Görüş Bildir
Haberler
Meclis'te Gündem Soma

Meclis'te Gündem Soma

Fatih UZUN
19.05.2014 - 20:56 Son Güncelleme: 20.05.2014 - 08:34

301 kişinin hayatını kaybettiği facia siyasetin de ana gündem maddesi. Kazanın ardından çalışmalarına ara veren Meclis Genel Kurulu, haftaya Soma ile ilgili komisyon taleplerini görüşerek başlayacak. Bakanlar Kurulu da Soma gündemiyle toplanıyor.

Bakanlar Kurulu iki haftanın ardından Salı günü toplanıyor. Toplantıda Soma faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine yönelik iyileştirmeler ile kazayla ilgili başlatılan soruşturmanın seyri ve alınabilecek tedbirler masaya yatırılacak. Bu kapsamda kazada hayatını kaybedenlerin 'sivil şehit' sayılabilmesi için yapılması planlanan düzenlemenin ayrıntıları ele alınacak.

Meclis Genel Kurul'nda aynı gün, Soma'daki kazanın nedenlerinin araştırılması için AK Parti, CHP ve HDP'nin verdiği önergeler birleştirilerek görüşülecek. Üç partinin ortak irade gösterdiği talebin kabul edilmesi ve Meclis'te bir komisyon kurulması bekleniyor. Komisyon üç ay süreyle çalışacak, süre yetmezse uzatılacak. Komisyon üyeleri Soma'ya da gidecek.

Olayla ilgili kamu ve özel sektör temsilcileri ve olaya tanıklık eden madencilerin anlatacaklarıyla komisyon raporu oluşturulacak.

Grup toplantılarında da gündem Soma

Partilerin grup toplantılarının gündemi de Soma olacak. Başbakan Tayyip Erdoğan Pazartesi günü bir açılış töreninde yaptığı konuşmada Hürriyet gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'i sert sözlerle eleştirdi, maden sahibi Alp Gürkan'ı ilk kez Soma'da gördüğünü belirtti. Erdoğan'ın Soma'yla ilgili değerlendirmelerini kapsamlı bir şekilde bu kez grup toplantısında yapması bekleniyor.

Soma'yı ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Bahçeli ve HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü de yine mesajlarını ve eleştirilerini grup toplantılarında dile getirecek.

Cumhurbaşkanlığı seçim süreci

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli cumhurbaşkanlığı için 'çatı aday' önerisiyle ilgili Cuma günü başladığı görüşmelerine devam edecek. Bahçeli 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ardından Salı günü 10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile bir araya gelecek. Bahçeli'nin bu kapsamda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le de görüşebileceği belirtiliyor.

Bahçeli daha sonra turlarına siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla devam edecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de bu hafta içinde bir araya gelmesi bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Salı günü basına açık yapılan grup toplantısının ardından Çarşamba günü de partisinin milletvekilleriyle kapalı bir grup toplantısı yapacak. Bu toplantıda milletvekillerinden cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili isim isteyecek.

Yeni yargı paketi

Salı günü Meclis'te önemli bir düzenleme de ele alınacak. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, çocuğa yönelik cinsel suçlarda cezaları artırmayı da içeren yeni yargı paketini 'tali komisyon' olarak görüşmeye başlayacak. Yeni yargı paketiyle ilgili Adalet Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon da çalışmalarını sürdürüyor.

Doping Raporu açıklanacak

Sporda doping olaylarını araştırmak için kurulan komisyon çalışmalarını tamamladı. Çarşamba günü Sporda Doping Araştırma Komisyonu Başkanı Osman Aşkın Bak komisyon raporunu kamuoyuna açıklayacak.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/meclist...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0