Görüş Bildir
Haberler
Nükleere Hayır!

Nükleere Hayır!

14.04.2015 - 15:43 Son Güncelleme: 20.04.2015 - 00:15

Nükleere Neden hayır?

Dünyada nükleer enerji santralleri tek tek kapatılırken ülkemizde büyük bir ısrarla nükleer enerji santralleri kurmak için girişimlerde bulunuyor. Neden “evet” diyenlere neye evet dediklerini bilmiyorlar, “hayır” diyenlere neye itiraz ettiklerine eminler…

Japonya nükleer santrallerinin büyük bir kısmını kapattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya hükümeti 7 santrali kapattı. 2022 yılı sonuna kadar nükleer enerjiden tümüyle vazgeçilmesi konusunda karar alındı.

İtalya’da nükleer santral kurulması konusu referanduma taşındı ve halkın %95’e yakını nükleere “hayır” dedi.

İsviçre 3 yeni nükleer reaktör planını iptal etti ve 2034 yılına kadar nükleer santrallerini kapatacağını açıkladı.

Kuveyt Başbakan yardımcısı Dr. Mohammad Al-Sabah elektrik üretmek amacıyla nükleer güce ve nükleer teknolojiye sahip olma isteklerinden vazgeçtiklerini açıkladı.

Almanya, Çin, Hindistan ve Japonya şu anda yenilenebilir enerjilerden nükleer enerjiye oranla daha fazla elektrik elde ediyor.

Neden “HAYIR” ;

Neden “HAYIR” ;

Greenpeace, planlanan nükleer santrali için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptali için dava açtı. Raporun reddi için bir imza kampanyası başlattı. Sebep olarak ta;

- Herhangi bir nükleer kaza halinde; bu kaza ile ortaya çıkacak olan zararların giderilmesinden kimlerin sorumlu olacağı ve bu zararların nasıl karşılanacağına dair yeterli bilgi bulunmadığını belirtti.

- Atıkların nasıl yönetileceğine dair yeterli bir çalışma bulunmadığı gibi, atıkların nerede tutulacağı; nasıl taşınacağı ve devamında da bu sürecin güvenliliğinin nasıl karşılanacağı konusunun raporda cevapsız bırakıldığına dikkat çekti.

26 Nisan 1986 tarihinde, dünyanın bugüne dek gördüğü en büyük nükleer felaket yaşandı: Çernobil. 

Her biri 1.000MW gücünde olan dört reaktörün hatalı tasarımı ve üzerine reaktörlerden birinde deney yapmak için güvenlik sisteminin devre dışı bırakılması sonucu bir felaket yaşandı. 29 yıl sonra bugün, Çernobil Nükleer Santrali’ni inşa etmiş Rosatom şirketinin, Mersin Akkuyu’da bir santral kuruyor. (ADIMLARI ATILDI!)

 Santralin yapılacağı Mersin ‘den geçen fay hattı. Ecemiş Fay hattının bulunduğu Mersin’ de meydana gelebilecek bir depremde olabilecekler korkunç bir tablo oluşturuyor. 2011 yılında Japonya Fukuşima’ da yaşanan felaket sonrasında nükleere yatırım yapan her ülke, savunan pek çok bilim insanı bir adım da olsa geri attı. Bu kazadan önce Japonya’nın en güvenli santralleri yaptığı iddia ediliyordu. Deprem sonrası açılan 20 cm’lik çatlak yüzünden onbinlerce ton radyoaktif su denize karıştı. Aradan 3 yıl geçmiş olmasına rağmen hala sızıntılar devam ediyor.Örneğin, Fransa’nın güneyinde popüler turistik bölgesinde iki nehirde 2008’de musluk sularının içilmesi, yüzmek ve balık tutmak yasaklandı. Sebebi ise Tricastin nükleer santralinden 75 kg’lık radyoaktif maddenin suya karışmasıydı.

Söküm, atık ve çevresel maliyetler hesaplığında nükleer dünyanın en pahalı enerjisi. Türkiye, enerjisinin yüzde 73’ünü fosil kaynaklardan yani petrol, doğalgaz ve kömürden elde ediyor.  Petrolün yüzde 96’sını, kömürün yüzde 28’ini ve doğalgazın yüzde 98’ini ithal ediyoruz. Nükleer de devreye girince Rusya’ ya bel bağlamış oluyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Biyokütle, rüzgar, hidroelektrik enerjileri nükleer enerjiden çok daha ucuz. Güneş enerjisinin ise kısa bir zamanda nükleer enerjiden daha ucuz olması bekleniyor. Ülkemizde bu alanlara yapılan yatırım sıfıra yakın. Özellikle Avrupa’ ya ülkelerin %10-15 oranında enerji ihtiyacı rüzgar (kinetik) ile sağlanıyor.

Biyokütle, rüzgar, hidroelektrik enerjileri nükleer enerjiden çok daha ucuz. Güneş enerjisinin ise kısa bir zamanda nükleer enerjiden daha ucuz olması bekleniyor. Ülkemizde bu alanlara yapılan yatırım sıfıra yakın. Özellikle Avrupa’ ya ülkelerin %10-15 oranında enerji ihtiyacı rüzgar (kinetik) ile sağlanıyor.

**Kaynak http://bilmiyorsan.com/nukleer-enerji-santraline-neden-hayir-diyoruz/**

Rüzgar ve Güneş bize yeter...

Rüzgar ve Güneş bize yeter...

Doğru düzgün güneş yüzü görmeyen Almanya, Temmuz ayı içerisinde Güneş Enerjisi Santrallerinden, saatte 22,00 GWh'lık elektrik ürettiğini duyurdu.

Şimdi bunu bir kenara yazalım:

22,00 GWh

Peki Sinop'a kurulması planlanan Nükleer Santral, saatte ne kadar enerji üretecek?

Bunu da bir kenara not edelim:

4,56 GWh

Mersin'deki Nükleer Santralin ne kadarlık üretim yapması planlanıyor?

Lütfen son olarak bunu da not edelim:

3,99 GWh

Yani, Sinop ve Mersin Nükleer Santrallerinin bir saatte üreteceği toplam enerji miktarı:

4,56 + 3,99 = 8,55 GWh

Almanya'nın ki neydi?

22,00 GWh

Sinop'un ve Mersin'in toplamı, Almanya'da tek bir Güneş Enerjisi Santralinden elde edilecek olanın %40'ı bile değil…

Bizim somut önerimiz oldukça açık ve net;

Güneş nedir bilmeyen Almanya, geliştirdiği Güneş Enerji Santrali ile, bizim toplamda 39 Milyar Dolar ödeyeceğimiz Nükleer Santrallerden, 2.5 kat daha fazla enerji elde ediyorsa, T.C. Enerji Bakanlığı Nükleer Santraller ile enerji elde etme gibi kirli ve çöp teknolojilere yatırım yapmamalı ve vatandaşlarının vergilerini, Nükleer Enerji lobilerini “memnun etmek” için harcamamalıdır.

T.C. Enerji Bakanlığı, tüm enerji yatırımlarını ve projelerini Cennet Türkiyemiz'de bolca bulunan ve hiç kullanılmayan, Güneş ve Rüzgar gibi Yenilenebilir, Temiz Enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması ve geliştirilmesi yönününde yapmalıdır…

Rüzgar ve Güneş bize yeter…

Sinop Bizim

Gelecek Bizim

-Anti Nükleer Sinop

bunu bir sinoplu olarak paylaşıyorum. hala hükümetin sözünden çıkmayan, ne derse doğrudur diyen, devletin kendilerine kazık sokmasına bayılan nükleer isteriz diyenlere duyurulur.

RÜZGAR VE GÜNEŞ BİZE YETER! DOĞANIN VE İNSANIN KATLEDİLMESİNE DUR DE!

Devlet algıyı değiştirmek için yalan yanlış afişlerle çocukları kullanarak insanları kandırmayı çalıştı ; ama gerçeği göz ardı etti. İşte gerçek afiş bu olmalıydı!

Greenpeace - Nuclear (Şevval Sam)

İçeriğin Devamı Aşağıda

Japonya'dan Türkçe uyarı: Nükleer felaket olacak!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0