Görüş Bildir
Haberler
Açık Havada Yaşanan En Büyük Sorunlardan Arı Sokmasına Ne İyi Gelir ve Arı Sokması Anında Neler Yapılmalıdır?

Açık Havada Yaşanan En Büyük Sorunlardan Arı Sokmasına Ne İyi Gelir ve Arı Sokması Anında Neler Yapılmalıdır?

Özge Tepe
24.09.2022 - 01:13

Arı sokmasıyla hemen hemen herkes karşılaşmıştır. Kendiniz yaşamasanız bile arı sokmuş birini mutlaka görmüşsünüzdür. Arı sokması, bazı insanlarda herhangi bir soruna neden olmazken bazılarında ise ciddi reaksiyonlara yol açıyor. Bu nedenle arı sokmalarında yaşanan durumlar hafif, orta ve şiddetli şeklinde sınıflandırılabiliyor. Özellikle açık havalarda yapılan etkinliklerde etraftaki arılar insanların bazı hareketlerini tehdit olarak algılayıp saldırganlaşabiliyor. Bu durumda yapılması gereken bazı şeylere dikkat ederek arı sokması anında reaksiyonların azalmasını sağlayabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arı Sokması Nedir?

Arı Sokması Nedir?

Arı sokması, genelde saldırgan yapıya sahip olmayan arıların, insanların bazı hareketlerini tehdit olarak algılaması sonucu vücutlarındaki iğneyi insanların vücuduna batırmaları durumunda ortaya çıkan rahatsızlıktır.

Yaygın olarak açık havada yaşanan arı sokması, çoğunlukla tedavi gerektirmese de bazı durumlarda acillere başvurmak gerekebilir. Zira arı sokmaları, hafif, orta ve şiddetli şeklinde sınıflandırılabilecek rahatsızlıklara yol açabilirler.

Arı sokması meydana geldiğinde yaşanan ağrıyı evde belli başlı yollarla azaltmak mümkündür. Şiddetli arılarda ve çoklu sokmalarda ise müdahale etmeden önce mutlaka bir sağlık kuruluşunun acil servisine başvurmak gerekir.

Arı Sokmasında Ne Olur?

Arı Sokmasında Ne Olur?

Arı sokması sonucunda yaşanan reaksiyonlar kişiden kişiye hafif, orta ve şiddetli düzeylerde seyredebilir. Bu aşamada kişiyi sokan arının cinsi de önemlidir. Örneğin, bal arıları bir insanı soktuktan sonra hemen ölmektedir. Eşek arısı ve yaban arısı gibi türler ise birden fazla kez bir insanı soksa bile yaşamına devam edebilir.

Zehir keseleri bulunan arıların zehrine venom adı verilir. Bu zehre karşı ciddi alerjisi olan insanlarda ise reaksiyonlar çok daha ciddi seyredebilir. Özellikle çok sayıda arının aynı anda sokması, toksik reaksiyona sebebiyet verebilir. 

Herhangi bir alerjiniz yoksa genelde arı sokması sonrasında yaşayacaklarınız hafif ağrılar şeklinde olacaktır. Orta dereceli reaksiyonlarda ise kızarıklık ve sürekli artan şişliklerle karşılaşılabilir. Yüksek reaksiyon durumlarında bir kişide kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, ciltte soğukluk, nefes darlığı, bayılma ve hatta bilinç kaybına kadar gidebilen durumlar meydana gelebilir.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Arı sokmasının hafif ve orta düzeyli reaksiyonlarında evde küçük ilk yardımlar uygulayabilirsiniz. Henüz semptomların gelişmediği hastalarda oluşabilecek semptomların riskini minimum düzeye indirgemek bu yolla mümkündür. Burada en önemli detay eğer varsa arının bıraktığı iğneyi çıkarmaktır. İğne, arının soktuğu bölgeyi hafif kaşıyarak çıkarılabilir. Soğuk kompres ve buz uygulamalarıyla bölgede hissedilen ağrı ve yangın hissi azaltılabilir. Bunun yanı sıra arı sokmasında uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:

  • Bal: Yaranın hızla iyileşmesine ve ağrı ve kaşıntının azalmasına yardımcı olabilir.

  • Sirke: Sirke, arı zehrini nötralize etme gücüne sahiptir. Bir pamuğu sirkeye batırarak arının soktuğu bölgede bekletebilirsiniz.

  • Karbonat: Arı zehrini nötralize eden bir diğer şey karbonattır. Şişlik, ağrı ve yanma gibi komplikasyonlara iyi gelebilir.

  • Diş Macunu: Etkileri halen tartışılsa da büyük bir kesimin tercih ettiği yollardan biridir. Diş macununu arının soktuğu bölgede bekletebilirsiniz.

Bu uygulamalara ek olaraket parçası koyup bekletme, lavanta yağı, aspirin, kalendula bitkisinden elde edilen kremler, aloe vera bitkisi, çay ağacı yağı gibi birçok uygulama, arı sokması tedavisi için kullanılmaktadır.

Arı Sokmasında Alerjik Belirtiler

Arı Sokmasında Alerjik Belirtiler

Arı sokmasına karşı herhangi bir alerjiniz varsa genel olarak şu belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

  • Ani gelişen yanma

  • Deride kabarıklık

  • Kızarma

  • Hafif şişme

  • Boğazda şişlik

  • Nefes almada zorluk

  • Mide bulantısı ve kusma

  • Baş dönmesi

  • Nabız değişimi

  • Bilinç kaybı

Arı Sokmasında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Arı Sokmasında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Alerjik bir bünyeniz yoksa genelde arı sokması hafif seyreder ve kendiliğinden geçebilir. Bu durumda tıbbi müdahaleye gerek kalmaz. Sokma sonucu oluşan belirtiler giderek şiddetleniyorsa bu durumda mutlaka bir uzmana başvurmak; bir sağlık kuruluşunun acil servisinden yardım almak önerilir. 

Arı sokmasında bir süre sonra hissettiğiniz reaksiyonlar giderek artıyorsa ve yukarıdaki gibi ciddi belirtilerle karşı karşıya kaldıysanız hiç vakit kaybetmeden acil servise gitmeniz gerekir. Daha ciddi sorunlar yaşamamak adına anında müdahaleye başvurmak önemlidir.

Acil servislerde tedavi için iltihaplanmayı gidermek adına bazı işlemler gerçekleştirilir. Damar yolu ile bazı ilaçların verilmesi, oksijen uygulamaları bunlardan bazılarıdır. Aynı zamanda tedavi sonrası belirtilerin daha hızlı geçmesi için doktorlar ilaç reçete edebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
3
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yasmn aksy

geçen sene dilimi sokmuştu arı. kutuda Fanta içiyordum ve içeceğime girdiğini farketmemişim. annem hemen buz ve metal kaşık verdi tuttuk dilime. metal kaşık ... Devamını Gör