Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
186 Yıllık Tarihiyle İstiklal Caddesi'nin Simge Mekânlarından Narmanlı Han’ın 'Yeni Hâli'
İstiklal Caddesi’nin önemli kültürel varlıklarından biri olan, sadece Beyoğlu'nun değil Türkiye'nin toplumsal belleğinde, mimarisinde yeri olan, bir çok sanatçıya ev sahipliği yapmış ve onların üretim mekânı olmuş tarihi Narmanlı Han, restore edilerek içine dükkan ve lokanta yapılmasına onay veren Koruma Kurulu kararının ardından ilk kez görüntülendi.
Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, "Başkan Ahmet Misbah Demircan hanın kapılarını ilk defa benim için açtırdı" dedi ve bu görüntüyü paylaştı 👇
Bugün yayımlanan yazısında izlenimlerini paylaşan Özkök “İçeride bambaşka bir dünya oluşmuş. Güzel bir restorasyon uygulanmış. İç fasadın renkleri çok güzel olmuş. Pencere kepenkleri ise ‘Osmanlı yeşili’ adını verdikleri bence çok güzel neftiyle koyu arası bir yeşil olmuş. İçeride çok güzel restoran mekânları yaratılmış. Belli ki avlu büyük bir canlılık yaşayacak' dedi.
Avluya Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın heykellerinin koyulacağı bilgisini veren Özkök, Tanpınar’ın heykelinin yanında iki de 'kedi heykeli' olacağını belirtti.
Proje, İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanınca, 19 Ocak 2016'da bütün tepkilere rağmen "restorasyon" çalışmaları başladı.
Kısa bir süre sonra basına yansıyan fotoğraflarda, hanın içindeki bazı bölümlerin yıkıldığı, sadece dış duvarların kaldığı görüldü.
Mimar Sinan Genim, proje kapsamında handa yedi dükkan, iki lokanta olacağını açıkladı.
Tünel'de yer alan Narmanlı Han, 1831 Rusya Büyükelçiliği olarak İtalyan mimar Giuseppe Fossati tarafından inşa edildi.
1880 yılına kadar elçilik binası ardından 1914'e dek Rus hapishanesi olarak kullanıldı. Daha sonra Narmanlı ailesinin mülkü oldu.
Sonraki yıllarda Narmanlı Yurdu olarak anılan binada Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu başta olmak üzere birçok sanatçı yaşadı ve üretti.
90’lı yıllarda avludaki çay ocağı ve kedileriyle bilindi. Diğer adı "kedili avlu'' oldu. Beyoğlu'nun uğrak mekânlarından biriydi.
2001 yılında Yapı Kredi Koray İnşaat, restore etmek amacıyla hanın yüzde 15 hissesini satın aldı.
Binaya üç kat eklenmesini öngören mimar Halil Onur’un hazırladığı restorasyon projesi, Anıtlar Kurulu tarafından kabul edildi.
Ancak sivil toplum kuruluşlarının itirazı üzerine açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma verdi.
10 yıl restorasyon yapılamayınca aile hisselerini geri aldı. Erkul Kozmetik’in sahibi Mehmet Erkul ve Tekin Esen’e sattı.
Yorum Yazın
İstanbul 90'lardan sonra arap ve çomarların yaşadadığı tipik bi ortadoğu şehri olduğu için şaşırtmadı tabi ki ama yine de emeği geçen herkesin amk !!!
kültürsüz cah,il amınakodumu anadolu köylüsü cahilliğiyle hergün ekranlarda gördüğümüz akp iktidarından ne bekliyorsunuz...amk köylü ibneler sizi...
köylü milletin efendisidir - Atatürk
Betonu neden bu kadar seviyorsunuz
Bahceyi komple kaplamaktan bahsettim