Türkiye'nin Yeni Vitrini Ak Saray
Türkiye'nin Yeni Vitrini Ak Saray
Yapımı hakkında pek çok şaibe içeren yeni cumhurbaşkanlığı sarayı uzun bir süre daha gündemden düşmeyecek gibi gözükmektedir. Atatürk orman çiftliği üzerinde kurulan ve tam 150 dönüm arazi üzerinde bulunan sarayın özellikleri bile insanı şaşkına çevirmeye yetmektedir. Eserin mimari olan Mimar Şefik Birkiye’nin tasarladığı yapının Türkiye cumhuriyetinde yer en iyi koruma altına alınmış muhteşem bir bina olduğunu ifade etmektedir. Başbakan Ahmet Davutoğlu ’da yapılan bina için “Ak saray” ifadesini kullanması dikkat çekici bir açıklama olarak kayıtlara geçmiştir. Saraya şöyle bir bakıldığında geçmiş dönemlerde kullanılan mimari yapılardan esinlenerek tasarlandığı özellikle Osmanlı, Selçuklu ve Avrupa mimarisinin esintilerini taşıdığı ön plana çıkmaktadır.
Devasa yapının dış cephesinin doğada bulunan doğal taşlarla süslenmesi göze çarpan önemli bir ayrıntıdır. Herkesin gözü kulağı olan idari binanın yabancı ve yerli ajanlar tarafından dinlenme ihtimallerine karşı üstün teknolojik imkânlar ile donatılması planlanarak ülke için önemli kararların dış ajanslara yansımasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Sağlamlığı ve kullanılan yapı ürünleri bakımından her türlü kimyasal ve nükleer saldırılara karşı maksimum koruma ve yalıtım yapıldığı diğer özellikleri arasında yer almaktadır. Bina giriş ve çıkışlarında yaşanan güvenlik zafiyetlerine son vermek için geliştirilmiş yeni nesil güvenlik duvarı olarak bilinen retina okuma ve parmak izi sistemleri sayesinde yabancıların içeriye rastgele girmeleri önlenmiş olacaktır. Her hangi bir olağanüstü durumlara karşı binanın altında korunaklı ve tam teşekkülü bir kriz merkezi kurulacak, özel yalıtım sayesinde dışarı bilgi sızması veya saldırılara karşı yüksek koruma alanı oluşturulmuştur. Oda sayısı bakımından 1000 odalı ultra lüks yapı içinde her türlü ihtiyaca yönelik tüm önlemler alınarak her şey düşünülerek en ince ayrıntı bile atlanmadan tasarlanmıştır. İdari bina 3 bloktan oluşmuş ve şu an inşaatı devam eden yapının iki katlı kısmı konut olarak ayrılacağı gelen haberler arasında yer almaktadır. Binanın bu kadar şaşalı olması ve üstün koruma imkânları ile adeta kale gibi korunmasının ve yapımında harcanan rakam herkes tarafından merak konusu olmuştur. Bu konudaki açıklama Maliye bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanarak Ak sarayın yapımında harcanan rakamın 1 milyar 370 milyon TL olması bütün dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu kadar büyük bütçeli bir harcama yaparak oluşturulan binanın hangi para ile yapıldığı ve harcamalarının nereden karşılandığı herkesin kafasını karıştıran, düşündüren farklı bir konuyu da beraberinde getirmektedir. Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada 963,4 milyon TL’nin başbakanlık bütçesinden karşılandığını diğer harcamalar içinde 2015 yılı bütçeden kaynak ayrıldığı belirtmektedir.
Türkiye cumhuriyet tarihinde yıllardır Cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullanılan Çankaya Köşkü yerine neden yeni bir saray yaptırdığı konusunda çeşitli söylentiler bulunmaktadır. Yapılan harcamalar konusunda herkes farklı rakamlar yazmasına rağmen gerçeğin ve olduğu tam bir muammadır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın