onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Adenit Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Adenit Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
03.11.2021 - 11:33

Adenit, lenf düğümlerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Hastalık yaygın olarak boyun ve koltuk altı bölgesinde hassas şişliklerle belirtilerini göstermektedir. Tedavisi ertelendiğinde farklı sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilen adenit hastalığında doktorunuz enfeksiyonun lenf bezlerinde nasıl yayılım gösterdiğini öğrendikten sonra uygun bir tedavi planı oluşturmayı hedefler. Peki, adenit hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte adenit hastalığına dair merak edilen soruların cevapları…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Deride meydana gelen bir hasar sonucu enfeksiyonun lenf bezlerinde yayılım göstermesi, koltuk altı veya kasıkta adenit oluşumuna sebep olabilir. Birçok bireyde streptokok enfeksiyonu, tonsilit (bademcik iltihabı) veya diş apsesi nedeniyle adenit gelişebilmektedir. Bazı vakalarda nadiren de olsa adenit sebepleri arasında tüberküloz enfeksiyonu, kedi tırmığı, toksoplazmoz rahatsızlığı da yer almaktadır. Sebep ne olursa olsun bedeninizde adenit belirtilerini gözlemlediğinizde en kısa sürede doktora gitmeniz ve tedavi görmeniz gereklidir. Adenit hastalığı hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarına ayrıntıları ile haberimizden ulaşabilirsiniz.

Adenit Nedir?

Adenit Nedir?

Lenf bezleri ve düğümleri vücudu enfeksiyonlardan koruyan lenfatik sistemin parçalarındandır. Bu lenf bezleri veya lenf düğümlerinin iltihaplanması ile kişilerde adenit hastalığı gelişir. Vücudun pek çok bölgesinde lenf düğümleri yer alsa da çoğunlukla koltuk altı, boyun ve kasıktakiler enfekte olmaya müsaittir. Lenf düğümleri yapı olarak küçük ve sağlamdır, ancak enfekte olması ile birlikte çoğu zaman ebatları genişler, hassaslaşır ve dokunulduğunda hissedilir hale gelir.  Enfeksiyonun en önemli sorumluları olarak bakteri, virüs ve alerjiler görülür.

Adenit Belirtileri Nelerdir?

Cinsiyet ve yaş fark etmeksizin herkeste görülebilen adenit; boyunda, koltuk altındaki ve kasıklardaki lenf bezlerinde şişme ile kendini gösterir. Bazı hastalarda kilo kaybına neden olabilen adenit hastalığı deride kızarma ve yüksek ateşe de yol açabilmektedir. 

Adenit Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Hastalığın belirtilerinin bir günden fazla sürdüğü takdirde kişiler en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunmalıdır. Doktorunuz adenitin sebebini anlamak için ilk olarak sizi muayene etmek isteyecektir. Eğer gözle görülür bir bulguya rastlanmaz ise doktorunuz mononükleoz testi, tam kan sayımı ve tüberküloz deri testi isteyebilir. Deri testinin sonuçlarını doktorunuz iki gün içinde değerlendirecektir.

Adenit Hastalığı Tedavisi

Adenit Hastalığı Tedavisi

Lenf bezinin belli aralıklarla kontrol altına alınması gerekir. Eğer lenf bezlerinde büyüme söz konusu ise lenf bezi küçülene kadar izlenmesi gerekecektir. Ve çoğu zaman bu hastalar için antibiyotik tedavisi önerilir. Antibiyotiklerin etkili olmadığı durumlarda lenf bezinden dışarı bir iltihap akışı mevcut ise iltihabın boşalması gerekebilir. İltihabın akıtılmasının ardından antibiyotik kullanılması gerekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın