Romalı Erkeklerin Cinsel Fantezilerine Konu Olan Kadın Savaşçı Gladyatrikslerin Tarihi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Romalı Erkeklerin Cinsel Fantezilerine Konu Olan Kadın Savaşçı Gladyatrikslerin Tarihi
Merhabalar. Tarih Roma döneminde kolezyumda aslanlarla kıyasıya savaşan o meşhur erkek gladyatörlere odaklansa da bir dönem kadın gladyatörlerin de olduğunu biliyor muydunuz? Onlar gladyatriksler! Bu içerikte gladyatrikslerin Roma içindeki konumuna ve tarihine doğru bir yol alacaksınız.
İyi okumalar dilerim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir gladyatriks yani kadın gladyatör için Roma dönemine ait tanımlayıcı Latince kelimeler olmamasına ve uzun yıllar efsane olarak kabul edilmelerine rağmen son araştırmalar onların varlığının önemini kanıtladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kadın gladyatörler çoğunlukla ‘Amazonlar’ olarak isimlendirildi. Romalı halk kolezyum gibi arenalarda gladyatrikslerin savaştıklarını görmeyi seviyordu ve onların doğudaki efsanevi Amazonların örnekleri olduklarına inanılıyordu.
Antik rölyeflerde, kadın gladyatörlerin erkek gladyatörlerle aynı şekilde giyinmiş ve silahlanmış olarak tasvir edildiği görülse de aralarında belirgin farklılıklar vardı. Mesela kadın gladyatörler miğfer ya da tunik giymezler, bunun yerine sadece peştamâl giyerlerdi.
Ayrıca gladius adı verilen bir kılıç, kol ve alt bacak koruyucuları ve vücut kalkanı kullanırlardı. Gladyatrikslerin miğfer kullanmamaları ilginçtir. Kullanmamalarının nedeni ise kadınsı saç stillerini savaşçı yönlerinin açık bir göstergesi olarak sergilemek istemeleridir.
Romalı şair Decimus Junius Juvenalis'e göre gladyatriksler, erkeklerle aynı eğitim yöntemlerini ve silahları kullanarak gladiatura için eğitildi ancak kadın savaşçılar için bu tür eğitim veren gladyatör okulu yoktu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Juvenalis ayrıca, hem yüksek sınıf hem de sıradan kadınlar olmak üzere tüm sınıflardan kadınların gladiatura eğitimi aldığını söyler ve damgalanma nedeniyle bir kadının arenada dövüşmesi pek olası görünmüyor, demiştir.
Roma toplumu sıradan olarak sınıflandırdığı kadınların eylemlerini nadiren önemserdi. Bu nedenle sahnede bir oyuncu olmaları veya arenaya çıkmaları sosyal açıdan çok az küçümsemeye neden olurdu ve kadının ailesinin itibarını zedeleme olasılığı düşüktü.
Bunun kanıtı, M.S. 2. yüzyılda düzenlenen arena oyunlarına işaret eden Ostia Antica'daki bir yazıtta bulunabilir. Yazıt, yerel bir yargıcın onları feminae yani yüksek sınıf değil, onun yerine mulieres yani sıradan olarak tanımlayan “kılıç için kadınlar” hükmüne atıfta bulunuyor.
Yazılı kaynaklar, İmparator Nero'nun annesinin onuruna düzenlenen oyunlarda kadınların "at sürdüğünü, vahşi hayvanları öldürdüğünü ve gladyatör olarak savaştığını yazmaktadır.
Kadın gladyatörler sadece peştamal giyerlerdi ve çıplak göğüsle savaşırlardı. Seyirci onların kadın olduğunu açıkça görebiliyordu. Gladyatriksler oyunlarda genellikle birbirleriyle ve cücelerle savaşırdı. Ara sıra aslanlar gibi vahşi hayvanlarla savaştıkları da oluyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Silah kullanan yarı çıplak kadınları izlemek, erkeklerin hayal gücünü harekete geçirdi. Kadın gladyatörler, Romalı erkeklerin cinsel fantezilerinden biriydi. Hele günlük hayatta Romalı kadınların baştan ayağa örtünmek zorunda olduğunu düşünürsek durum tam da böyleydi.
Gladyatriksler aynı zamanda Roma elitleri için cinsel obje olarak kullanıldı. Savaşan kadınlar, asillerin özel partilerinin önemli bir parçasıydılar ve bazı zamanlar evlere konukları eğlendirmeleri için çağırılırlardı.
Kadın gladyatörlerin varlığına dair kanıtlar azdır çünkü Romalı tarihçiler daha çok erkeklere odaklanmıştır. Bununla birlikte, Roma edebiyatında kadın gladyatörlerden söz edilmektedir. Bunun dışında gladyatrikslerin iki görsel tasviri günümüze ulaşmıştır.
Bunlardan biri arkeologların Türkiye'de, günümüzün Bodrum'u olan Halikarnas'ta bulduğu kabartmalardır. Tasvirdeki iki kadın savaşçı, Amazonia ve Achillea sahne adı altında savaştılar. Düello, Amazon kraliçesi Penthesilea ile Yunan kahramanı Aşil arasındaki savaşın yeniden canlandırılmasıydı. Dövüş berabere bitti.
2 Haziran 2010’da Credenhill, Herefordshire İngiltere’de arkeologlar bir gladyatrikse ait olabileceği düşünülen başka kalıntılar ortaya çıkardılar. Gömüde bulunan kadının bacak ve kol kemikleri sıra dışı şekilde ağır bulundu ve güçlü kaslara sahip olduğu fikrini verdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Zamanla arkeologlar kadın gladyatörlerin varlığına dair daha fazla kanıt keşfedebildi ve giderek gladyatriksler Roma tarihinin gerçek bir parçası haline gelmeye başladı.
Günümüz karma dövüş sanatlarındaki kadın savaşçılarının Roma versiyonuydular, egzotik ve seksiydiler. Tüm bu özellikleri sayesinde Roma toplumunu kışkırttıkları noktalar da oldu.
M.S. 200'de, imparator Septimius Severus, kadınları arenadan yasakladı. Tarihçi Cassius Dio, “Kadınlar birbirleriyle kıyasıya rekabet etti ve bunun sonucunda diğer seçkin kadınlar hakkında da şakalar yapıldı. Bu nedenle kökeni ne olursa olsun her kadının teke tek dövüşmesi bundan böyle yasaklandı” dedi.
Siz konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Ulan millet birbirini kesip biçiyor diğerlerinin derdine bak :D
Savaşmayın sevişin…
E komutanlar ne diyecek anasını satayım. Askerlerrr!! Sevişinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Umarım böyle kaliteli içerikler çoğalır onedioda.