalıplı düşüncelerle Türkiye'ye bedel ödetmeyi göze alamayız. Kendi küçük çıkarlarımızı, Türkiye'nin büyük menfaatlerinin önüne asla koyamayız. Kimileri 'Önce ben, sonra partim, sonra Türkiye' diyebilir. CHP böyle bir anlayışı asla kabul etmemektedir. Biz siyasete bir şey kazanmak için girmedik. Biz siyasete bu güzel ülkeye bir şeyler kazandırabilmek için girdik. O yüzden biz 'önce Türkiye' diyoruz, başka da sonrasında hiçbir şey söylemiyoruz. CHP olarak koalisyon görüşmelerine böylesi bir tarihi sorumluluk içinde başladık.”
AK Parti heyetine başkanlık eden Ömer Çelik de toplantıdan sonra CHP'den farklı bir açıklama geldiğini söyledi ve şöyle konuştu:
'Kendisinin (Haluk Koç) iki şapkası vardır, parti sözcüsü ve heyet adına yapılan açıklama. Siyasi değerlendirmelerin bir kısmına siyasi değerlendirme olarak en azından bahsettiği şekliyle katılmamız mümkün değil. Ama heyet olarak görevimiz istikşafi görüşmeleri gerçekleştirmek ve bu çerçevede konu başlıkları tek tek ele almak, ortaya çıkacak tabloyu genel başkanlara ve parti yetkili kurullarına sunmaktır.“
Bugüne kadar yapılan görüşmeler
Heyetler daha önce 24, 28 ve 30 Temmuz ve 1 Ağustos'ta bir araya geldi. Bugüne kadar, ekonomi, sosyal politikalar, çevre ve mülkiyet ilişkileri,yeni anayasa ve özgürlükler, kuvvet ayrılığı ve seçim barajı konuları ele alındı.
Görüşmeye şimdiye dek, AK Parti'yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Antalya Milletvekili Lütfi Elvan, Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan ve Malatya Milletvekili Taha Özhan katıldı. CHP'yi ise Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Faik Öztrak ve Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek temsil etti.
Al Jazeera ve AA