Görüş Bildir
Haberler
Telefon Görüşmelerinin Arkasındaki Sır: Hücresel İletişim Ağları

Telefon Görüşmelerinin Arkasındaki Sır: Hücresel İletişim Ağları

yasin vural
07.08.2020 - 16:05

Eskiden küçük ve taşınabilir telefonlara sahip olacağımızı düşlemek epey zordu. Bu yüzyılın buluşu ile beraber gelen diğer çok önemli bir buluş ise hücresel iletişim ağlarıdır demek çok da mantıksız sayılmaz. Gelin biraz bilgi hazinemizi arttıralım ve bu buluşun ne olduğunu yakından inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Frekans Sorunu

Frekans Sorunu

Öncelikle sizi sıkmadan basit bir şekilde eski zamanlarda yapılan telefon görüşmelerinin nasıl bir eziyet haline geldiğini anlatacağım.

Telefon görüşmesi için gerekli olan anteni bir odaya benzetelim ve her bir telefon görüşmesini farklı bir enstrüman olarak düşünelim. Bu bahsettiğimiz odada aynı anda iki tane farklı gitar çalınırsa bu bir karmaşaya yol açacaktır. Fakat biri gitar diğeri bateri çalarsa sıkıntı olmayacaktır. Yani birden fazla kişi aynı enstrumanı çalamayacaktır. Bu nedenle frekans azlığından dolayı telefon konuşmaları birbirine karışacaktır.

O zaman devasa bir anten kuralım ve bu sorunu tamamen ortadan kaldıralım!

Fakat ne yazık ki bu yöntem başarılı bir yöntem değil. Frekans çeşidi az olduğundan yine sorunlar devam edecektir. Tıpkı enstrüman çeşidinin belirli bir sayıda olması gibi. Oda ne kadar büyük olursa olsun her müzisyen farklı bir oda isteyecektir. Ve böylelikle kimse kimseyi rahatsız etmeyecektir.

Büyük ve güçlü olmak her zaman çözüm değildir.

Bu nedenle uzmanlar güçlü antenler yerine her biri küçük bir alana hizmet veren zayıf antenler kullanmak gerektiği kanısına vardılar. Aynı enstrümanı çalan müzisyenleri büyük bir odaya doluşturmak yerine yanyana bir sürü küçük odalara yönlendirdiğimizi düşünün. Bu şekilde her biri rahat rahat kendi müziğini yapabilecektir.

Böylece antenler yani benzettiğimiz gibi odalar farklı olunca bir çok kişi aynı frekansı aynı anda kullanabilecektir.

Hücresel ağ: Bal peteği deseni

Hücresel ağ: Bal peteği deseni

Bu yöntem uygulandığında küçük alanlara tek tek yerleştirilen zayıf antenler harita yüzeyinden incelendiğinde bal peteği gibi bir desen oluşturdu ve peteğin her bir hücresinin ortasında da bir tane anten yer aldı.

Bu mantıkla telefonunun çekmediğinden şikayet eden biri için bulunduğu yeri kapsayan bir petek hücresi olmadığını anlayabiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Küçük Veya Büyük Hücreler

Büyük nüfuslu kentlerde daha küçük ve sık hücreler kurulurken ,bu petekler kırsal kesimlerde daha da büyük oluyor. Çünkü kırsal kesimde daha az insan yaşadığı için frekans çeşitliliğine ihtiyaç duyulmuyor.

Bu buluş dışarıdan bakıldığında belki daha basit görülebilir fakat bu yöntem sayesinde insanlık bugün birbiriyle hiçbir problem olmadan rahatça iletişim kurabiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın