Görüş Bildir
Haberler
90'larda Parliament Sinema Kulübü'nde Yayınlanan Unutulmaz 20 Film

etiket 90'larda Parliament Sinema Kulübü'nde Yayınlanan Unutulmaz 20 Film

31.10.2015 - 12:32 Son Güncelleme: 10.06.2021 - 12:27

90'ların en büyük eğlencelerinden biriydi Parliament Sinema Kulübü. Her pazar akşamı, Star 1 kanalında televizyonda ilk kez yayınlanan bir film olurdu ve film başlamadan önce 'Parliament Sinema Kulübü pazar gecesi sinemasını sunar.' anonsu yapılırdı.

Not: Filmlerin özetleri Beyazperde ve Sinemalar.com'dan  alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Batman (1989)

1. Batman (1989)

Yarasa Adam Batman iş başında. Bulunduğu şehir sürekli tehdit altında çünkü hep güvensiz bir ortam gelişmekte. Savcı Harvey Dent ve komiser Gordon, her ne kadar ellerinden geleni yapsalar da işler giderek sapsarmakta. Çaresiz bir Kara Şovalye yani Yarasa Adam ortaya çıkmak zorunda. Güvensiz alanı yaratan suçlular genelde korkak ve batıl inançları olan insanlar. Gazeteci Vicky Vale, onun sırrını çözmeye kararlıdır. Öte yandan Jack Napier, yanlışlıkla asit kazanına düştükten sonra şehrin psikopat palyaço suç kıralına, Batman’in azılı düşmanı sinirbozucu Joker’e dönüşür. Gotham şehrinde aslında dolar milyoneri ve kadın avcısı Bruce Wayne’in bu ikili hayatı nasıl sürdüreceği ise bir muammadır. Ayrıca gönlündeki kadın da Vicky Vale’dir.

IMDb: 7,5

2. Police Academy 5: Assignment: Miami Beach / Polis Akademisi 5: Miami Sahili Görevi (1988)

2. Police Academy 5: Assignment: Miami Beach / Polis Akademisi 5: Miami Sahili Görevi (1988)

Serinin 5. filminde polisler ödül töreni için Miami'ye giderler. Aynı zamanda tatil de yapacaklardır. Ancak Komutan Lassard, havaalanında yanlışlıkla mücevher hırsızlarının çantasını alınca işler değişir.

IMDb: 4,6

3. Mad Max Beyond Thunderdome (1985)

3. Mad Max Beyond Thunderdome (1985)

Geçen maceranın üzerinden 15 yıl geçmiş ve nükleer savaş, uygarlık adına ne varsa silip süpürmüştür. Çılgın Max, kendisi için bir sığınak ararken, çölün kıyısındaki Bartertown'a gelir. Bir süre sonra kendisini üçüncü kez, bulunduğu yeri ve çölü korurken bulacaktır..

İlk iki filmin karamsar havasından uzak bir Mad Max. Özellikle de ikinci Mad Max filmi Yol savaşçısı’nın varoluşçu, nihilist atmosferinin, yerini daha umut dolu bir dünyaya bıraktığını görüyoruz. Filmin oyuncu kadrosunda, Tina Turner da yer alıyor

IMDb: 6,3

4. Gandhi (1982)

4. Gandhi (1982)

1900'lü yılların başında, Hindistan'dayız... İngiliz sömürüsü altındaki ülke, esareti tüm iliklerinde hissetmekte, özgürlük kavramının hissettirdiklerini günden güne yitirmektedir. Bu dönem ortaya çıkan bir kişilik, epik bir tarih yazarak, insanlık tarihinin en önemli kahramanlarından biri haline gelecektir. Tüm zamanların en ilham verici kişiliklerinden biri olacak bu adam, Hindistan tarihinin en önemli kişiliği Mahatma Gandhi'den başkası değildir...

Biyografi filmleri türünün en yetkin örneklerinden biri olan Gandhi, birçok sebepten dolayı etkisini asla yitirmeyecek, epik bir yapıttır. Akademi Ödülleri'nde sekiz dalda Oscar kazanan film, 300.000 kişiden oluşan, sinema tarihinin en kalabalık sahnesi rekorunu elinde bulunduran cenaze sahnesiyle hafızalara kazınmıştır.

IMDb: 8

5. Back to the Future II / Geleceğe Dönüş 2 (1989)

5. Back to the Future II / Geleceğe Dönüş 2 (1989)

Fırlama Marty ile çılgın bilim adamı dostu Dr. Brown için, bir kez daha zaman makinesine çevirdikleri DeLorean’a başvurma zamanı. Marty bu kez 2015’e gidip henüz doğmamış çocuğuna yardım etmek zorunda kalacak. Elbette bunu yaparken ortalığı karıştıp zamanın dokusuna ve düzenine zarar verecek.

Dostumuz, yol açtığı sorunları çözmek için yeniden geçmişe, sonra da geleceğe gidip gelecek. 50’lere döndüğünde, ilk serüvendeki sahnelerin bazılarını yeniden yaşama fırsatı bulacak ama bu kez başka birinin gözünden!

Zemeckis’in müthiş bir başarı kazanan 1985 yapımı Geleceğe Dönüş’ünün döneceğinden kimsenin şüphesi yoktu ama hiç kimse de bu kadar eğlenceli bir devam filmi beklemiyordu. Aynı kadro, aynı espri anlayışı ve bu kez biraz farklı bir tarih şeridi...

IMDb: 7,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Twins / İkizler (1988)

6. Twins / İkizler (1988)

Hırslı bir genetikçinin yaptığı bir deney sonucunda birbirine hiç mi hiç benzemeyen ikizler dünyaya gelir. Derken kardeşler birbirini hiç tanımadan ayrılırlar. Yıllar sonra kardeşler biraraya gelir: Julius yüksek öğrenim görmüş, iri yarı ama altın gibi kalbi olan bir adamdır. Vincent ise sürekli dalvere peşinde ve bir o kadar ufak tefek kadın avcısının tekidir. Birbirini yeni bulmuş kardeşler, annelerini bulmak için uzun ve zoru bir yolculuğa çıkarlar. Sonunda beklediklerinden daha fazlasını bulacaklarından habersiz!

IMDb: 6,1

7. K-9 (1989)

7. K-9 (1989)

Narkotik polis memuru Dooley'e  uyuşturucu satıcısını yakalaması için eğitimli bir köpek verilir. Köpek, oldukça iyi yetiştirilmiştir; ancak sadece istediği zamanlarda çalışır.

IMDb: 6,0

8. A Fish Called Wanda / Wanda Adında Bir Balık (1988)

8. A Fish Called Wanda / Wanda Adında Bir Balık (1988)

Elmaslara pek düşkün(!) olan seksi Amerikalı Wanda ve erkek arkadaşı Otto, bir elmas koleksiyonunun soygununu planlayıp gerçekleştirmek üzere İngiltere’ye gelirler. Ekibin diğer üyeleri George ve Ken’dir.

Wanda ve Otto elmasları kendilerine saklamak istedikleri için George’u polise ihbar ederler. Oysa beriki elmasları çoktan başka yere saklamıştır. Wanda elmasların yerini öğrenmek için son çare olarak George’un avukatıyla yakınlaşmak zorunda kalır ve komedi doruğa tırmanır.

Wanda Adında Bir Balık, modern klasikler arasına girmiş eşsiz bir komedi olarak yerini çoktan almış durumda. Usta oyuncular ve unutulmaz bir senaryo kurgusu da cabası.

IMDb: 7,5

9. 10 (1979)

9. 10 (1979)

1979 yılına ait bir film '10'... Bu yıllanmış yapımda, George Webber adlı karakteri, sıcak ve seksi şehir Los Angeles'ta bir şarkı yazarı olarak izleyeceğiz. Webber'ın en büyük derdi 'karşı cins' ile arasının pek haz verici bir vaziyette olmamasıdır. Kadınlarla ilişkisi hiç bir zaman heyecan verici olmamıştır; dolayısıyla cinsel hayatı da pek öykünülebilecek durumda değildir. Tüm bu gelişmeler George'u bunalıma sürüklemektedir. Tam orta yaş kriziyle başetmeye çalışırken hayat karşısına, uzaktan platonik bir şekilde tutulacağı Jenny’yi çıkarır. Talihsizliğe bakın ki bu dünya güzeli kız evlenmek üzeredir. Jenny (Bo Derek), tüm güzelliğiyle arzı endam eylemektedir. Genç kadına farkettirmeden onu, Meksika sahillerindeki balayına dek izler. Burada karşısına çıkacak bir kaç fırsat olacaktır elbet. Alınacak dersler de! Blake Edwards’ın ticari olarak en başarılı filmlerinden biri olan '10', Bolero ile kendisini göstermiş olan Bo Derek’in gerçekten yıldızlaşmasına vesile olan film sayılabilir.

IMDb: 6,1

10. Nine 1/2 Weeks / 9.5 Hafta (1986)

10. Nine 1/2 Weeks / 9.5 Hafta (1986)

Elizabeth, New York'taki bir sanat galerisinde hayatını kazanmaktadır. Bir gün esrarengiz bir adam olan John tarafından baştan çıkarılır. Zaten gerçek aşkın arayışındadır ve bu adamın çekiciliği onu kendisine doğru çekmektedir. Bu tutkulu ilişki dokuz buçuk hafta boyunca sürecek ve Elizabeth'in cinsel dünyasına yeni bir tuğla ekleyecektir.

IMDb: 6,0

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ghostbusters II / Hayalet Avcıları 2 (1989)

11. Ghostbusters II / Hayalet Avcıları 2 (1989)

Ghost Busters ekibinin New York şehrini kötü ruhların istilasından kurtarmasının üzerinden beş koca yıl geçmiştir. Ancak kafadarların hayalet avcılığı yapması yasaklanmış, her biri kendisine başka bir iş bulmak zorunda kalmıştır. Ray ve Winston çocuklar için hokkabazlık yaparken, Egon insan duygularının çevre üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Venkman yerel bir televizyonda uyduruk bir parapsikoloji programı yapmaktadır.

Dana’ya gelince, Venkmanla birlikte olmuş, bir çocuk yapmış ve ondan ayrılmıştır. Genç kadın müzede üzerinde çalıştığı bir restorasyon işinde Karpatyalı Vigo’nun resmine denk gelir. Tablo büyülüdür ve Vigo hayata geri dönmek istemektedir. Hayalet Avcıları tekrar faaliyete geçmek için şehri ikna edebilecekler midir? Şehirdekilerin hayatı buna bağlıdır!

1989’un iyi gişe yapan filmlerinden biri olmasına rağmen Hayalet Avcıları 2’nin, birincisi kadar iyi olduğunu söylemek kolay değil. Ayın yönetmen, aynı senaristler ve aynı oyuncu kadrosunun derde deva olamadığı devam filmi örneklerinden biri daha.

IMDb: 6,6

12. Scarface / Yaralı Yüz (1983)

12. Scarface / Yaralı Yüz (1983)

Fidel Castro, Küba’da istenmeyen rejim muhaliflerine Amerika’ya göç etme hakkı tanır. Küba’ya göç edecek olan binlerce insanın içerisinde azılı suçlular ve akıl hastaları da vardır. Bu azılı suçluların en bilinenlerinden Tony Montana da yakın arkadaşı Manny Ribera ile Miami’ye göç eder. Montana kendisini ülkenin uyuşturucu babalarından biri olan Frank Lopez’in kanatlarının altında bulur. Montana’nın ise geldiği yerlerden daha yükseklere ulaşmak yönünde oldukça iddialı ve cesur hedefleri vardır.

1932 tarihli kült filmin Brian De Palma tarafından yeniden çevrilmiş hali olan Scarface’in senaryosunu Oscar’lı yönetmen ve senarist Oliver Stone yazdı. Tony Montana’yı ise Al Pacino canlandırıyor.

IMDb: 8,3

13. A Midsummer Night's Sex Comedy / Bir Yaz Gecesi Seks Komedisi (1982)

13. A Midsummer Night's Sex Comedy / Bir Yaz Gecesi Seks Komedisi (1982)

Kaçık mucit Andrew Hobbs ve eşi Adrian, haftasonu için kır evlerine arkadaşları olan iki çift çağırırlar. Doktor Maxwell Jordan ve hemşire sevgilisi Darcy ve de yaşlı filozof doktor Leopold Sturgis ile nişanlısı bu dörtlüdendir.

Leopold’un nişanlısının eskiden çıktığı bir kız olduğunu fark eden Andrew, bu durumdan ötürü fazlasıyla gerilmiştir. Çünkü zamanında bu kıza karşı yoğun hisler beslemiştir.

Altı kişinin aşkı ve arayışının hikayesi olan A Midsummer Night’s Sex Comedy, aynı zamanda Allen’ın favori yönetmeni olan Ingmar Bergman’ın Smiles of a Summer Night’ına bir gönderme. 

Film tutku ile aşk ve sex ile sevgi arasındaki ince farkları da gözler önüne seriyor.

IMDb: 6,4

14. Double Impact / İkiz Kan (1991)

14. Double Impact / İkiz Kan (1991)

Aileleri küçükken Honk Konglu suç çeteleri tarafından katledilen ikizler Chad ve Alex ayrı büyümüşlerdir. Serseri kılıklı Alex Hong Kong’da ağzında purosuyla kaçakçılık peşinde koşarken, kendini beğenmiş Chad, Lod Angeles’ta güzel kadınlara hava atmaktadır. Aile dostları ve koruyucuları Frank Avery tarafından intikam için tekrar bir araya getirilen ikizlerin tek bir ortak özelliği vardır: her ikisi de dövüş sanatlarında ustadır!

Van Damme’ı alışılmadık bir şekilde, üstelik iki rolde birden görmek bir yana, karşısında dövüş filmlerinin gediklisi kötü adam rolündeki Bolo Yeung’ü izlemek de meraklısı için ilgi çekici bir tecrübe...

IMDb: 5,6

15. Gremlins 2: The New Batch / Gremlinler 2

15. Gremlins 2: The New Batch / Gremlinler 2

1984 yılında çekilen ve bir hayli ses getiren korku komedi filmi Gremlins’in devam filmi niteliğinde olan Gremlins 2: The New Batch’de Gremlinler geri dönüyor; hem de bu kez önemli bir medya şirketinin binasını ele geçirerek! Hikaye onlarca küçük yaratık doğuran yaratık Gizmo’nun maceralarıyla devam ediyor. İlk filmde hayali bir kenti işgal eden Gizmo’nun yavruları ikinci filmde New York’taki bir gökdelende üremeye başlıyorlar. Bu yeni yaratıklar yüzünden şehir büyük bir tehdit altındadır. Bina sakinleri maksimum hasarla binadan kaçmayı başarabilecekler midir?

IMDb: 6,9

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Postman Always Rings Twice / Postacı Kapıyı 2 Kere Çalar (1981)

16. The Postman Always Rings Twice / Postacı Kapıyı 2 Kere Çalar (1981)

ABD’de tüm şiddetiyle süren ekonomik kriz yıllarında, rüzgardaki bir yaprak gibi eyaletten eyalete sürüklenen Frank, güzel Cora ve kendinden yaşça büyük kocası Nick’in işlettiği küçük bir lokantaya gelir. Nick’in acıyıp yer gösterdiği genç adam Cora’yla tutkulu bir ilişki yaşamaya başlar. Aşktan gözleri kör olan sevgililer Nick’i öldürüp hem özgürlüklerine hem de sigortadan gelecek yüklü paraya sahip olmaya karar verirler. Ancak hayat sürprizlerle doludur...

1980’lerin en çok ses getiren filmlerinden biri olan yapım, ülkenin en iyi senaristlerinden David Mamet’in usta işi dramatik kurgusunun yanısıra Jack Nicholson ve Jessica Lange’in tutku dolu oyunculuklarıyla da taçlanıyor. Aslında bir tekrar çevrim olan Postacı Kapıyı İki Kere Çalar, hem 1946 yapımı ilk versiyonuyla, hem de filmin uyarlandığıJames M.Cain imzalı romanla (1934) ayrı ayrı skandal olmuş bir kült. Kriz yıllarının ahlaki çöküşü nasıl hızlandırdığının da en kayda değer sunumlarından biri...

IMDb: 6,6

17. Lethal Weapon 3 / Cehennem Silahı 3 (1992)

17. Lethal Weapon 3 / Cehennem Silahı 3 (1992)

Eski polis/yeni suçlu olan Jack Travis, polislerin çelik yeleklerini delebilen bir kurşun bulunca, tehlikeli bir hal alan soruşturmayı yürüten çekici detektif Lorna Cole, kahramanlarımızdan yardım ister.

Çılgın ikili detektif Martin Riggs ve Roger Murtaugh, detektif Cole ile birlikte polis ölümlerini durdurabilmek için zorlu bir maceranın içine dalarlar.

Cehennem Silahı serisinin belki de en hafif filmi, yine yönetmen Richard Donner ile başrol oyuncuları Mel Gibson veDanny Glover’ı biraraya getiriyor.

IMDb: 6,7

18. Born on the Fourth of July / Doğum Günü 4 Temmuz (1989)

18. Born on the Fourth of July / Doğum Günü 4 Temmuz (1989)

Amerikalı Ron Kovic gönüllü olarak Vietnam'a savaşmaya gider. Ancak savaşın acımasız, sert yüzü kendini gösterir ve Kovic evine belden aşağısı felç olarak geri döner. Genç yaşta sakat kalmanın verdiği ruhsal acıya katlanmanın yanı sıra, uğrunda felç olduğu ülkesinin gazilere saygı göstermediğini gören Kovic, ihanete uğradığını hisseder ve savaş karşıtı gösterilere katılarak kendi mücadelesini başlatır. 

Vietnam Üçlemesi'nin ikinci filmi olan Born On The Fourth Of July'da sıcak savaş sahnelerine fazla yer vermeyenOliver Stone, bu kez de savaşın insan üzerindeki olumsuz etkilerini göstererek muhalif tavrını ortaya koyuyor.

Film 1989 yılında, 8 dalda Oscar’a aday gösterilip yönetim ve montaj dallarında ödüle layık görülmüştü. Ayrıca Tom Cruise, Ron Kovic rolü sayesinde ilk defa Oscar’a aday olmuş ancak ödülü My Left Foot filmindeki Daniel Day-Lewis’e kaptırmıştı.

IMDb: 7,2

19. Goodfellas / Sıkı Dostlar (1990)

19. Goodfellas / Sıkı Dostlar (1990)

Filmde Henry Hill adında bir gangster, Jimmy Conway ve Tommy De Vito adlı iki arkadaşıyla birlikte bir soyguna kalkışır. Gözleri daha yukarda olan iki arkadaşı soyguna katılan diğerlerini öldürür ve mafya içinde yükselmeye başlarlar. Bu durum Henry’i olumsuz etkilemiştir ve bu konuda birşeyler yapması gerekmektedir. Büyük usta Martin Scorsese’nin başyapıtlarından biri olan Goodfellas, 1991 yılında 6 dalda Oscar’a aday gösterilmiş, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Joe Pesci’ye ödül kazandırmıştı.Bu film gerçek bir hikayeden alınmıştır.

IMDb: 8,7

20. Bird on a Wire / Teldeki Kuş (1990)

20. Bird on a Wire / Teldeki Kuş (1990)

Rick Jarmin, Eugene Sorenson isimli bir FBI ajanının uyuşturucu satıcısı olmaktan yargılandığı bir davada tanıklık yapmayı kabul eder ve dava sona erdiğinde tanık koruma programına dahil edilir. Artık hayatını daha güvenli bir yerde, başka bir kimlikle geçirecektir. Ta ki aradan geçen on beş yılın ardından eski nişanlısıyla karşılaşana dek... Rick hiç de beklemediği bir anda karşılaştığı eski nişanlısı Marianne'ı tanımamış gibi davranmak gibi zorundadır. Zira tanık koruma programı kurallarına göre geçmişte tanıdığı kimseyle konuşmaması gerekmektedir. Sorenson ise hapis cezasını tamamlar ve özgürlüğüne kavuşur. Ancak bu işleri bırakmaya hiç niyeti yoktur. Öncelikli hedeflerinden biriyse Rich Jarmin'i bulmak olacaktır.

IMDb: 6,0

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bonus

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
548
100
27
27
18
13
0