onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mehmet Vefik Yazıcıoğlu Yazio: Aşı Olmak ya da Olmamak, İşte Bütün Mesele Bu!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Mehmet Vefik Yazıcıoğlu Yazio: Aşı Olmak ya da Olmamak, İşte Bütün Mesele Bu!

Mehmet Vefik Yazıcıoğlu
07.09.2021 - 12:56 Son Güncelleme: 20.10.2024 - 21:44

Neredeyse 21 aydan beri tüm insanlık, dünya sağlığını tehdit eden bir canavar virüs ile mücadele ediyor. Konuyla ilgili bir sürü komplo teorisi üretilmiş olmasına rağmen, her gün acı gerçeklerle yüzleşmeye de devam ediyoruz. Ben annemi Covid enfeksiyonu nedeniyle kaybettim. Birçok doktor ve sağlıkçı arkadaşım da bu hastalığa yenik düştü. Çoğumuzun bir çırpıda ismini sayabileceği birden fazla akraba, tandık, komşu ve arkadaşı maalesef bu hastalıktan kaybettik, kaybetmeye de devam ediyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Toplum sağlığını tehdit eden bu canavardan kurtulmak için tek çıkış yolumuz var: AŞI OLMAK!

Ancak hala ikna etmekte zorlandığımız aşı olma korkusu, ihmalkarlığı ve karşıtlığı, toplum sağlığını tehdit etmeye devam ediyor ve bu durum biz sağlıkçıları üzüyor ve kaygılandırıyor.

Bilim her konuya şüphe ile yaklaşmayı öğütler. Ancak ortaya çıkan kanıtlar ile de kendi anayasasını oluşturur. Gözlemlerimiz öncelikle bize araştıracağımız konu hakkında fikir verir. Ama bu öngörüyü kanıtlamak için de klinik çalışmalara ihtiyaç duyarız. Klinik araştırmaların sonucunda ortaya çıkan istatistiksel anlamlılık da bu araştırmaların doğruluğunu ve kesinliğini bize gösterir.

Kardiyoloji alanında prestij sahibi Circulation dergisinin Ağustos ayında yayınlanan bir yazısına vurgu yapmak istiyorum. Yakın dönemde aşı çekingenliği ve karşıtlığının ana gündemi haline gelen mRna aşısı Biontech’in, kalp üzerindeki bazı yan etkilerinin daha iyi anlaşılması amacıyla oldukça ikna edici analiz ve bilgiler içeren bilimsel bir makale. Yazının ilk yazarının da Houston’dan bir Türk meslektaşım olması da beni ayrıca gururlandırdı. Bilimsel bir analizi basitçe anlaşılır ve halk diline indirgeyerek anlatmak da bizlerin boynunun borcudur. Meraklısı için yazının internet adresini de paylaşmak isterim.

Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), aşıya bağlı yan etkilerin dünya çapında raporlandığı ve sağlık profesyonellerinin bildirimde bulunup kullandığı bir kayıt sistemidir.

Bütün dünyada tespit edilen aşı kaynaklı yan etkiler, hasta dosyası üzerinden internet yoluyla bu sisteme kaydediliyor. Şimdiye dek buraya kaydedilen, kalple ilgili en sık yan etki olan kalp kası enziminde hafif dereceli yükselme ve iltihabi olayın (miyoperikardit), sadece 1226 adet olduğunu görüyoruz! 300 milyon mRna aşısı olmuş bir popülasyon için, bu “milyonda 12,6” gibi bir orana denk geliyor! Veya bu orana kabaca “yüz binde bir” de diyebiliriz. Ve bu yan etki grubunda şimdiye kadar ölen hiç olmamış ve tamamına yakını da iyileşmiş.

Mantık terazisinin diğer kefesine bakacak olursak, maalesef büyük çoğunluğu “aşı olmadığı için” Covid enfeksiyonuna yakalanıp kaybedilen hastaların ise, yaklaşık %12-20’sinde “ölümcül kalp etkilenmesini” görüyoruz. Bu oranı Türkiye ölçeği için hesaplayacak olursak, “çoğu aşı olmadığı için” Covid nedeniyle gerçekleşen günlük kaybımız 250-300 arasında olduğuna göre, en az 30-40 hastayı her gün Covid hastalığına bağlı kalp arazı ile kaybediyoruz!

Yani siz aşının “yüz binde bir” gibi bir orana sahip çok nadir ve öldürücü olmayan hafif bir yan etkisini sorun edip kaçarken, “yüz binde yüz ellilik” gibi bir oranda öldürücü komplikasyonlara açık hale geliyorsunuz!

Yani özetle; aşı olmayarak, 150 kat riski, hem de “ölümcül şekliyle” kabullenmiş oluyorsunuz! Çoğu zaman hesaplamaya bile gerek duymadığımız trafikte her gün ortalama 3500 kaza oluyor, yaklaşık 20 kişi ölüyor, 800 kişi yaralanıyor ve muhtemelen birçoğunda araz kalıyor. Kanımca bu durum, zehirli mamba yılanından çekinmeyip, sivrisinekten ölme korkusuna benzeyen tuhaf bir durumdur!

Lütfen aşılanma konusunda toplumsal duyarlılığımızı yerine getirelim ve sevdiklerimizi koruma altına alalım. Bu sağlık sorununun üstesinden gelebilmek için, maske, mesafe ve hijyene ilaveten aşılanmaktan başka bir çıkış yolumuz olmadığını artık kabullenmeliyiz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
7
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın