Nazi Almanyası'ndan Kaçarak Türkiye'ye Gelen ve Ardında Birçok Önemli Eser Bırakan Alman Mimar: Bruno Taut
Nazi Almanyası'ndan Kaçarak Türkiye'ye Gelen ve Ardında Birçok Önemli Eser Bırakan Alman Mimar: Bruno Taut
Bruno Taut Yahudi kökenli bir Alman mimardır. Kendisi hem Berlin'de hem de Türkiye'de birçok önemli esere imza atmıştır. Nazi Almanya'sından sonra Türkiye'ye davet edilen kişiler arasında olan Taut, ülke mimarisine de çok fazla eser katmıştır. Ankara Cebeci Ortaokulu, İzmir Cumhuriyet Kız Enstitüsü, Trabzon Lisesi ve Kimya Enstitüsü Taut'un Türkiye'ye kattığı değerlerden yalnızca bazılardır.
Nazi Almanya'sından Türkiye'ye gelecek Cumhuriyet mimarisine katkı sağlayan Taut'un mezarı her sene Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri tarafından ziyaret edilmeye devam ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bruno Julius Florian Taut; 4 Mayısta Almanya'nın Königsberg kentinde dünyaya gelen Yahudi asıllı bir Almandır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1908 yılında işçi sınıfının ezilmeye başlandığı bir dönemde Berlin'de bir büro açtı ve her zaman işçilerin yanında durarak daha sosyalist bir yerde durmuştur.
Japonya ve Almanya gibi yerlerde önemli görevlerde çalışarak başarılı bir mimar olduğunu bir kez daha kanıtlayan Taut, Nazilerin sosyalist rejiminden kaçarak Japonya'da ardından da Türkiye'ye gelmiştir.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ni de Bruno Taut tasarlamıştır. Bu tasarım Türkiye'nin modernleşmesinde önemli bir yeri vardır.
Bruno Taut, Türkiye'de yaşarken kendisine Japon mimarisinden de esintiler bulunan çağının oldukça ötesinde olan bir villa tasarlamıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Nazi Almanya'sından kaçarak Türkiye'ye gelen Bruno Taut, burada sadece 2 yıl kalmasına rağmen Türkiye'yi çok sevmiştir ve ülke adına birçok katkıda bulunmuştur.
Türkiye mimarisine kattıklarının yanı sıra Nazi öncesi Almanya'da Glass Pavillon (Cam Pavyon) ile tasarım dünyasına imzasını atmıştır.
Renkli kapısıyla bilinen ve 2008 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren bu yapı ise o zamanki ve sonraki konut tiplerine örnek olmuştur.
Bruno Taut mimari eserlerinin yanı sıra mesleği hakkında yazdığı 'Mimarlık Bilgisi' kitabı ile de Türk mimarisinin tarihine dair önemli bir eser daha bırakmıştır.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın