Görüş Bildir
Haberler
'3. Nükleer Santral Kırklareli İğneada'da Planlanıyor'

'3. Nükleer Santral Kırklareli İğneada'da Planlanıyor'

FreiGeist
14.10.2015 - 12:30 Son Güncelleme: 14.10.2015 - 17:37

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, 'Üçüncü nükleer santralin Kırklareli İğneada bölgesinde yapılması planlanıyor. Firmalarla görüşmeler devam ediyor' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Üçüncü nükleer santral konusunda firmalarla görüşmelerin sürdüğüne işaret eden Alaboyun, 'Üçüncü nükleer santralin Kırklareli İğneada bölgesinde yapılması planlanıyor. Şu an ilk gelenler Çinliler ile Amerikalıların Westinghouse firması. Mutabakat zaptı imzalandı. Japonların da ilgisi var' dedi.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dünyadaki 3 örnekten biri

'Longoz' tipi ormanlığın dünyadaki 3 örneği  Amazon, Afrika Kongo Havzası ile İğneada ve Kıyıköy sahil şeridi ormanlıkları.

Karadeniz kıyısında Türkiye-Bulgaristan sınırında yer alan İğneada Longozu, mevsimsel subasar ormanları, bataklıkları, tatlı su gölleri ve kıyı kumullarını bir arada bulunduran ender ekosistemlerden biri. Kırklareli sınırlarındaki 3 bin 155 hektarlık alan 2007 yılında milli park ilan edildi. 

İğneada beldesindeki Longoz Ormanları, Yıldız (Istranca) Dağları’ndan Karadeniz’e akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalmasıyla oluşuyor.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nda beş göl bulunuyor. Erikli Gölü, yaz  aylarında denizle bağlantısı kesilen bir lagün. Mert Gölü ise Çavuşdere’nin denize döküldüğü yerde. Alanın en güneyindeki Saka Gölü orman ve kumullar arasında. Hamam ve Pedina gölleri ise iç tarafta yer alıyor.

Alan içerisindeki kıyı kumullarını İğneada fiziki olarak ikiye ayırıyor. Kuzeyde yer alan kıyı kumulları Erikli Gölü’nün doğu kısmından başlayarak İğneada’ya kadar uzanıyor. 

Güneyde yer alan kıyı kumulları ise Mert Gölü’nü denize bağlayan kanal bölgesinden başlayarak Saka Gölü güneyine kadar uzanıyor ve yer yer genişliği 50-60 metreye ulaşıyor. Yaklaşık 10 kilometre uzunluğundaki kumullar Karadeniz’in güneybatısına özgü bitki türleriyle büyük önem taşıyor. 

Göl ve bataklık alanlarıyla deniz arasında bir bant oluşturan kıyı kumullarında ise uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan bitkiler yer alıyor. Milli park, sahip olduğu nadir ve hassas ekosistemler zinciri ve zengin biyolojik çeşitliliği sayesinde yalnızca Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önemli doğal alanlarından biri.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
5
2
2
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam