Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan: 'Herkesi Dinlemişler'

Erdoğan: 'Herkesi Dinlemişler'

Fatih UZUN
30.01.2014 - 22:45 Son Güncelleme: 31.01.2014 - 09:08

Fotoğraf: AA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan: 'Herkesi Dinlemişler'

İran gezisi dönüşünde uçakta gazetecilere konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhurbaşkanı’nın dinlenmesinden benim dinlenmeme kadar, Meclis Başkanı'na, ailelerimize, çocuklarımıza varıncaya kadar herkesi dinlemişler” dedi.

Başbakan Erdoğan, Tahran dönüşünde uçakta gazetecilere konuştu. Paralel devlet ve dinleme iddialarını değerlendiren Erdoğan, “Öyle şeyler geliyor ki önümüze, Cumhurbaşkanı'nın dinlenmesinden benim dinlenmeme kadar, Meclis Başkanı'na ailelerimize, çocuklarımıza varıncaya kadar herkesi dinlemek... Böyle bir şey olabilir mi? Direkt dinlemesi şart değil zaten. Yolu çok” diye konuştu.

Mevcut kanunlara göre süre sınırı olmayan telefon dinlemelerine sınır getirileceğini belirten Erdoğan, en fazla 6 ay dinleme yapılabileceğini ifade etti. Adli takip kararı ise artık ağır ceza mahkemesinde oy çokluğu ile değil, oy birliği ile verebilecek.

Erdoğan'a çalışma odasında bulunan dinleme cihazı da soruldu. 'Arkadaşlar yeni yeni bazı şeyler kendine gelince, Teftiş Kurulu değerlendiriyor. Bazı şeyler yeni yeni dökülmeye başladı. Herkes ürküyordu, korkuyordu. Şimdi bilgiler gelmeye başladı. Kimler, neler çekmişler neler” cevabını verdi.

‘Davalar düşebilir’

Erdoğan, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılacağını, Terörle Mücadele Kanunu’ndaki (TMK) maddelerin ise Türk Ceza Kanunu’na aktarılacağını söyledi. “ÖYM'lerin yerine şu anda Türkiye'de 133 ağır ceza mahkemesi var. Bu tür davalar, terör davaları da dahil, ağır ceza mahkemelerine gidiyor. Devir sırasında davaların içinde düşenler olabilir” dedi.

‘Savcılar polisi valilikten isteyecek’

Artık polisin sadece savcıların isteğiyle baskın yapamayacağını belirten Erdoğan şunları söyledi:

“Savcı kalkıp da rastgele birkaç tane polisi, komiseri çağırıp, ‘Gelin bakayım şuraya baskını yapın’ diyemeyecek. Polis, birinci derecede validen yetki isteyecek. Valiler mesela bu konuda vali yardımcılarından bir tanesini adli kolluk konularıyla ilgili görevlendirecek. Onlar da emniyet müdürüyle bu konuda hemen harekete geçecek. Emniyet müdürünün altında herhangi bir kişiyle bu tür adli kolluk süreci adımı atılamayacak.”

Yeniden yargılama

Erdoğan, hazırladıkları pakette yeniden yargılamanın çerçevesinin netleşmediğini söyledi.

“Tabii. Onun için belli hassasiyetleri gözeterek bu adımı atmak zorundayız. Kaldı ki şu anda yeniden yargılanmanın aslında önü açık. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru aslında yeniden yargılanmanın bir çeşididir. Bu enstrümanı birçok hükümlü de tutuklu da kullanamıyor. Temyize gidilmiş olsa dahi o insanlar Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunsalar, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar esas teşkil eder. Çünkü Yargıtay'ın üzerindedir. Örneğin şu anda Başbuğ Paşa bireysel başvuru hakkını kullandı. Diğerleri de aynı yolu takip edeceklerdir. Anayasa Mahkemesi de başvuruyu kabul etti.” 

Bedelli askerlik

Seçim öncesi bedelli askerlik konusunun gündemlerinde bulunmadığını söyleyen Erdoğan, “Genelkurmay 'yığılma var bedelli askerlikle eritelim' gibi bir yaklaşım içinde olursa, bu şekilde adımını atarız. Veya biz bir teklifte bulunuruz, TSK da 'İsabetli olur' diyebilir” dedi.

Suriye’de seçim

Erdoğan, İran ziyaretinde Suriye konusunda tam mutabakat içerisinde olmadıklarını söyledi. İran’ın terör örgütlerinin saf dışı bırakılmasını öncelik olarak gördüğünü belirten Erdoğan, “Suriye’de bir geçiş hükümeti kurmak suretiyle adım atılabilir. Bu geçiş hükümeti, şiddete bulaşmamış, halkın kabulünü almış insanlardan oluşmalı ve Suriye'yi bir an önce seçime götürmeli. İç savaş olmasına rağmen böyle bir seçimin gerçekleştirilmesi Suriye halkını rahatlatacaktır. Dünyada bu durumun örnekleri çok. Irak’ta, Libya’da oldu”  ifadelerini kullandı.

AB süreci ve Merkel

'Almanya seyahatinden, en az Hollande'ın Türkiye ziyaretinden beklediğimizi bekliyoruz' diyen Erdoğan, şunları söyledi:

'Şu anda Almanya'daki iktidar ülkenin son on yıllarındaki en güçlü iktidar. Hem Hıristiyan hem de sosyal demokratları kucaklıyor. Gerektiğinde anayasa değiştirecek güce sahipler. Her iki tarafta da dostlarımız var. Merkel'le çalışma yemeğinde bir araya geleceğim. Sosyal demokrat lider Gabriel'le de görüşeceğim. AB sürecini enine boyuna müzakere edeceğiz. Yeni hükümetin, orada doğan Türklere vatandaşlık sözü var. Bu önemli adım.'

'Çözüm süreci sandığa yansır'

Başbakan Erdoğan, çözüm süreci ve terör eylemlerinin azalmasının halkın üzerinde olumlu bir etki meydana getirdiğini bunun da sandığa da yansıyacağını söyledi, 'Mesela, Diyarbakır'da ve Van'da makas daralıyor. Bu illerimizin beklentileri var. Hizmete hasretler' dedi.

Kaynak: Sabah-Hürriyet | Al Jazeera Türk

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/erd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0