Görüş Bildir
Haberler
Otomobiller Nasıl Çalışır? Otomobillerin Çalışma Prensibini Açıklıyoruz!

Otomobiller Nasıl Çalışır? Otomobillerin Çalışma Prensibini Açıklıyoruz!

Radlands
31.01.2023 - 18:40

Otomobiller oldukça karmaşık makinelerdir ve içlerindeki tüm sistemler birlikte çalışır. Bir otomobil onlarca farklı teknolojiyi içinde barındırır. Motordan lastiklere kadar her şey kendi özel tasarım ve mühendislik evrenidir. Gelin bu evreni ve otomobilin çalışma prensiplerini beraber keşfedelim!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Motor

1. Motor

Her arabanın kalbi motorudur. Işıklar ve diğer sistemler için çarkları ve elektriği döndüren gücü üretir. Otomobillerin çoğu içten yanmalı bir motorla çalışır. Genellikle benzin veya petrol olan yakıt, genişleyen gazlar oluşturmak için hava ile yakılır. Bir buji, gazı ateşleyen ve yanmasını sağlayan bir kıvılcım oluşturur. Bu enerji, pistonların yukarı ve aşağı kaydığı silindirler boyunca hareket etmesini sağlar. Pistonların yukarı-aşağı yönündeki doğrusal hareketi, krank mili parçası ile döngüsel harekete dönüştürülür. Bu hareket aracın lastiklerinin dönmesini sağlar.

2. Yakıt sistemi

2. Yakıt sistemi

Yakıt sistemi, benzini depodan motora pompalar. Eski arabalarda, yakıtı havayla karıştıran ve gazı motora gönderen karbüratörler vardı. Bazı arabalarda motora benzin püskürten özel bir yakıt enjeksiyon sistemi vardır. Modern otomobillerde fazladan hava emen ve dolayısıyla daha fazla güç üreten turbo şarj cihazları bulunur.

3. Aktarma organları

3. Aktarma organları

Motor ve tekerleklere güç taşıyan tüm parçalara aktarma organları denir. Arabayı hareket ettiren şanzıman, tahrik mili, diferansiyel, akslar ve tahrik tekerleklerini içerir. Çoğu arabanın önünde tahrik tekerlekleri bulunurken, bazılarında arkada bulunur. Her türlü zeminde sürmesi gereken arabaların dört tekerlekten çekişi vardır.

4. Direksiyon sistemi

4. Direksiyon sistemi

Direksiyon sistemi ön tekerlekleri kontrol eder. Direksiyon simidini çevirmek, sola veya sağa bakmalarını sağlar. Çoğu arabada hidrolik direksiyon bulunur; hidrolik sistem, sürücünün tekerlekleri döndürmesini kolaylaştırır.

5. Fren sistemi

5. Fren sistemi

Fren sistemi aracı yavaşlatır veya durdurur. Frenler dört tekerleğin hepsinde çalışır. Tüm arabalarda, hidrolik sistemin arızalanması durumunda kullandığınız acil durum el frenleri vardır. Bir aracın yokuş aşağı kaymasını durdurmak için kullandığınız için el freni olarak da adlandırılır. Kilitlenmeyen fren sistemleri (ABS), siz frene bastığınızda tekerleklerin dönmesini sağlar. Bu bilgisayar kontrollü sistem, kaygan bir yoldaysanız patinajı önler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Süspansiyon sistemi

6. Süspansiyon sistemi

Süspansiyon sistemi aracın ağırlığını destekler. Tekerlekleri, aksları, lastikleri ve yayları vardır. Çoğu arabada yumuşak bir sürüşü garanti etmek için amortisörler bulunur. Yaylar, tekerleklerin aksları ile arabanın gövdesi arasındadır ve her tekerleğin kendi başına yukarı ve aşağı hareket etmesine izin verirler.

7. Egzoz sistemi

7. Egzoz sistemi

Bir araba yandığında yakıt gazları üretilir. Yeni yakıtın yakılabilmesi için çıkarılmaları gerekir. Motorun silindirlerindeki pistonlar gazı motordan dışarı iter. Bir susturucudan geçerek kuyruk borularına geçer. Susturucu ayrıca arabanın sessiz çalışmasını sağlar.

8. Soğutma sistemi

8. Soğutma sistemi

Bir arabanın motorunun içinde yanan yakıt çok fazla ısı üretir. Çoğunun bir soğutma sistemi tarafından çıkarılması gerekir. Sıvı soğutma sistemleri, su ve kimyasalların bir karışımına sahiptir. Bir su pompası, bu karışımı motorun silindirleri arasında akmaya zorlar. Sıcak su daha sonra havanın ısıyı uzaklaştırdığı bir radyatörden pompalanır.

9. Yağlama sistemi

9. Yağlama sistemi

Motorun sağlıklı çalışması ve metal parçaların birbirine sürtünmemesi için yağ önemlidir. Yağlama olmadan metal çok ısınır ve motor bozulur. Yağ, motorun altındaki bir yağ tankında depolanır. Oradan motorun etrafına pompalanır. Bir filtre, motor parçalarına herhangi bir zarar vermemesi için yağdaki kiri temizler. Belirli bir kilometre sürdükten sonra, yağı ve yağ filtresini değiştirmelisiniz.

10. Gösterge Paneli

10. Gösterge Paneli

Gösterge panelinde size ne kadar hızlı hareket ettiğinizi, depoda kalan benzin miktarını, yağ sıcaklığını ve diğer bazı bilgileri gösteren birçok gösterge bulunur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
4
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın