Obama, BM'deki Son Konuşmasında İsrail'e 'İşgalci' Dedi
BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri'ne ADB Başkanı sıfatıyla son kez katılan Barack Obama, konuşmasında İsrail-Filistin sorununa da değindi. Obama, 'Filistinliler İsraillilere karşı tahrik edici söylemleri bırakırlar ve İsrail'in meşruiyetini kabul ederler, İsrailliler de kalıcı olarak Filistinlilerin topraklarını işgal edip yerleşim kuramayacaklarını anlarlarsa bu iki toplum için de daha iyi olur.' dedi.
Obama, ABD Başkanı olarak son kez New York'taki BM Genel Kurulu Genel Görüşmelerine katılarak konuşma yaptı.
Obama, ekonomik, siyasi, demokratik anlamda ve sağlık gibi diğer alanlarda dünyanın daha ileriye gitmesi gerektiğini belirterek, sosyal medyanın gelişmesiyle kişilerin kendilerini daha iyi ifade edebildiğini söyledi.
Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra Çin gibi ülkelerin geliştiğini ifade eden Obama, küresel bütünleşmenin önemine vurgu yaptı.
Ancak bu durumun beraberinde sorunlar getirdiğini kaydeden Obama, agresif milliyetçilik, zalim bir popülarizm, aşırıcılık gibi sorunların bulunduğunu, bunların göz ardı edilemeyeceğini bildirdi. Obama, demokrasiye inananların seslerini daha güçlü çıkarmaları gerektiğini, demokrasilerin de hataları bulunduğunu söyledi ve ABD'den örnek verdi.
"Ayrımcılığı reddedin"
Radikalizmin, ırkçılığın, etnik ayrımcılığın her türlüsünün reddedilmesini isteyen Obama, küreselleşmenin bazı çatışmaları ve zorlukları da beraberinde getirdiğine işaret etti.
'Örtünmek isteyen kadınlara karşı çıkan liberal demokrasiler görüyoruz. Hazreti Muhammed'i tasvir eden karikatürleri, Batılı gazeteleri protesto eden gösteriler görüyoruz.' diyen Obama, Avrupa ve ABD'de göçmenlere karşı bir tavır bulunduğunu da hatırlattı.
Obama, 'Eski düşünce tarzlarına başvurmak için dünya çok küçük ve biz birbirimizle çok fazla iç içe geçmiş durumdayız. Bu zihniyeti Ortadoğu'nun birçok yerinde görüyoruz.' ifadesini kullandı.
Obama ayrıca bu tür zihniyetin Suriye'deki trajik iç savaşı ve Ortaçağ kötülüklerini barındıran DAEŞ'i körüklemek için uğraştığını belirtti.
“Suriye’de kazanılacak askeri zafer yok”
Obama, beş yıldır süren Suriye savaşına dair ise ‘diplomasiyle sorunun çözülebileceğini’ söylemekle yetindi:
“Kazanılacak kesin bir askeri zafer yok. Şiddeti durdurmak ve ihtiyacı olanlara yardım ulaştırabilmek için diplomasi alanındaki yoğun çabalarımıza devam etmek zorundayız.”
'ABD’nin sadece kendi çıkarlarını düşünmeyen nadir super güçlerden olduğunu' savunan Obama, tehlikeye giren ateşkesle ya da BM’nin yardım konvoylarının Suriye’de bombalanması gibi güncel gelişmelerle ilgili detaylı bir yorum yapmadı.
Suriye'de ateşkes
Obama’nın konuşması, Dışişleri Bakanı Kerry’nin Rus mevkidaşı Lavrov’la ateşkes üzerine yaptığı görüşmeden ve “ateşkesin sürmesi için umutlarının sürdüğünü’ açıklamasının ardından başladı.
Suriye’de ABD ve Rusya arasında sekiz gün önce varılan ancak defalarca ihlâl edilen ateşkes anlaşması, BM yardım konvoylarının vurulması ve görevlilerin hayatını kaybetmesinin ardından ciddi anlamda tehlikeye girdi. Yardım konvoylarının ülkeye girişleri durduruldu.
Ateşkesin başarılı olması halinde ise Moskova ve Washington’ın Suriye’de ortak operasyonlar yapması planlanıyordu.
Liderler genel kurulda konuşmalarını yaparken New York’ta bakanlar da Suriye ile ilgili kapsamlı toplantılar yapmaya devam ediyor. Obama da konuşması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı 'göç' konulu bir toplantıya ev sahipliği yapacak.
İsrail-Filistin sorunu
Obama, tüm toplumlara eşit muamele edilmesi gerektiğini belirterek İsrail-Filistin sorununa değindi.
Obama, 'Filistinliler İsraillilere karşı tahrik edici söylemleri bırakırlar ve İsrail'in meşruiyetini kabul ederler, İsrailliler de kalıcı olarak Filistinlilerin topraklarını işgal edip yerleşim kuramayacaklarını anlarlarsa bu iki toplum için de daha iyi olur.' dedi.
Ban Ki-mun da BM Genel Kurulu'na son kez hitap etti
BM Genel Kurulu görüşmelerin açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yaptı. BM Genel Sekreteri Ban yıl sonunda görev süresi sona ereceği için onuncu ve son kez BM Genel Kurulu'na hitap etti.
Ban, dünyada güvenlik sorunlarının giderek büyüdüğünü ve kompleks hale geldiğini belirterek, aşırılıkçı şiddetin arttığını, kötü yönetimlerin toplumları ayrıştırdığını ifade etti.
Suriye'deki çatışmaların çok sayıda insanın yaşamına mal olduğu ve istikrarsızlığı artırdığını kaydeden Ban, 'Bir çok grup masum insanları öldürdü ancak hiçbirisi varil bombalarıyla sivillere saldıran ve binlerce tutukluya işkence eden Suriye hükümetinden daha fazla insan öldürmedi. Savaş makinesini besleyen güçlü himayecilerin de ellerine kan bulaşmıştır' diye konuştu.
Al Jazeera, AA
Yorum Yazın
Sadece bu konuşma üzerinden değerlendirirseniz yanlış anlar, İsrail'e işgalci dedi zannedersiniz. Obama bu sözleri bir kaç seferdir söylüyor, yeni değil. İsr... Devamını Gör
Türkiye - İsrail ile arayı düzeltince, ABD'yi yöneten İngiliz lordları, özellikle Ortadoğuda ki Müslümanlara şirin gözükmek ve Suriye üçgeninde Amerikanın Py... Devamını Gör
amerkianın kuruluş amacı ingilterenin kontrolünden çıkmak :/
Bu amerikalilardaki yuzsuzluk beni olduruyor ya! Israil adi altida filistini somuren kendieri halbuki! Tabi tek Filistini degil, Suriye, Afganistan, Lubnan v... Devamını Gör