Görüş Bildir
Haberler
2021’de Hayatımızda Değişmesi Beklenen Muhtemel 21 Şey

2021’de Hayatımızda Değişmesi Beklenen Muhtemel 21 Şey

Begüm
09.06.2020 - 17:46

Sars-CoV-2 aşina olduğumuz adı ile COVID-19, 2020’de hayatımızı oldukça etkiledi. Belki bize yeni beceriler ve farkındalıklar kazandırdı belki de pek çok şeyi alıp götürdü ama bir şekilde kendisiyle yaşamayı öğretti. Çılgınlar gibi günlük hasta sayılarını kontrol edip, kalabalık gruplardan kaçmaya çok alıştık hatta bir dönem eğlenmek için gittiğimiz tıklım tıklım mekanlarda nasıl dans ettiğimizi unuttuk!

Korona hem bizi hem de tüm dünyayı değiştirdi, değiştirirken de yeni bir düzene ayak uydurmamızı sağladı. İnterneti sadece fotoğraf paylaşmak için kullanan kişiler Zoom üzerinden toplantılara katıldı, banka ve kredi kartlarına karşı olan kişiler sırf temas etmemek için temassız ödemeye geçti. 20202 bizim için büyük değişimlere sebep oldu evet, peki ya 2021’de ne olacak?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aşının bulunmasını beklerken pek çok ülke yeni normalde yaşamaya başladı. Maskelerle dolanan yüzler, fanus içinde oturacağınız kafeler ve değişen alışkanlıklarımız. 2021’de nelerin bizi beklediğini net olarak bilemesek de üreticiler daha mesafeli, sağlıklı ve yaratıcı çözümler için kolları sıvadı. İşte 2021’de dünyada bizi bekleyen muhtemel 21 şey!

1. Alışveriş Sepetimiz

1. Alışveriş Sepetimiz

Pandemi boyunca online alışverişe gömüldük, öyle ki mağazada bir şey denemeyi unutmuş bile olabiliriz. Fakat virüse bağışıklık kazanmak ve onunla yaşamayı öğrenmek için yanımızdan hiç eksik etmediğimiz bir şey girdi hayatımıza: Maskeler! İlk başta sadece medikal ve nano maskeler alıyorduk ama işler artık çok değişti. Çeşitli giyim markaları vitrinlere yeni tasarıma sahip maskelerini koymaya başladı bile. Bu gidişle Trendyol sepetimiz renk renk maskelerle dolacak gibi duruyor. 

O günkü kombininize göre seçeceğiniz maskeler için bir de maskelerinizi boynunuza asmanız için gözlük ipi tadında maske ipleri çıktığını da söyleyelim!

2. Arkadaşlıklar

2. Arkadaşlıklar

Kimseye güvenimiz kalmadığı bu dönemde arkadaşlıklarımızın boyutu da değişecek gibi. Sosyal medyada kalabalık bir ortamı story atan arkadaşımızdan uzaklaşırken daha küçük gruplar içinde takılmaya başlayacağız gibi duruyor. 

Belçika’da hali hazırda bunun için bir şeyler planladı. Kişilerin kendi seçecekleri ve ekleme yapamayacakları maksimum 10 kişilik gruplar ile vakit geçirmesi düşünülüyor. Hala tasarı halinde olan bu düşünce bir tık arkadaş ayrımına yol açabilir!

3. Plaj ve Park Alanları Artık Bize Özel

3. Plaj ve Park Alanları Artık Bize Özel

Yeni düzende çimenlerin üzerinde bol bol vakit geçirip, plajlarda güneşleneceğiz ama minik farklılıklarla. Çemberli sosyal mesafe uygulaması ile çimlerin üzerindeki daireniz içerisinde istediğinizi yapabilirsiniz ama çember biraz minik olduğu için çok kalabalık olamayacağınızı söyleyeyim. 

Bunun yanı sıra herhangi bir ikinci dalga ile karşılaşmamak için plajlar da sıkı bir şekilde denetlenmeye devam edecek. 9 m2’lik alanın içinde istediğiniz kadar bronzlaşabilir ve havlularınızı etrafa yayabilirsiniz. Açıkçası bu fikri sahilde dibimize girmeye çalışan günübirlikçileri uzaklaştırmak açısından çok sevdik!

4. Temassız Ofislerde Çalışma

4. Temassız Ofislerde Çalışma

Pandemi süresince pek çok şirket evden çalışmaya geçtiyse de 2021’e kadar ofislere geri dönmeyi planlıyor ama nasıl? Pek çok fikir geliştirilse de en sağlıklı ve modern gözükeni temassız ofisler. Masalar ve odalar arasında belli mesafe olmasının haricinde, çalışanların telefona yükleyebilecekleri bir uygulama ile tek komutta kahve alabilmeleri, fotokopi çekebilmeleri ve asansör çağırmaları gibi pek çok ofis işini temassıza çevirmesi planlanıyor. Temassız ofis fikri bize tam bir uzay çağı trailerı gibi geldi!

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Eğlencede Geçmişe Dönüş

5. Eğlencede Geçmişe Dönüş

Virüs bitse bile kolay kolay kalabalık ortamlara girmeyecekmişiz gibi duruyor. Artık öyle sırt sırta dans etmek, ön koltukta film boyunca konuşan adamın kafasına mısır atmak yok. Eğlence sektöründe biraz nostaljik görüntüler göreceğiz gibi. Türkiye’de pek çok belediyenin yeniden hayata geçirdiği arabalı sinemalar 2021’de de devam edebilir gibi duruyor. Bunun yanı sıra konserler için de çözüm aranmaya devam ederken, Almanya’da arabalı konser fikri hayata geçirildi. Eğer konser alanları için daha yaratıcı çözümler bulunmazsa araba en iyi seçenek gibi duruyor. 

6. Robotlar Her Yerde

6. Robotlar Her Yerde

Özellikle restoran ve otel için geliştirilen robot arkadaşlarımız, insan temasını azaltarak daha steril bir ortam vaat ediyorlar. Asya ülkelerinde hayata geçen robot garsonlar hem mükemmele yakın bir sterilizasyon yapıyor hem de müşterinin isteklerini karşılıyorlar. Otellerde de temizlik robotları ve check-in desklerinin yanı sıra robotlara da istihdam sağlanması düşünülen fikirler arasında.

7. Rush Hour Tarihe Karışabilir

7. Rush Hour Tarihe Karışabilir

Rush hour yani saat 6 ile 8 arasındaki Zincirlikuyu metrobüs durağında bulunan o çılgın kalabalık, evden çalışmaya geçilme ve insanların keyfi dışarı çıkması ile azalabilir. Türkiye’deki çoğu firma 2021’e kadar evden çalışma kararı aldı, metrobüste yer kapmacalar en azından o çılgınlığından kurtulacak gibi. Dünya’da da iş çıkış saatlerindeki yoğunluğun azalması bekleniyor, kim bilir belki Japonlar’ın bile artık metronun içine girmek için mücadelesine gerek kalmaz.

8. Müzelerde Yeni Dönem

8. Müzelerde Yeni Dönem

Karantina süresince evden pek çok müzeyi gezebilme şansı bulduk peki yeni normalde müzeler ne olacak? Şehirlerin en önemli kültür ögelerinden biri olan müzeler aynı anda pek çok insanı içinde barındırdığı için oldukça tehlikeli ama bir şekilde de kontrol altına alınması gerekiyor. Çoğu müzenin onayladığı ilk çözüm örneği Roma’dan geldi. Ziyaretçiler müzeler için önceden zamanlanmış bilet alacak ve biletteki saat aralığı içerisinde müzeyi gezebilecek. 

Müze demişken, Çek Cumhuriyeti’nde de ilk Covid-19 temalı müze açılmaya hazırlanıyor. Dünyanın farklı yerlerinden gönderilen maskelerin sergilenmesi planlanıyor. Ne diyelim, ilginç!

9. Uçakta yeni nesil sıra anlayışı ve oturma düzeni

9. Uçakta yeni nesil sıra anlayışı ve oturma düzeni

Yapılan araştırmalara göre kişiler zorunda kalmadıkça uçak, otobüs ve tren gibi araçlara binmeyi düşünmüyorlar ama bir gün bineceklerini de biliyorlar. 2021’de seyahat esnekliğinin daha fazla olacağını da düşünürsek uçaklar için yeni bir düzenleme şart. Zaten hali hazırda uçakta sırayla inip binme dönemine geçildi. Artık uçak durur durmaz, ayağa kalkıp saatlerce koltuk arasında beklememize gerek yok. 

Bunun haricinde uçakların dizaynını değiştirmek zor olsa da birkaç çözüm önerisi düşünülüyor. Koltukların arasını şeffaf engel tasarım ile böldükten sonra orta koltuğun ters yöne çevrilmesi şimdilik mesafeyi korumak için iyi gibi gözükse de her uçakta uygulanabilir olmaması tam çözüm getirmiyor. Emirates gibi büyük firmalar yolcularına hızlı test yaparken, daha küçük ölçekli firmalar şeffaf bölmeler ile tüm koltuk aralarını ayıracak gibi duruyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Kendi kendini temizleyen giysiler

10. Kendi kendini temizleyen giysiler

2021 temizlik çağı olacağı için kıyafetlerin de daha güvenilir ve temiz olması hedefleniyor. Günışığı ve floresanda kendi kendini temizleyebilen giysiler şimdiden tekstil firmalarının ağında. Olası bir temas halinde güneş ışığında kendini temizleyen bir tişört giymek hayatımızı oldukça kolaylaştıracak bir şey. Bakterileri 45 dakikada temizleyebilen bu giysilerden sanırım herkesin dolabında bir tane olmalı!

Aslında bu teknoloji biraz daha deterjan kullanımını azaltmak için 2010 yılında hayata geçirildi. Kumaş, 4 ile 6 saat arasında üzerindeki çay lekesini bile çıkartabiliyor.

11. Sosyal mesafeye giyilebilir teknoloji önlemi

11. Sosyal mesafeye giyilebilir teknoloji önlemi

Koşu ve yürüyüşlerimiz için aldığımız smartbandlar 2021’de sosyal mesafeyi ölçmek için kullanılacak. Sosyal mesafeyi aşan bir kişiyi tespit edebilen sensör sistemi ile direkt olarak uyarı vermeye başlayacak olan akıllı bantlar şimdiden çok revaçta. Aynı zamanda ateşi de düzenli olarak ölçebilen akıllı bantlar, ateşiniz 37.5’u geçtiğinde sesli bir şekilde sizi uyarıyor. 

Giyilebilir teknolojilerin yanı sıra telefonlar için tasarlanan uygulamalar da 2 metreden daha yakın olduğunuz zamanlarda uyarı veriyor.

12. Büyük birader bizi izliyor

12. Büyük birader bizi izliyor

Büyük teknoloji devlerinin geliştirerek piyasaya sürdüğü akıllı kameralar artık mesafe ölçebiliyor. Hali hazırda kamera sistemleri ile pek çok şey yapılabilirken, bu dönemde mesafe ölçmesi sektörde büyük bir yankı uyandırdı. Özellikle ofis ve kalabalık ortamlarda kullanılması düşünülen akıllı kamera sistemleri, kişilerin aşırı yakınlaşması halinde bu durumu sisteme kaydediyor. Olası bir virüs kapma durumunda ise kolay bir şekilde kimlerle temas ettiğinin takibi yapılabiliyor. Bu yüzden de pek çok yerde büyük biraderin bizi izlediği hissine kapılacakmışız gibi duruyor!

13. Orda bir köy var uzakta, o bizim köyümüzdür!

13. Orda bir köy var uzakta, o bizim köyümüzdür!

Covid-19’un en çok etkilediği sektörlerden biri de tatil oldu. Her ne kadar önlemler alınsa da insanlar biraz daha çekimser davranıyor. Yapılan araştırmalara göre de 2021’de kişilerin tatil için daha yakın yerleri tercih edeceği düşünülüyor. Tatil için daha kısa mesafeler tercih edilirken zaman aralığı da daha kısa ama sık tutulacak gibi duruyor. 

Bunun haricinde cruise gemilerinin gerileyeceği ve karavan, tekne, villa gibi daha bireysel alanların popüler olacağı öngörülüyor. Bir diğer nokta da artık müşterilerin konaklama seçerken dikkat edeceği yorumların ‘‘temizlik’’ üzerine olması. Gelecek dönemlerde ‘‘en temiz otel’’ denilen yerler kazanacak gibi!

14. Maçlarda kol kola marş söylemeyi unutacağız

14. Maçlarda kol kola marş söylemeyi unutacağız

2021’e kadar durumların düzelmesi beklense de çoğu ülke kalabalık ortamlar için ekstra tedbir alıyor. Bunlardan biri de büyük kitleleri içinde barındıran maçlar. Seyircisiz maç oynanması hem spor sektörünü gerileteceği hem de taraftarlar tarafından kötü karşılanacağı için çok daha yeni nesil bir çözüm bulundu. Japonya ve Kore’de denenen hayran robot mankenler Meksika dalgası yaparak tribündeki canlılığı kaybetmemeyi hedefliyor. İçeri belirli sayıda kişi alındıktan sonra boşluklara manken getirilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Tek başına yemeğe çıkmak

15. Tek başına yemeğe çıkmak

Yıllardır kanayan yaramız olan tek başına bir yere yemeğe gitme fikri 2021’de gayet normal karşılanacak. Şimdiden bazı ülkelerde açık alanlara konulan şeffaf fanuslar izole bir şekilde yemeğinizi yemek için ideal olsa da kapalı mekanlar için pek mantıklı bir çözüm değil. Bu yüzden de çoğu restoran diğer masalarla bağlantıyı keserek tekli oturma sistemine geçiş yaptı. Tek başınıza yemeğinizi yerken size karşınızda oturan bir cansız manken, panda ya da kartona basılmış biri eşlik edebilir.

16. Eğitimde sanal gözlük

16. Eğitimde sanal gözlük

Cambridge Üniversitesi 2021 yazına kadar online eğitim sürdürecek, pek çok üniversite ve okul da bu yoldan gitmeyi planlıyor fakat çözülmesi gereken birkaç problem var. Bunlardan en önemlisi de uygulamalı derslerin nasıl işleneceği, bilhassa da tıp alanında! 

Şimdilik sadece uygulamaları eğitimler için kullanılması için ders içerikleri sanal ortamda hazırlama çalışmalarına başlandı. Öğrenciler sanal gözlükler ile bir hastayı muayene edebilecek ya da herhangi bir mekanizmayı kurcalayarak öğrenebilecek.

17. Posta ile oy verme

17. Posta ile oy verme

Amerika’da yaklaşan seçimlerle iyice gündeme gelen oy verme, kalabalık ortamlardan kaçınmak ve bulaşıcılığı önlemek için düzenlenmesi gereken konulardan biri. E-posta ile oy verme fikri gündeme gelse de siber suçlardan dolayı çok güvenli bakılmıyor. Bunun yerine anket ya da posta yolu ile oy verme işlemlerinin gerçekleştirilebileceği düşünülüyor. Hali hazırda İsviçre ve Yeni Zelanda’da uygulanan bu sistem ile seçimden önce evinize zarf ve pusula geliyor. Sizin yapmanız gereken tek şey ise günü geldiğinde oyunuzu verip posta kutusuna atmak.

18. ‘‘Tak ve çalıştır’’

18. ‘‘Tak ve çalıştır’’

Pandemi boyunca insanlar evlerine herhangi bir montaj veya tamir gibi işler için usta çağırmak istemiyor. Bu durumun belli bir süre de devam edeceği düşünüldüğünde daha kolay monte edilebilen, ustaya gerek kalmadan halledilebilen aletler ve mobilyaların tasarımına başlandı. Biraz daha ‘‘tak ve çalıştır’’ konseptinde olacak ürünler, herhangi birinin yardımı gerekmeksizin kişilerin kendi başına halledebilmesi için tasarlanacak.

19. Evde teşhis

19. Evde teşhis

Hastaneye gitmek dönemin en korkulu rüyalarından biri haline geldi. Hep hastaneye gitmeden ilaç yazdıralım istiyorduk, işte gerçek oldu. Öncelikli olarak özel hastanelerde hayata geçirilmesi beklenen evde teşhis uygulaması gerçekten hayat kurtarıcı. Kamera ve sensör sistemi ile şikayetin algılanabilmesi üzerine çalışılıyor, tabii ki bazı durumlarda yine hastanenin yolunu tutmamız gerekecek. Bunun yanı sıra kronik bakım gerektiren hastalar için de geliştirilecek bir teknoloji aracılığı ile durum kontrolü evden yapılabilecek ve ilaç hatırlatmaları hastaya iletilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Parti kombinleri

20. Parti kombinleri

Konserlerde kişiler arası 6 metre mesafe olması gerekiyor fakat bunu sağlamak pek de mümkün değil. Seyirci sayısını azaltsalar dahi kulağa pek de güvenli gelmiyor. İşte bu ve Burning Man’in aranan yüzü olmak için Los Angeles merkezli Production Club ilginç bir tasarıma imza attı. Fosforlu renkleri ile sizi sadece dünyayı ziyarete gelmiş biri gibi gösteren bu tasarım oldukça da fonksiyonel. ‘‘Beer helmet’’ ismi verdikleri kask sayesinde, içeceğinizi kolay şekilde içebiliyorsunuz. E bir de bunun yanında uzaylı dansı yapmak şart!

Bu tarz olmasa da kişilerin kendi alanlarını korumaları için 1 metre çapındaki şapkalar ve kıyafet tasarımları 2021’de sahneye çıkacak gibi görünüyor.

21. Yeni meslek çocuk bakıcılığı

21. Yeni meslek çocuk bakıcılığı

Kreşlerin ve anaokullarının açılması ile tarihe karışan çocuk bakıcılığı, Covid-19 ile hayatımıza yeniden girmeye başladı. Kreşlerin açılmamasından dolayı çalışan ailelerin yanı sıra çocuklarını okula göndermekte tedirgin olan ailelerin çocuk bakıcılarına yöneleceği düşünülüyor.

2021’in bize getirebileceklerini yapılan araştırmalar ve röportajlarla aktarmaya çalıştık, umarız ki 2021 bize sağlık, temizlik ve eski hayatımızı getirir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
4
3
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın