onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Onur Yaser'e İşkence Eden Polis Darbe Girişimi Soruşturmasında Tutuklandı

Onur Yaser'e İşkence Eden Polis Darbe Girişimi Soruşturmasında Tutuklandı

Deniz Gök
30.07.2016 - 14:21 Son Güncelleme: 30.07.2016 - 16:10

Altı yıl önce İstanbul Narkotik Şube’de gözaltına alınarak çıplak aramaya maruz kalıp sözlü ve fiziki polis şiddetine uğramasının ardından hayatına son veren Onur Yaser Can’ın sorgusunda bulunan polis Hakan Aydın, darbe girişiminin ardından başlayan soruşturmalar kapsamında Şanlıurfa’da tutuklandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Şanlıurfa Olay gazetesinin haberine göre  ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 28 polisten 26’sı tutuklandı. Bunlardan biri de yıllar önce Onur Yaser Can davasıyla ismi duyulan polis Hakan Aydın’dı.

Onur Yaser Can, 2 Haziran 2010’da Harbiye’de 8 gram esrar satın aldığı gerekçesiyle gözaltına alınmış, yakalanmasından itibaren, sayısız hak ihlali ve usulsüz uygulamaya maruz bırakılmıştı. Yasalarda zorunlu olmasına rağmen giriş doktor raporu temin edilmediği gibi ifadesi de avukat bulunmadan alınmıştı. Can, Narkotik Büro’ya üçüncü kez çağrıldığını öğrenmesinin ardından 28 yaşındayken evinin penceresinden atlayarak hayatına son vermişti.

Can arkadaşlarının ısrarıyla o gece karakolda neler yaşadığını sırasıyla yazmıştı. O notta, “Gözaltında çırılçıplak soyuldum. Duvara yaslanmamı söylediler… Bir süre çömeltilerek bekletildim. Bu süreçte ağlayan, polislere yalvaran bir kişinin sesi dinletildi, tokatlandım, sözlü olarak aşağılandım. Polislerden biri beni telefonla emniyete çağırdı ve önceki ifademden farklı bir ifade imzalattılar. Muhbirlik yapmam söylendi” yazıyordu.

O not, Can yaşamını yitirdiğinde, maruz kaldığı işkencenin kanıtlarından biri olacaktı.

Annesi de intihar etmişti

Annesi de intihar etmişti

Aile, Onur Yaser’i alıkoyan ve ifadesine giren polisler hakkında ‘işkence, görevi kötüye kullanma ve cinsel saldırı’dan suç duyurusunda bulunsa da, Ergenekon ve 17 Aralık davalarının savcısı olarak bilinen Muammer Akkaş takipsizlik kararı vererek davayı kabul etmemiş, sonrasında başlayan hukuk savaşında da çok yol alınamamıştı. 

Anne Hatice Can da, üç buçuk yıl hukuk mücadelesi vermesinin ardından dayanamayarak intihar etmişti.

Can ailesi, yıllar boyunca verdikleri hukuk savaşında yedi polisi işaret etti. Ancak sadece iki polis hakkında Onur Yaser’in ifadesini değiştirdikleri gerekçesiyle evrakta sahtecilikten dava açılmıştı. Can ailesi, sanık polislerin yalan söylediğini, Onur Yaser’i yakalayan polisler olmamalarına rağmen bu suçu üstlendiklerini söylüyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kardeşi işaret etmişti

Kardeşi işaret etmişti

Can ailesinin, Onur Yaser’e işkence eden polis ekibinin başında bulunduğunu söylediği polis Hakan Aydın, tam altı yıl sonra FETÖ/PDY soruşturmasında tutuklandı.

Onur Yaser’in kardeşi Ezgi Can, bundan iki yıl önce Diken’e yaptığı açıklamada, Hakan Aydın’a ilişkin şunları söylemişti: “Yaser’i yakalayan ifadesini alan ve işkenceyi yapan başında komiser Hakan Aydın’ın ve polis memurları O.Ü. ve M.U.’nun bulunduğu başka bir polis ekibidir. Sanık polisler de Yaser’in ifadesini değiştirmek üzere bu ilk polis ekibi tarafından görevlendiriliyorlar aslında. Üstlerinin tüm işkenceye rağmen alamadığı itirafı almak için görevlendirdiği maşaları bu polisler. Neden yalan söylüyorlar, ne gizleniyor? Bir insanın ölümüne sebep olan sistematik, organize bir işkence var ortada. Gizlemeye çalıştıkları bu. Ama biz foyalarını tek tek ortaya çıkartacağız, sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

Şanlıurfa Olay ve Diken

Onedio Gündem'i Facebook'tan takip etmeyi unutmayın

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorumlar Aşağıda
Reklam