onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Modern İnsanın Vebası: Değiştiremeyeceği Şeyleri Dert Edinmek!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Modern İnsanın Vebası: Değiştiremeyeceği Şeyleri Dert Edinmek!

Her ne kadar bazı insanlar bunu kabul etmek istemese de hayatın acımasız bir gerçeği var: Hayatta her şeyi siz kontrol edemezsiniz! Bu gerçeğe karşı direnen kontrol düşkünü insanlar, etraflarındaki her şeye müdahale edip çevrelerindeki diğer insanları da bu doğrultuda değiştirmeye çalışıyorlar. Çünkü yeterince kontrol sahibi olurlarsa kötü şeylerin olmasını engelleyebileceklerini zannediyorlar. Ama farkında olmadıkları nokta, boş yere endişelenerek sadece zamanlarını ve enerjilerini boşa harcıyor olmaları... Eğer siz de kendinizi endişelerinize kaptırıp gidenlerdenseniz, size yardımcı olabilecek birkaç tavsiyemiz var!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Neleri kontrol edebileceğinizi belirleyin.

Endişelendiğiniz zaman, neleri kontrol edebileceğinizi düşünmek için kendinize bir dakika ayırın. Bir fırtınanın gelmesini engelleyemezsiniz belki, ama ona karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Başka birinin davranışlarını kontrol edemeseniz de kendi tepkilerinizi kontrol edebilirsiniz. 

Bazen kontrol edebileceğiniz tek şeyin gösterdiğiniz çaba ve tavırlarınız olduğunu kabul edin. Eğer enerjinizi kontrol edebileceğiniz şeylere odaklarsanız, çözüm üretme konusunda çok daha başarılı olursunuz.

Etkinize odaklanın.

İnsanları ve durumları etkileyebilirsiniz ama her şeyin yolunda gitmesi için onları zorlayamazsınız. Örneğin, çocuğunuza iyi notlar alması için gereken araçları temin edebilirsiniz ama onun en yüksek ortalama ile mezun olmasını siz sağlayamazsınız ya da iyi bir parti planlayabilirken bütün insanları eğlendiremezsiniz.

İnsanların üzerinde en fazla etkiye sahip olmak için davranışınızı değiştirmeye odaklanın. İyi bir rol model olun ve kendiniz için sağlıklı sınırlar belirleyin. Başka birinin seçimleriyle ilgili endişeleriniz olduğunda fikrinizi paylaşın, ancak yalnızca bir kez paylaşın. Düzeltilmek istemeyen insanları düzeltmeye çalışmayın.

Korkularınızı tanımlayın.

Kendinize nelerden korktuğunuzu sorun. Her seferinde feci bir sonuçla karşılaşacağınızı mı düşünüyorsunuz? Hayal kırıklığı ile baş edebilme yeteneğinizden mi şüphe ediyorsunuz? Genellikle en kötü durum senaryoları bile sizin tahmin ettikleriniz kadar trajik değildir. Üstelik, siz sandığınızdan çok daha güçlü bir birey olabilirsiniz.

Çoğu zaman insanlar, “İşimin başarısız olmasına izin veremem!” gibi şeyler düşünmekle o kadar meşguller ki, kendilerine “İşim başarısız olsaydı ne yapardım?” diye sormaya fırsat bırakmıyorlar. En kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda bununla başa çıkabileceğinizi kabul etmek, enerjinizi daha verimli şekilde kullanmanıza yardımcı olabilir.

Boş yere tasalanmak ile problem çözmek arasındaki farkı ayırt edin.

Başınızdan geçenleri ve başkalarıyla yaptığınız konuşmaları tekrar tekrar düşünmek ya da olayların nasıl bir felaketle sonuçlanacağını tekrar tekrar hayal etmek size bir yarar sağlamayacak. Asıl ihtiyacınız olan şey, var olan bir problemi çözmek!

Düşüncelerinizin üretken olup olmadığını kendinize sorun. Örneğin, başarı şansınızı arttırmanın yollarını bulmaya çalışmak gibi bir problemi aktif olarak çözüyorsanız, çözüm üzerinde çalışmaya devam edin. Bununla birlikte, zamanınızı boş yere tasalanıp durmakla harcıyorsanız, beyninizdeki o kanalı değiştirin. Düşüncelerinizin yardımcı olmadığını fark edin ve beyninizi daha üretken bir şeye odaklamak için birkaç dakikalığına da olsa başka bir şeylerle uğraşın.

Stresinizi kontrol altına almak için bir plan oluşturun.

Egzersiz yapmak, sağlıklı yemekler yemek ve bol uyku almak, kendinize iyi bakmak için yapmanız gerekenlerden sadece birkaçı... Stresinizi yönetmek için kendinize zaman ayırmanız gerekir, böylece daha verimli çalışabilirsiniz.

Kendinize meditasyon, ilgi çekici bir hobi veya arkadaşlarla geçirilen kaliteli zaman gibi sağlıklı stres önleyiciler bulun. Stres düzeyinize ve sıkıntıyla nasıl başa çıktığınıza dikkat edin. Sağlıksız başa çıkma becerilerini ortadan kaldırın; başkalarına sürekli şikayet edip söylenmek veya çok fazla içki içmek gibi...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kendiniz için sağlıklı olumlamalar geliştirin.

Harekete geçmek veya sakinleşmek için kendinize sürekli şu iki cümleyi tekrarlayın; 'Sen bunu yaparsın.' ve 'Bugün her şey çok güzel olacak!'. Kendinize 'yapabilirim' yerine 'yaparım' demeniz, size eylemlerinizin üzerinde kontrolünüz olduğu ve dış etkenlerin sizi etkileyemeyeceği hissini verecektir. Emin olun, sadece bu iki cümleyle bile kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
124
30
18
11
10
3
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın