Osmanlı'dan da Çalındı! Birleşik Krallık'ın Diğer Ülkelerin Topraklarından Aldığı 10 Sanat Eseri
Osmanlı'dan da Çalındı! Birleşik Krallık'ın Diğer Ülkelerin Topraklarından Aldığı 10 Sanat Eseri
Dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri sömürge ve himaye altına alan Britanya İmparatorluğu, adım attıkları ülkelerin kültürlerine ait olan binlerce sanat eserlerine el koyarak kendi topraklarına getirdi. Osmanlı İmparatorluğu'nun da dahil olduğu bu listeye ve çalınan birbirinden değerli eserleri görmelisiniz!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünya tarihinin en güçlü ülkelerinden olan Birleşik Krallık, daha doğrusu tüm himayeleri ve sömürgeleriyle 'Britanya İmparatorluğu', altın döneminde tarihin en büyük krallığı unvanını taşıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Londra’da yer alan British Museum tam olarak bu nedenden ötürü krallığın sömürgesi altına giren onlarca ülkenin tarihi parçalarına ev sahipliği yapıyor!
1. Benin bronzları
1897 yılında Britanya askerleri, isyan çıkaran vatandaşları bastırmayı bahane ederek Benin şehrinin her tarafına dağıldı ve değerli objeleri çaldı, hatta imparatorluğun sonunu getirdi!
1960 yılında Nijerya’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından bu eserlerin ülkeye geri teslim edilmesi istendi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Elgin Mermerleri
Britanya hükümetinden hiç yardım almadığı söylenen Lord Elgin, eserlerin Londra’ya nakledilme maliyetini tamamen kendi cebinden karşıladı! Maliyetin ise günümüz parasıyla 4 milyon dolara ulaştığı kayıtlara geçti.
3. Rosetta (Reşit) Taşı
Taşın varlığı ayrıca 19. yüzyılda Avrupa’da Egiptomani (Antik Mısır’a karşı duyulan ilgi ve merak) furyasının başlamasına neden oldu.
4. Kuh-i-Nur Elması
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Britanya ordusunun 1849 yılında Hindistan’ı egemenliği altına almasıyla Kraliçe Victoria’ya teslim edilen taşın epey kanlı bir tarihi var!
5. Tipu’nun Kaplanı
1799 yılında Sultan Tipu, Britanya askerleri tarafından öldürüldü!
6. Maori halkının kafaları
Maoriler, eskiden keskiler kullanarak insanların yüzlerini deler ve içlerini mürekkep ile doldurarak dövme yaparlardı. 1770 yılında Avrupalıların Yeni Zelanda’ya gelmesiyle birlikte Maori başları ticaret ürünü ve merak konusu haline geldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
7. Saartjie ‘Sarah’ Baartman
İngiliz bir doktor ile yaptığı anlaşmanın sonucu kalçasının ilgi çekmesi nedeniyle bilimsel araştırmalara tabii tutuldu ve erotik bir obje haline geldi.
8. Maqdala Yazıları
1999 yılında AFROMET isimli derneğin başlattığı kampanya sayesinde eserlerin bir kısmı Etiyopya’ya geri gönderildi. Ancak kampanya hala sonlanmış değil.
9. Pekinez yavru köpek Looty
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Britanya ordusunun kaptanı olan John Hart Dunne, günlüğüne “Fransızların kampından çok fazla değersiz şeyi tuttum, ama minik Çinli köle köpeği de aldım! Boynunda minik gümüş ziller var. Herkes onun dünya tatlısı olduğunu söylüyor” yazarak anlattı bu olayı.
10. Hevea Brasiliensis tohumları
O dönem savaş aletleri, otomobil tekerleri, elektrik yalıtımı gibi birçok farklı alanda kullanıldığı için dünyanın en değerli bitkileri arasında yer alan bu ağacın tohumları, sömürgecilikte de büyük rol oynadı…
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Sömürgeci pislikler
Boşuna denmemiş eğer bi gölde kavga eden iki balık gördüysen bil ki ordan uzun bacaklı bir İngiliz geçmiştir
Aslında Osmanlıyı listeden çıkarmak lazım sonuçta Padişahlar bunlara taş gözüyle bakıyordu ve umurlarında değildi hatta hediye ettikleri de olmuştur.
kanuni İran şahın ın gönderdiği elmas,yakut, zümrüt gibi değerli taşları toz haline getirtip Sultanahmet camii nin harcına karıştırtmistir.