onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Nafaka Borcu Yüzünden Maaşın Ne Kadarı Haczedilebilir?

Nafaka Borcu Yüzünden Maaşın Ne Kadarı Haczedilebilir?

Elif Ateş
09.03.2022 - 13:00

Çalışan vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hangisine bağlı olursa olsun çalışmalarının karşılığında maaş alırlar. Bu maaş, bazı sebeplerden dolayı kesintiye uğrayabilir ya da tamamen el koyulabilir. Özellikle kişinin birikmiş borçları olduğu zaman bu durum sık görülür. Bu borçlardan biri de nafaka borcudur. Eğer kişilerin ödemekle yükümlü olduğu nafaka borçları ödenmezse maaşların belli bir bölümüne el koyularak ödenir. Peki nafaka borcu yüzünden maaşın ne kadarı haczedilebilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Mahkeme kararıyla ortaya çıkan, ödenmesi zorunlu olan aylığa nafaka denir. Bu borç kişisel bir borçtur. Bu nedenle kimseye devredilemez. Ancak kişi öldüğünde sonra erer, mirasçılara da geçmez. Nafaka borcundan dolayı kişinin düzenli olarak çalışma karşılığı iş yerinden aldığı ücrete haciz gelebilir. Bu duruma maaş haczi denilir. Ancak maaş haczinden önce borçluya birtakım işlemler yapılır. Daha sonra, maaştan kesintiler yapılarak temin edilir. Nafaka borcundan dolayı maaşa gelen haczetme miktarı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Nafaka Borcu Yüzünden Maaşın Ne Kadarı Haczedilebilir?

Nafaka Borcu Yüzünden Maaşın Ne Kadarı Haczedilebilir?

Kişinin çalışmış olduğu kurum fark etmeden hem özel sektör hem de devlette hizmetleri karşılığında aldıkları maaşlara nafaka borcundan dolayı haciz getirilebilir. Bu haciz, alacaklının şikayeti ve mahkeme kararı doğrultusunda gerçekleşir. Ancak maaş haczinden önce borçlu görünen kişiye ilk başta icra takibi başlatılır.

İcra takibi başlatıldıktan sonra, borçlunun çalışıp çalışmadığı belirlenmeye çalışılır. Borçlu görünen kişiye İcra Müdürlüğü 90 gün müddet tanır. Bu süre içerisinde borç ödememişse kişiye tekrardan bir uyarı yapılarak 7 günlük bir zaman verilir. İcra Müdürlüğü tarafından verilen zaman içerisinde halen daha borç ödenmemişse maaşa haciz gelir. Borçlu, ödemediği içinde gecikme faizleri ile birlikte maaştan kesinti yapılır.

4857 Sayılı İş Kanun'a göre çalışanın aldığı maaşın en fazla dörtte biri haczedilebilir. Bu durum nafaka borcu içinde geçerli değildir. Nafaka borcu aylık olduğu için aylık borç ne kadar ise borçlunun maaşından kesilir. Daha sonra, kalan kısmından dörtte bir olacak şekilde geçmişe ait nafaka borcu kesilir. Kişinin maaşının üzerinden başka haciz var ise tüm nafaka borçları temin edildikten sonra kalan maaşın gene dörtte birinden diğer borçlar temin edilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın