Görüş Bildir
Haberler
Antik Kariyer Rehberi: Antik Roma'da Halk Hangi Meslekleri Yapıyordu?

Antik Kariyer Rehberi: Antik Roma'da Halk Hangi Meslekleri Yapıyordu?

Effy
01.02.2023 - 07:25

Antik Roma'nın günlük yaşamına dair birçok bilgi bizleri hep şaşırtır: Özellikle de hijyen konusu! 🙄 Bu sefer de Antik Roma halkının hangi mesleklerle meşgul olduğuna ışık tutuyoruz... 👇

Kaynak: https://www.historydefined.net/jobs-o...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çiftçilik

Çiftçilik

Antik Roma da, tıpkı diğer imparatorluklar gibi yemek tedariki için çiftçilere ihtiyaç duyuyordu. Bu meslek özellikle de savaş zamanı askerleri doyurmak için çok önemliydi.

Antik Roma'daki çiftçi aileler, ekip biçtikleri büyük arazilere sahipti. Bu araziler, büyük şehir nüfusunu doyurmakla sorumluydu. Bunun sonucunda, ekim, dikme, biçme ve hasat kaldırma gibi çiftçilikle alakalı çeşitli işler vardı. Ayrıca, değirmen ve tahıl ambarını çalıştırmak için de iş gücü gerekiyordu. Ancak bu iş gücü için ucuz oldukları için köleler tercih ediliyordu. Antik Roma'daki çiftçiler çoğunlukla buğday, arpa, üzüm, ve sebzeler yetiştiriyordu.

İşyeri sahipleri

İşyeri sahipleri

Antik Roma ekonomisi yükseliyor, iş fırsatları yaratıyordu. Roma'da fırından kıyafet ve eşya dükkanlarına değin birçok işletme bulunuyordu.

Antik Roma'da işyerlerini genellikle aileler yönetiyor ve nesilden nesle aktarıyordu. Antik şehirdeki en başarılı kuruluşların ticaret yapmak için başka yerleri arayan gemileri de vardı. Diğer tipik işletme sahipleri ise silah yapma, balıkçılık, berberlik ve alet yapmadan oluşuyordu.

İnşaat işçiliği / Mimarlık / Mühendislik

İnşaat işçiliği / Mimarlık / Mühendislik

Devasa Roma İmparatorluğu'nun altyapısını oluşturmak ve sürdürmek için bir sürü insana ihtiyacı vardı.

İnşaat işçileri, yolları, köprüleri ve kemerli su yollarını yapmaktan sorumluydu. Ayrıca evleri, tapınakları ve halka açık hamamları da inşa ediyorlardı. 

Mimarlar bu yapıları tasarlıyor ve mühendisler de yapıların güvenli olduğundan emin oluyordu. Halk inşaat işçiliğinde genellikle köleleri kullanıyordu ama bunun için işe aldıkları insanlar da vardı.

Kölelik

Kölelik

Roma İmparatorluğu esir edilen insanlar sayesinde kalkındı demek yanlış olmaz. Köleleri, varlıklı aileler alıyordu ve her türlü iş için kullanıyorlardı.

Antik Roma'daki köleler ya savaş esnasında esir alınan insanlardı ya da köle satan tüccarlardan alınıyordu. Kendilerine çok kötü muameleler gösteriliyordu; fakat her zaman değil. Antik Roma ekonomisinde önemli bir yere sahiplerdi. Kesin bir sayı söylemek zor fakat çoğu tarihçi Roma nüfusunun yüzde 25'ini kölelerin oluşturduğuna inanıyor. Zengin asilzadeler, 500'e kadar esir barındırabiliyordu. Şehirdeki ailelerin evinde yaşayan kölelerin daha iyi bir hayatı oluyor ve eğitim alıyorlardı. Bu köleler, öğretmenlik ve muhasebe işlerinde kullanılıyordu.

Siyasetçi

Siyasetçi

Roma hükümeti oldukça karışıktı; bu yüzden de siyasete irmek isteyenler için birçok fırsat bulunuyordu. Roma ilk başta tüm güce sahip krallar tarafından yönetiliyordu fakat kısa bir sürede cumhuriyete geçildi.

Toplumun elit üyeleri aynı zamanda Senato'ya mensuptu ve 600'e yakın pozisyon vardı. Roma hükümetinde yer alan diğer meslekler ise vergi yönetimi, askeri servis ve kamu yönetimi gibi işlerdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Askeriye

Askeriye

Roma İmparatorluğu, toprak ve mülklerini düşmandan korumak için orduya ihtiyaç duyan askeri bir imparatorluktu.

Antik Roma'da orduda her sınıftan insana iş olanağı vardı.

İlginç diğer meslekler

İlginç diğer meslekler
  • Şamar oğlanı: Genç bir prens veya asilzadeyle birlikte eğitim alıp onlar yerine cezalandırılan çocuklardı.

  • Koltukaltı kılı çeken kişi: Kokmamak için koltukaltı kıllarını bu kişilere çektiriyorlardı.

  • Çırpıcı: Çırpıcılar kıyafetleri yıkamak ve kurulamaktan sorumluydu: Kumaşı suda bekletir, sonra güneşte kuruturlardı.

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
2
1
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Şu an sistemde en ufak bir fark yok özellikle istanbul metrobüs köprüsünde kendinize bi boşluk bulup bir an izleyin insanları araçları herkes bir yere yetişm... Devamını Gör

AliCan

Ulan madem bu kadar sosyal ve girişken medeni bir topluluktunuz . 1 tane odada nie 10 kişi sıçıyordunuz .:D Tuvalet işinide bir düşünseydiniz :)

DomatesCokPahali

direk köle olurdum o kadar şanslıyım